Turismul românesc a scăzut aproape la jumătate în luna ianuarie comparativ cu perioada similară a anului trecut – Cronica de Business

1. Turismul românesc a scăzut aproape la jumătate în luna ianuarie comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, numărul de sosiri a scăzut cu 40%, la 481.000 de persoane, în timp ce numărul înnoptărilor a înregistrat un declin de 44%, la 884.000 de nopți. Durata medie a șederii a fost de 1.8 zile pentru turiștii români și 2.3 zile pentru turiștii străini. (Institutul Național de Statistică)

2. Numărul companiilor de tehnologie care renunță la o parte din spațiile închiriate în clădirile de birouri este în creștere. Dezvoltatorul de software financiar Finastra vrea să subînchirieze 2500 dintre cei 8000 de metri pătrați din Orhideea Towers, IBM vrea să subînchirieze 1000 dintre cei 28000 de metri pătrați din clădirea The Bridge, în timp ce Deloitte a optat pentru subînchirierea a 1000 de metri pătrați din cei 8000 deținuți în clădirea The Mark. (Profit)

3. Serviciul financiar Revolut a primit licența bancară în România, iar clienții care vor opta pentru trecerea la Revolut Bank vor beneficia de garantarea sumelor disponibile în cont până la plafonul legal de 100.000 de euro. Pentru moment, noua bancă oferă în România doar opțiunea de constituire de depozite (opțiunea se numește Vault), însă ulterior Revolut Bank va oferi și credite. (StartupCafe)

4. Dobânzile la care se împrumută Guvernul României au fost în luna februarie la cel mai mic nivel începând din 2016, ca urmare a deciziei BNR de a scădea dobânda cheie la numai 1.25%, un minim istoric. Pe piețele externe, România a emis obligațiuni cu scadența la 10 ani penru dobânzi mai mici de 3% pe an. (Profit)

5. Grupul de companii IT Bittnet a achiziționat 35% din acțiunile integratorului de soluții IT Servodata din Cehia. Valoarea tranzacției este de 1.4 milioane de euro, iar suma va fi plătită în acțiuni Bittnet care vor fi emise printr-o operațiune de majorare de capital. De asemenea, Bittnet va împrumuta Servodata cu 2 milioane de euro pentru dezvoltarea de noi produse și extinderea la nivel regional. (Bittnet)

6. Indicele american S&P 500 a înregistrat luni cea mai mare creștere zilnică din iunie 2020, de 2.38%, până la 3901 puncte. Creșterea vine în contextul aprobării planului financiar de 1900 de miliarde de dolari al administrației Biden, dar și după scăderea dobânzilor la titlurile de stat pe 10 ani de la un maxim de 1.614% la 1.449%. Toate cele 11 sectoare ale indicelui au înregistrat creșteri. (Reuters)

7. Platforma de video chat Zoom a înregistrat venituri de 882 de milioane de dolari în ultimul trimestru al anului, în creștere puternică cu 369% de la numai 188 de milioane de dolari în perioada similară a anului trecut, ca urmare a faptului că serviciile sale au fost folosite intensiv de companii în timpul pandemiei. De asemenea, profitul a crescut de peste 8 ori, la 1.22 dolari pe acțiune. În urma rezultatelor, acțiunile Zoom au crescut cu peste 10% în tranzacțiile de după închiderea oficială a bursei americane. (CNBC)

8. Facebook a fost obligată de justiție să plătească 650 de milioane de dolari ca despăgubiri pentru încălcarea legii în statul american Illinois. Procesul a început în 2015 ca urmare a faptului că Facebook a încălcat legea Biometric Information Privacy Act, întrucât a tăguit automat persoane în fotografiile încărcate pe platforma fără să aibă acordul explicit al acestora. 1.6 milioane de locuitori din Illinois vor fi despăgubiți cu cel puțin 345 de dolari. (TechCrunch)

9. Producătorul chinez de mașini electrice Nio a raportat venituri de un miliard de dolari în ultimele trei luni ale anului trecut, cu 133% peste nivelul din perioada similară din 2019. Pierderile s-au redus la jumătate, la aproape 213 milioane de dolari. La nivelul întregului an 2020, Nio a înregistrat venituri de aproape 2.5 miliarde de dolari, dublu comparativ cu 2019. (Nio)

10. Germania a raportat o scădere cu 4.5% a vânzărilor cu amănuntul pentru luna ianuarie comparativ cu luna decembrie 2020. Scăderea este semnificativ mai mare decât cea de numai 0.3% anticipată de analiști, dar mai mică decât cea înregistrată în decembrie (9.1%) comparativ cu noiembrie. Principala cauză a scăderii este impunerea de restricții împotriva extinderii coronavirusului. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Implementarea TVA zero la alimente contravine directivelor europene – Cronica de Business
Disney a pierdut $3,5 miliarde din cauza pandemiei – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău