SUA se izolează de Europa pentru 30 de zile. Italia inchide magazinele – Cronica dimineții

Votul de învestire a Guvernului Cîţu va fi dat azi, în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului.

1. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat aseară că epidemia de Covid-19 poate fi caracterizată ca pandemie. Pandemiile nu au legătură cu gravitatea bolii, ci cu răspândirea geografică. Potrivit OMS, o pandemie este declarată când o boală nouă pentru care oamenii nu au imunitate se răspândeşte în lume peste aşteptări. (News.ro)

2. Președintele Trump a anunțat că intrarea persoanelor din Europa se suspendă pentru 30 de zile. Măsura se aplică de la miezul nopții de joi spre vineri și este valabilă pentru persoane, traficul de  mărfuri fiind exceptat. Marea Britanie nu este inclusă în interdicție. (Profit.ro)

3. Guvernul italian a decis să închidă toate magazinele, cu excepţia celor alimentare şi a farmaciilor, pentru a încetini răspândirea noului coronavirus. Interdicția este valabilă până pe 25 martie. “Este permisă în continuare livrarea la domiciliu. Producţia industrială va continua, dar cu măsuri de siguranţă. Va fi garantat transportul public”, a anunţat premierul Giuseppe Conte. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Ambasadorul Italiei la Uniunea Europeană a criticat lipsa de solidaritate a Europei față de Italia. Acesta a arătat că Italia a solicitat activarea mecanismului european de protecție civilă pentru suplimente de echipamente medicale, însă niciun alt stat membru nu a răspuns. A răspuns însă China, care a trimis déjà Italiei măști pentru față și alte necesități medicale, ceea ce în mod cert nu reprezintă un semn al solidarității europene. (Politico)

4. Optsprezece cazuri de coronavirus au fost diagnosticate ieri în România, numărul total ajungând la 47. Cinci bărbaţi veniţi din Italia au fost diagnosticaţi, ei fiind în carantină la Arad. Detalii despre toate cazurile găsiți în link. (News.ro)

Știrea pozitivă a dimineții: O femeie de 103 ani din Wuhan, China, s-a refăcut complet și a fost externată după ce fusese internată pe 1 martie, în stare gravă, fiind infectată cu noul coronavirus. (Link)

5. Indicele Dow Jones Industrial al bursei americane a intrat oficial în “bear market”, după ce a scăzut cu mai mult de 20% față de vârful înregistrat pe 12 februarie. Se încheie astfel o perioadă de “bull market” începută pe 9 martie 2009. (WSJ)

6. Senatorul Bernie Sanders a anunțat că rămâne în cursa electorală pentru desemnarea candidatului, din partea partidului Democrat, care-l va înfrunta pe Donald Trump la alegerile din noiembrie. Sanders a câștigat ieri alegerile din Dakota de Nord, dar le-a pierdut pe cele din Michigan, Missouri, Idaho și Mississippi, câștigate de Joe Biden. (AP)

7. Piața internațională a filmului a atins anul trecut, pentru prima oară, vânzări de $100 miliarde. În sumă sunt incluse vânzările de bilete la cinema și veniturile înregistrate pe platformele de streaming. (Axios)

8. Sezonul din NBA se suspendă pe termen nedefinit după ce un jucător de la Utah Jazz a fost testat pozitiv pentru coronavirus. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Apple lucrează la o aplicație de fitness pentru iPhone, Apple Watch și Apple TV. Aceasta ar putea cuprinde o gamă largă de exerciții și ar urma să ofere posibilitatea descărcării ghidurilor video. (MacRumors)

9. Cercetătorii au anunțat că au descoprit probabil cel mai mic dinozaur care a trăit pe Pământ. “Oculudentavis khaungraae” a trăit acum aproximativ 99 milioane de ani și cântarea doar două grame. Un craniu al acestei păsări dinozaur, care avea 100 de dinți foarte ascuțiți, a fost descoperit într-o peșteră din Myanmar. (Link)

10. Liverpool, deținătoarea trofeului, a fost eliminată de Atletico Madrid în optimile Champions League. Echipa din Madrid a câștigat meciul de aseară, din deplasarea, cu 3-2, după ce câștigase și meciul tur cu 1-0. Și PSG s-a calificat în sferturi eliminând Borussia Dortmund. Alte știri din sport, precum și cum influențează pandemia de coronavirus evenimentele sportive, găsiți în Cronica Sportivă.

Fotografia dimineții – O Lună plina surprinsă deasupra New York-ului. Erik Pendzich, Rex Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
România a îndeplinit 5 din cele 21 de obiective din PNRR pe care trebuie să le bifeze până la finele anului – Cronica dimineții
20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău