Studiu: Peste jumătate dintre copiii din România declară îşi doresc să plece din ţară – Cronica serii

1. Peste jumătate dintre copiii din România declară îşi doresc să plece din ţară şi să se stabilească peste graniţe, arată un studiu realizat de organizaţia Salvaţi Copiii. Ancheta arată cifre îngrijorătoare şi în ceea ce priveşte şcolarizarea, concluziile fiind că aproape doi din 10 tineri de peste 16 ani nu urmează nicio formă de învăţământ. (News.ro)

2. Medicii de familie şi din ambulatorii de specialitate au protestat miercuri în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ei spun că vor fi nevoiți închidă cabinetele dacă decizia de reducere a bugetelor de la 1 februarie rămâne în picioare. Asta înseamnă că milioane de pacienți vor ajunge în situația în care nu va mai avea cine să îi consulte decât contracost. (Digi24)

3. Capacitatea nouă energetică instalată în România anul trecut s-a ridicat la 624MW, de zece ori mai mult decât în 2022, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei. (Economica)

4. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că la Programul Casa Verde Fotovoltaice va avea un buget record în 2024, respectiv 2 miliarde de lei şi se vor opri atunci când vor avea panouri fotovoltaice şi pe ultimul acoperiş din România. (News.ro)

5. Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, a spus că există dovezi clare că aplicația Tik Tok folosește datele într-un mod negativ și nu recomandă instalarea acesteia. Tik Tok este o problemă de siguranță națională și ar trebui interzisă pe telefoanele angajaților statului, a mai spus acesta. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Punctul forte al căștii Vision Pro pare să fie vizionarea filmelor. După 15 minute de purtat, greutatea acesteia se resimte. Tastarea nu oferă o experiență foarte bună, în schimb, folosirea interfeței cu ochii și mâinile este foarte precisă. (Engadget)

6. Grupul Renault a vândut peste 2 milioane de vehicule anul trecut, având o creștere de sub 10 procente față de anul anterior. Dacia a contribui la acest rezultat cu o creștere de aproape 15% față de 2022. Marca Dacia a vândut 658.321 de vehicule în 2023. (Profit.ro)

7.;Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat miercuri îndoiala cu privire la posibilitatea unei încetări a focului în Ucraina, subliniind că Rusia nu şi-a arătat în niciun fel dorinţa de a „negocia cu bună-credinţă”. (G4Media)

8. Oamenii de știință chinezi au făcut experimente cu o tulpină mutantă de coronavirus care atacă creierul și s-a dovedit letală în proporție de 100% la șoareci. (Adevarul)

9. Calota glaciară din Groenlanda pierde în medie 30 de milioane de tone de gheață pe oră din cauza crizei climatice, conform unui studiu, ceea ce este cu 20% mai mult decât se credea anterior. (TheGuardian)

10. Vaccinurile anticovid au salvat cel puţin 1,4 milioane de vieţi în Europa, a anunţat directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge, care avertizează că virusul este ”aici pentru a rămâne”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Nelu Tătaru: Numărul real de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus ar putea fi de 50.000 – Cronica serii
Îndatorarea statului a trecut pentru prima dată de de pragul de 50% din PIB, în ianuarie și februarie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău