Statul român este obligat să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex – Cronica serii

1. Ministerul Apărării a cerut oficial aprobarea Parlamentului pentru începerea programului de cumpărare a 32 de avioane militare F-35 din SUA, potrivit unui document transmis conducerii legislativului. Suma destinată programului este de $6,5 miliarde. (G4Media)

2. Statul român este obligat să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex. Colegiul de judecători ai Marii Camere a CEDO a respins contestația făcută de Guvernul de la București. (Hotnews)

3. Sondaj: Mai mult de două treimi dintre români consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, peste 40% cred că economia va avea o evoluţie negativă, iar un procent similar declară că situaţia economică a familiei lor este mai proastă decât în urmă cu un an. (News.ro)

4. Fermierii au recoltat 99% din suprafețele cultivate cu grâu, orz, orzoaică, ovăz și rapiță pentru ulei, iar producțiile sunt superioare anului trecut la toate culturile exceptând orzoaica și ovăzul. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, s-au obținut în total peste 10,9 milioane de tone de grâu, secară și triticale, cu 22,6 % în plus față de anul trecut. Este cea mai mare producție a ultimilor trei ani. (Economica)

5. Guvernul american a cerut Ucrainei realizarea unei serii de reforme urgente în agenţiile sale anticorupţie, sistemul de justiţie şi în sectorul de securitate, potrivit unei scrisori al cărei conţinut a fost publicat marţi de publicaţia Ukrainska Pravda. Reformele sunt „necesare să fie pusă în aplicare” pentru ca Ucraina „să poată primi în continuare asistenţă militară din partea SUA”. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Amazon va investi până la $4 miliarde în Anthropic, companie de AI care rivalizează cu OpenAI. Anthropic va folosi software-ul și cipurile Amazon, în vreme ce Amazon va încorpora în propriile produse tehnologia dezvoltată de Anthropic. (News.ro)

6. Racheta care a ucis două persoane în noiembrie, la un depozit de cereale în sudul Poloniei, a fost trasă de către ucraineni, au stabilit experţii polonezi. Kievul nu a pus la dispoziţia anchetatorilor polonezi nicio informaţie. (News.ro)

7. Parlamentul Turciei își va respecta promisiunea de a ratifica candidatura Suediei la NATO dacă administrația președintelui american Joe Biden va deschide calea pentru vânzarea de avioane F-16 către Ankara, a declarat marți, 26 septembrie, președintele Tayyip Recep Erdogan. (Libertatea)

8. CIA se pregătește să lanseze o funcție asemănătoare programului ChattGPT care va folosi inteligența artificială pentru a oferi analiștilor un acces mai bun la inteligența open-source, potrivit oficialilor agenției. (Bloomberg)

9. Banca JPMorgan din Marea Britanie va opri clienții să mai cumpere criptomonede începând de luna viitoare, invocând riscul infractorilor care folosesc active digitale în scopuri ilicite. (FT)

10. Ministerul rus al Apărării a publicat marți un videoclip în care apare și amiralul Viktor Sokolov, Comandatul Florei ruse a Mării Negre, despre care ucrainenii spuneau că a fost ucis în atacul de vinerea trecută asupra orașului Sevastopol. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Gabriela Firea: Nu voi candida la Prezidențiale și am o relație tensionată cu Liviu Dragnea.
Cronica serii – Cioloş renunță la Mișcarea România Împreună și lansează Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii
Un comentariu
  • LevSt.
    sept. 26,2023 la 2023-09-26T23:36:46+03:000000004630202309

    &-Parlamentul Turciei…___––____santaj curat, dar nu este singura tara care sare peste diplomatie… :””…India chafes against UN Security Council in final day at UN General Assembly
    Sept. 26, 2023( Anders Hagstrom •
    2h) PM… He did not directly address his country’s ongoing spat with Canada regarding the killing of a Sikh activist on Canadian soil, but he did offer a warning to the U.N.’s top-level members…”

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău