Statul Islamic și-a întețit atacurile în Irak – Cronica Externă

Europa

1. După Marea Britanie, Franța raportează și ea cazuri cu copii afectați de un sindrom afiliat noului coronavirus, care se manifestă printr-o inframație puternică în jurul inimii, a declarat miercuri ministrul sănătății francez, care a spus că iau ”foarte în serios” acest simptom. NHS-ul britanic a alertat în weekend cu privire la acest nou tip de simptom, care afectează în primul rând copiii. (Link)

Bonus: Germanii au fost avertizați marți să stea acasă cât mai mult posibil și să continue să aplice distanțarea fizică, întrucât datele oficiale arată că răspândirea COVID-19 s-a accelerat din nou. (TheGuardian)

SUA

2. Președintele Donald Trump ordonat în conferința de presă de marți seara ca fabricile de procesare a cărnii să continue să opereze, declarându-le infrastructură critică, pe fondul disruperii lanțului de aprovizionare cu alimentate pe teritoriul țării. Fabricile de procesare a cărnii sunt însă incubatoare ale virusului, din cauza condițiilor periculoase în care se lucrează, mai mulți muncitori fiind uciși de COVID-19.  (Politico)

Orientul Mijlociu

3. Statul Islamic și-a întețit atacurile în Irak, în provincia Diyala, aflată pe granița cu Iranul îi îngrijorează pe experții în terorism. (Link)

Asia

4. Indonezienii au ieșit să se bucure de soare miercuri, atât soldați, cât și tineri cu părinții lor, după ce un oficial american a declarat săptămâna trecută că noi cercetări au arătat că soarele și vitamina D distruge rapid virusul, iar Donald Trump a vorbit entuziast despre acest nou studiu. (AFP)

Bonus: Talibanii au inițiat în medie 55 de atacuri pe zi de la semnarea acordului de pace cu SUA în Doha pe 29 februarie, conform unei statistici a Biroului Consiliului de Securitate Națională. De la începutul lunii martie până pe 19 aprilie Talibanii au condus 2804 atacuri, ceea ce denotă lipsa de interes pentru procesul de reconciliere necesar încheierii a două decenii de război. (Link)

Africa

5. Liderul opoziției din Coasta de Fildeș, Guillaume Soro, a fost condamnat marți în absență la 20 de ani în închisoare fiind acuzat de furtul banilor publici și spălare de bani. De asemenea, într-un proces separat este acuzat că a destabilizat economia țării. Soro, fost prim ministru și președintele Adunării Naționale, care locuiește în Europa, intenționează să își lanseze candidatura la alegerile prezidențiale din octombrie.  (NYTimes)

6. Forțele de securitate ale Mozambicului au ucis 129 de rebeli în nordul regiunii Cabo Delgado, confruntată cu violențe în ultimii trei ani, a declarat ministrul de interne marți. Atacuri asupra clădirilor guvernamentale și asupra satelor efectuate de miliții înarmate suspectate de legături cu Statul Islamic s-au intensificat din 2017 într-o regiune bogată în petrol din această țară africană săracă. (Reuters)

America Latină

7. Mexico și Uniunea Europeană au finalizat un acord de comerț liber, a cărui negociere a durat patru ani și care va elimina toate taxele pe comerț. De asemenea acordul include angajamente de sustainabilitate și anticorupție.  (FT)

8. Un protest al deținuților dintr-o închisoare peruviană s-a soldat cu nouă morți, a declarat autoritatea națională pentru penitenciare din Peru marți. Deținuții au solicitat măsuri sanitare mai bune, precum și protecție medicală împotriva coronavirus. (Reuters)

Global

9. Impactul brutal al pandemiei coronavirus s-a adâncit miercuri, cu știri proaste din SUA și Germania, presiuni globale pentru a se ridica o parte din restricții și de a se reduce costurile economice ale pandemiei. Statele globului se confruntă cu găsirea unei decizii corecte între frica celei mai grave recesiuni globale din acest secol și ridicarea restricțiilor de circulație prea repede, care ar putea facilita un nou val al răspândirii virusului. ONU a atenționat că jumătate din forța de muncă globală riscă să aibă resursele de trai distruse, iar SUA au anunțat sfârșitul unei decade de creștere, suferința economică cauzată de pandemie crește pe zi ce trece. Industria aviatică este afectată în mod catastrofal din cauza interdicțiilor de circulație. Noi detalii despre simptome afiliate virusului au apărut în Franța și Marea Britanie, privind impactul asupra copiilor afectați de COVID-19. (AFP)

10. ONU a numit creșterea accelerată a cazurilor de violență domestică, pe fondul măsurilor de izolare la domiciliu, ”pandemia din umbră”, cu victimele obligate să rămână blocate în același spațiu cu abuzatorii lor, ceea ce va avea un ”impact catastrofic” asupra femeilor, dacă izolarea la domiciliu se prelungește cu câteva luni. Zeci de milioane de femei se vor afla în imposibilitatea de a accesa metode contraceptive și milioane de fete pot fi căsătorite forțat sau obligate să suporte mutilarea genitală feminină. La fiecare trei luni de izolare la domiciliu putem avea încă 15 milioane de cazuri de abuz domestic pe glob, conform UNFPA, agenția de sănătate sexuală și reproductivă a ONU. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Pandemia coronavirus și măsurile de combatere a COVID-19 au generat un imens consum al plasticului – Cronica Externă
Secretarul de stat american Mike Pompeo: Abordarea tradițională din ultimii cincizeci de ani cu privire la China a eșuat – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău