Guvernul pregătește noi majorări salariale pentru bugetari – Cronica serii

1. Guvernul pregătește noi majorări salariale, inclusiv pentru toți bugetarii, cu excepția demnitarilor și a personalului încadrat la nivelul administrației publice locale. Creșterile vor fi valabile din această lună. (Profit.ro)

2. Doi cercetători de la Universitatea din București au prezentat un raport care arată că în 37 din cele 42 de județe, populația vârstnică este mai numeroasă decât cea tânără. (Libertatea)

3. Consiliul de administraţie al BNR a aprobat vineri Raportul asupra inflaţiei, ediţia august 2022, care arată că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să cunoască fluctuaţii minore în trimestrul III, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, dar relativ alertă ulterior, coborând la finele orizontului prognozei uşor sub punctul central al ţintei. Războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei rămân însă o sursă majoră de incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei activităţii economice, mai arată conducerea BNR. (News.ro)

4. Suprafaţa afectată de secetă a crescut vineri la 231.704 hectare în 28 de judeţe, de la 214.870 hectare (ha) în 25 de judeţe, raportate joi, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Suprafața totală cultivată în România este puțin peste 8 milioane de hectare. (G4Media)

Din Cronica de Business: Economia americană a adăugat 528.000 locuri de muncă în iulie, peste așteptări, reușind să recupereze tot ce s-a pierdut în pandemie. Șomajul a scăzut la 3,5%. (WSJ)

5. Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în luna iulie, pentru a patra lună consecutivă, coborând și mai mult față de maximul istoric atins în luna martie, grație în special declinului prețurilor la cereale și uleiuri vegetale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). (Profit.ro)

6. Românii pot investi, începând din 8 august, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturitate de 1 an şi dobândã anualã de 8,25%. Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu şi sunt în forma dematerializatã. (News.ro)

7. China întrerupe cooperarea cu Statele Unite în mai multe domenii, inclusiv dialogul dintre comandanţii militari la nivel înalt şi discuţiile privind schimbările climatice, drept represalii pentru vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, a anunţat Ministerul chinez de Externe. (News.ro)

8. România se situează pe locul al doilea, după Polonia, în ceea ce priveşte oferirea unei forme de protecție cetăţenilor ucraineni care au fugit din calea războiului. Doar în luna iunie, 10.360 de ucraineni au primit statutul de protecţie specială în România pe primul loc situându-se Polonia care a acordat acest statut unui număr de 60.125 de ucraineni. Organizaţia „Salvaţi Copiii” anunţă că peste 70% dintre copiii care au primit protecţie au vârste mai mici de 14 ani. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: În 13 țări, utilizatorii petrec cel puțin patru ore pe zi folosind aplicațiile mobile. Printre acestea se numără Mexic, Australia, India și Japonia. În Indonezia, Singapore și Brazilia oamenii depășesc, în medie, cinci ore petrecute zilnic în aplicațiile de smartphone-uri. (TechCrunch)

9. Vladimir Putin l-a primit vineri pe omologul său turc, Recep Erdogan, la Soci, stațiunea rusă de pe malul Mării Negre. Este a doua întâlnire tete-a-tete între cei doi lideri după cea de săptămânile trecute, când au avut un summit la Teheran. (Digi24)

10. România se situează printre ţările europene cu cea mai mică rată de alăptare, iar procentul mamelor care aleg să îşi hrănească bebeluşul exclusiv prin alăptare a continuat să scadă, în ultimii ani. Datele INSP indică o rată a alăptării exclusive de 12,6% în România, care este printre cele mai mici din Europa, unde, rata medie este de 25%, iar la nivel mondial creşte până la 41%. Statisticile arată că, la nivel naţional, cele mai multe femei care aleg să alăpteze sunt în regiunile Dobrogea şi Moldova, iar în mediul urban procentul mamelor care alăptează pe termen lung este considerabil mai mare decât în mediul rural. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
România e cel mai mare exportator de grâu din UE, cu vânzări mai mari decât anul trecut – Cronica serii
Cronica serii – OMV Petrom a donat 10 milioane de euro pentru construcţia primului spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău