Trei parlamentari din România au fost vizați de un grup de hackeri susținut de guvernul chinez – Cronica dimineții

1. Trei parlamentari din România – Cătălin Teniță (REPER), Alexandru Muraru (PNL) și fostul deputat Pavel Popescu (PNL) – au fost vizați de un grup de hackeri susținut de guvernul chinez. SUA și Marea Britanie acuză că grupul a acționat la nivel global, ca să strângă date despre guverne, politicieni sau alegători. Cei trei deputați din România fac parte dintr-un grup internațional ostil Beijingului. (EuropaLibera)

2. Tarifele RCA vor rămâne plafonate până la 30 iunie, o extindere de încă 3 luni față de termenul actual, prevede un proiect. Actuala plafonare a tarifelor expiră la sfârșitul lunii martie, după ce a fost extinsă în mai multe rânduri în ultimul an. (Profit.ro)

3. Candidatul PSD şi PNL pentru Primăria generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, neagă informaţiile conform cărora s-ar retrage din cursa electorală, spunând că a intrat în competiţia electorală pentru a câştiga. (Digi24)

4. Biroul Politic Naţional al PNL a decis demiterea de la conducerea organizaţiei Timiş a lui Alin Nica, şefia organizaţiei fiind preluată interimar de către Vasile Blaga. Nica a acuzat partidul că predă județul celor de la PSD. De asemenea, PNL şi PSD au decis ca PSD să aibă candidatul comun al coaliţiei la şefia Consiliului Judeţean Timiș, iar candidatul comun al coaliţiei pentru Primăria Timişoara să fie de la PNL. (News.ro)

Știrea Hope.ro: Studiu –  temperaturile au stagnat sau chiar au scăzut acolo unde au fost realizate vaste reîmpăduriri

5. Curtea Constituțională din Republica Moldova a admis sesizarea depusă de deputații fostului Partid Șor și a declarat neconstituțională legea prin care a fost modificat Codului electoral, astfel încât nu le-a permis acestora să candideze la alegeri. (G4Media)

6. Moscova nu vede în prezent posibilităţi de a negocia cu Ucraina un acord de încetare a ostilităţilor sau un summit de pace pe care Elveţia s-a arătat interesată să îl organizeze, a declarat ambasadorul rus la instituţiile ONU din Geneva, Ghennadi Gatilov. (Libertatea)

7. Raportoarea specială pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese, mandatată de către Consiliul Drepturilor Omului, acuză că ordinele de evacuare date de către armata israeliană sunt ”instrumente genocidare în vederea ajungerii la o epurare etnică”. Ea menționează într-un raport privind situaţia din Fâşia Gaza, că ”există motive rezonabile” să se creadă că Israelul a comis mai multe acte de genocid” în războiul pe care-l poartă în enclavă din octombrie. (News.ro)

8. Șase muncitori erau daţi dispăruţi şi se presupune că au murit, după prăbuşirea podului în portul Baltimore, unde o navă cargo masivă în derivă a intrat în structură, forţând închiderea unuia dintre cele mai aglomerate porturi de pe coasta de est a SUA. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Ucraina a câștigat meciul de baraj cu Islanda, scor 2-1, și va fi în grupă cu România la EURO 2024.

9. Parlamentul din Thailanda ar putea vota azi un proiect de lege pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. Dacă va trece, Thailanda va fi prima țară din Asia de Sud-Est care legalizează căsătoria pentru cuplurile gay și lesbiene. (Bloomberg)

10. Un producător de scutece din Japonia a anunțat că va înceta, în septembrie, să mai producă produse pentru bebeluși și, în schimb, va crește producția de scutece pentru adulți. Anunțul comfirmă situația în care se află Japonia, cu o populația ce îmbătrânește rapid. (TheGuardian)

Fotografia dimineții este una din fotografiile premiate la World Nature Photography Awards și prezintă norii de deasupra vulcanului Villarrica din Chile. Francisco Negroni:

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis: România nu va refuza nicio ucraineancă şi niciun ucrainean – Cronica dimineții
Cronica dimineții – A fost publicat bugetul pe 2019

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău