Turismul românesc a fost la aproape jumătate față de anul trecut, în vârf de sezon – Cronica serii

Acum 75 de ani, pe 2 septembrie 1945, Japonia a capitulat punând astfel capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

1. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că anul şcolar trebuie să înceapă în 14 septembrie, lucru pe care-l susţin şi epidemiologii. Şeful statului afirmă că, dacă numărul de cazuri creşte, se va putea apela la măsuri care au mai fost luate, respectiv şcoală onine, sau Săptămâna altfel, care există în programa şcolară. (News.ro)

2. Rata şomajului în luna iulie a crescut cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă, la 5,4%, de la 5,3%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

3. Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, urmează să exercite calitatea de președinte al consiliului de administrație al CEC Bank, potrivit unei propuneri pe care ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, o va introduce mâine în ședința de guvern. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Alexa poate să plătească, prin comenzi vocale, alimentarea cu combustibil realizată la peste 11.500 de stații Exxon și Mobil din Statele Unite. Utilizatorul nu trebuie decât să spună “Alexa, pay for gas”, iar Alexa va procesa plățile prin Amazon Pay. (TechCrunch)

4. Numărul firmelor cu capital străin nou înființate a scăzut în primele șapte luni ale anului în curs cu 37%, comparativ cu perioada similară din 2019, la 2.110 de unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. (Profit.ro)

5. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna iulie au scăzut cu 44,4%, la 917.800, faţă de cele din iulie 2019. În primele şapte luni sosirile au scăzut cu 57,8%, la 3,06 milioane faţă de perioada similară din 2019, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

6. Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în Rusia cu Novichok, aceeași substanță folosită în cazul altor disidenți anti-Putin, arată testele realizate în Germania, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Guvernului federal German. (WSJ)

7. Mii de bulgari au protestat azi în faţa parlamentului de la Sofia, cerând demisia premierului Boiko Borisov, pe care îl acuză că este paravanul corupției din țară. Între manifestanți și forțele de ordine au avut loc ciocniri, soldate cu răniți în ambele tabere, dar și cu arestări. Protestul este unul din cele mai mari din seria manifestațiilor care continuă în Bulgaria de două luni. (Link)

Una din Cronica Sportiva: Marele Premiu al Turciei de Formula 1, care va reveni, după 9 ani, în calendar pe 15 noiembrie, se va disputa cu tribunele pe jumătate pline, organizatorii anunțând o audiență totală de 100.000 de spectatori. Alte două mari premii au anunțat că vor permite accesul publicului: Marelui Premiu al Toscanei din 13 septembrie (2.880 de bilete puse în vânzare) și Marele Premiu al Rusiei din 27 septembrie. (LookSport.ro)

8. Analiștii JPMorgan au anunțat piețele să fie pregătite pentru posibilitatea ca procentul celor care-l vor vota pe președintele Trump să crească în perioada următoare cu 5 până la 10%. (Bloomberg)

9. Părerea americanilor despre relațiile dintre albi și afroamericani este la cel mai redus nivel din 2001, de când Gallup a început să măsoare acest indicator. (Link)

10. Sistemul public de educaţie din New York City, cel mai mare din Statele Unite, va amâna începerea cursurilor în clase cu 11 zile, până pe 21 septembrie, potrivit unui acord cu sindicatele care au cerut măsuri de siguranţă mai stricte legate de Covid-19. (News.ro)

Fotografia serii – Polițist bulgar lovit cu ouă în timpul protestelor care au avut loc azi la Sofia. Vassil Donev/Anadolu/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Dacian Cioloș: pe termen scurt si mediu ar trebui sa ajungem la alegeri anticipate
Deficitul bugetar pe primele patru luni este cu 88,4% mai mare faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău