Țările G7 au agreat să închidă până în 2035 centralele pe cărbune – Cronica de Mediu

1. Criza climatică: veniturile medii vor scădea cu aproape o cincime în următorii 26 de ani, comparativ cu ceea ce ar fi fost dacă nu ar fi existat o astfel de criză, potrivit unui studiu care prevede că valoarea pagubelor va fi de șase ori mai mari decât prețul limitării încălzirii globale la 2C. Creșterea temperaturilor, ploile mai abundente și fenomenele meteorologice extreme mai frecvente și mai intense vor provoca distrugeri de 38 de miliarde de dolari în fiecare an până la jumătatea secolului, potrivit cercetării, care este cea mai cuprinzătoare analiză de acest tip realizată vreodată. (TheGuardian)

2. Aproape jumătate din orașele mari din China suferă de niveluri „moderate sau severe” de afundare, ceea ce expune milioane de oameni la riscul de inundații, în special pe măsură ce nivelul mării crește, potrivit unui studiu realizat pe baza datelor satelitare la nivel național. Autorii studiului, publicat în revista Science, au constatat că 45% din terenurile urbane din China se scufundă cu mai mult de 3 milimetri pe an, iar 16% cu peste 10 mm pe an, din cauza scăderii nivelului freatic, dar și din cauza greutății mediului construit. (Reuters)

3. Lumea are nevoie de o „verificare a realității” cu privire la trecerea de la combustibilii fosili la energia regenerabilă, a avertizat banca americană JPMorgan, susținând că ar putea fi nevoie de „generații” pentru a atinge obiectivele de zero emisii. Într-un raport de strategie energetică globală, trimis clienților săptămâna aceasta, banca de investiții consideră că eforturile de reducere a utilizării cărbunelui, petrolului și gazelor au fost încetinite de ratele mai mari ale dobânzilor, inflație și războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu. (FT)

4. Stresul termic dăunător pentru sănătate este în creștere în Europa, spun oamenii de știință. Europa se confruntă din ce în ce mai des cu episoade de căldură atât de intense încât organismul uman nu poate face față, în contextul în care schimbările climatice continuă să crească temperaturile. Într-un raport privind clima Europei, Copernicus și OMM au remarcat condițiile extreme de anul trecut, inclusiv valul de căldură din iulie, care a dus 41% din sudul Europei la stres termic puternic, foarte puternic sau extrem – cea mai mare suprafață a Europei aflată în astfel de condiții în orice zi înregistrată vreodată. (Reuters)

5. România a realizat cea mai mare reducere a gazelor cu efect de seră din regiune comparativ cu anul 1990, de la 257 m tone echivalent CO2 la 113 m tone echivalent CO2 în 2022. Raportat la populație, emisiile gazelor cu efect de seră au scăzut de la 11,1 tone per capita, la 5,9 tone per capita. (Profit)

6. Ploile care au provocat inundații record în Emiratele Arabe Unite și Oman au fost cauzate de schimbările climatice. Studiul dezvăluie că precipitaţiile din anii marcaţi de fenomenul El Nino au crescut cu 10%-40% în aceste ţări petroliere din zona Golfului Persic, iar autorii săi consideră că „schimbările climatice, provocate de arderile de combustibili fosili” reprezintă „explicaţia cea mai probabilă” pentru acest fenomen. (Digi24)

7. Țările G7 au agreat să închidă până în 2035 centralele pe cărbune, considerate printre cele mai mari surse de poluare. Descris drept un acord istoric, “inițiatorii speră că pot influența și alte state să le urmeze exemplul”. (Biziday)

8. O echipă internațională de oameni de știință a reușit să conceapă un material biodegradabil compus din bacterii cu capacitatea de a se descompune la sfârșitul duratei sale de viață utilă, aducând astfel o posibilă soluție la una dintre cele mai grave probleme de mediu, poluarea cu plastic. (Profit.ro)

9. Olanda a lansat forajul pentru cea mai ambițioasă încercare a Europei de a capta emisiile de dioxid de carbon. În Olanda a început forajul la o conductă de 50 km care va colecta emisiile de CO₂ de la rafinăriile și uzinele de hidrogen din jurul celui mai mare port al Europei și le va injecta într-un zăcământ de gaz dezafectat din Marea Nordului. (Profit.ro)

10. Țările europene ar putea pierde mai mult de 30 de zile cu vreme confortabilă pe an până în 2100. Nordul se încălzește, sudul devine fierbinte. Conform datelor MIT, Balcanii vor fi probabil una dintre cele mai afectate regiuni din Europa. Albania va pierde 30 de zile, Serbia 26 de zile, Croația 22 de zile, Macedonia de Nord 21 de zile, Bulgaria 17 zile, Kosovo 19 zile, iar România 12 zile. Studiul a constatat că destinațiile tropicale vor înregistra cele mai mari schimbări în ceea ce privește zilele petrecute în aer liber. Republica Dominicană va fi cea mai afectată, pierzând 124 de zile de vreme confortabilă pe an până la sfârșitul secolului. Mexic, India, Thailanda și Egipt vor pierde jumătate din numărul de zile de aer liber. (G4media.ro)

Poza ediției.Pentru că valurile de căldură devin din ce mai intense, meteorologii americani au adăugat nuanța Magenta în sistemul de avertizare prin coduri de culoare pentru populație. Magenta semnifică cea mai gravă și cea mai mortală dintre cele cinci categorii de pericol de caniculă, adică „o căldură extremă rară și/sau de lungă durată, slab ameliorată peste noapte”. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
O „oscilație” în orbita lunii va provoca inundații record începând din 2030 – Cronica de Mediu
Omenirea se sufocă în măști de față folosite – Cronica de Mediu