Treisprezece județe nu mai au nicio persoană pe listele de așteptare pentru vaccinarea anti-COVID – Cronica serii

Azi se împlinesc doi ani de când Andreea scrie Cronica de Business. La cât mai mulți!

1. Treisprezece județe nu mai au nicio persoană pe listele de așteptare pentru vaccinarea anti-COVID, conform situației de luni de pe platforma națională de vaccinare. Potrivit datelor ce reies din platforma națională de vaccinare, județele unde nu mai e nici o persoană pe listele de așteptare sunt Călărași, Giurgiu, Buzău, Vrancea, Vaslui, Neamț, Suceava, Botoșani. Aceeași situație se regăsește în Covasna, în Gorj, Mehedinți, Arad și Bistrița Năsăud. (Profit.ro)

2. Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că se are în vedere depunerea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în 31 mai. Ghinea a precizat că proiectele propuse de România nu au fost respinse de către Comisia Europeană, acestea nefiind încă oficial depuse, ci doar discutate cu reprezentanţii CE. (News.ro)

3. Numărul de contracte noi de muncă a crescut cu 107.062 față de perioada anterioară declanșării epidemiei, potrivit informațiile din Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, citate de Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, numărul de angajatori activi a crescut cu 34.386, față de data de 1 ianuarie 2020. (G4Media)

O știre din Sinteza săptămânii: România este pe primul loc în UE la decesele în accidente rutiere pentru al 6-lea an consecutiv și totodată aproape o treime din drumurile publice sunt pietruite sau de pământ. Suntem sub Papua Noua Guinee şi Ghana la libertatea de exprimare și cot la cot cu Botswana, Gabon, Malta în ce privește ştiinţa și cercetarea, credem covârșitor în Dumnezeu și în viața de apoi, dar prea puțini am citit Biblia.

4. Vlad Voiculescu şi Claudiu Năsui, liderii USR PLUS Bucureşti, vor ca Nicuşor Dan să-i ofere drept de semnătură viceprimarului Horia Tomescu pentru a decide conducerea spitalelor din Bucureşti. În caz contrar, consilierii generali USR PLUS ameninţă că nu vor vota bugetul pe 2021 propus de primarul general, au relatat surse politice. (News.ro)

5. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 (News.ro). Decizia autorităților române de a-l declara persona non grata pe teritoriul României pe Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, este „incontestabil una neprietenoasă”, iar Rusia își rezervă dreptul de a răspunde cu „măsuri relevante”, susține ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin. (Hotnews)

O știre din Cronica de Tehnologie: Partizanii și opozanții lui Donald Trump încă se ceartă la ultima postare pe Facebook a acestuia, din 6 ianuarie. Postul în cauză a trecut de 1,5 milioane de like-uri, 700.000 de comentarii și 148.000 de share-uri – unele primite în ultimele zile. (LA Times)

6. Restricțiile de la finalul săptămânii, când carantina de noapte se aplică de la ora 20.00, iar magazinele se închid la ora 18.00 în localitățile cu rata de infectare de peste 4 vor fi ridicate în București. Restaurantele, cinematografele, sălile de spectacole, cluburile și barurile rămân închise. Decizia a fost luată luni de către Comitetul pentru Situații de Urgență București și va intra în vigoare de marți, de la ora 00.00, după ce rata de infectare a scăzut sub 3,5 (Hotnews). Sălile de fitness din Capitală vor fi redeschise începând de marți, după ce rata de infectare a coborât sub 3,5 la mia de locuitori, a anunțat prefectul Alin Stoica. Restaurantele, sălile de spectacole și cinematografele, rămân închise. (Profit.ro)

7. Comisia Europeană a anunțat că a declanșat acțiuni legale împotriva companiei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca pentru încălcarea contractului privind furnizarea vaccinului anti-COVID-19 și pentru neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar al livrărilor. (Profit.ro)

O știre din Cronica Stirilor Pozitive: Testele clinice au arătat că vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford împotriva malariei are o eficiență de 77% și este sigur. Malaria ucide aproape 300.000 de copii, în special din Africa, anual. (Link)

8. Indicele S&P 500 al bursei americane a crescut cu 87% din 23 martie, 2020, când a scăzut la minimul ultimului an, din cauza pandemiei. Creșterea reprezintă $5000 miliarde în plys la valoarea companiilor care sunt incluse în acest index. Este cea mai mare creștere, în 12 luni, înregistrată din 1930 până în prezent. (Axios)

9. Pandemia de coronavirus, carantina şi incertitudinile legate de vacanţe nu s-au încheiat, dar aceste lucruri nu împiedică Italia să continue că vândă case la preţul de 1 euro, cel mai recent exemplu fiind localitatea Castiglione di Sicilia, unde aproape 900 de case abandonate îşi aşteaptă cumpărătorii. (News.ro)

10. Aproximativ 36% dintre români au spus că în ultimul an au preparat pâine sau alte produse similare în propria bucătărie, potrivit studiului realizat de Reveal Marketing Research. Studiul mai arată că atunci când vine vorba despre cozonaci, cei mai mulţi dintre români (42%) vor să păstreze tradiţiile şi intenţionează să îi prepare acasă. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Papa vine în România, americanii au început retragerea din Siria, iar Viktor Orban caută provocări
OMS: În Europa se întrevede sfârșitul pandemiei de COVID-19 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău