Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de state candidate la aderarea la UE – Cronica dimineții

1. Uniunea Europeană, reunită în summit la Bruxelles, a acordat joi statutul de state candidate la aderarea la UE Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, a anunţat joi seara preşedintele Consiliului European Charles Michel. Decizia marchează începutul unui proces îndelungat şi complex în vederea unei aderări. (News.ro)

2. Președintele Klaus Iohannis a declarat că aderarea României la spațiul Schengen reprezintă „o frustrare”, în condițiile în care țara noastră s-a implicat „foarte mult în această speță”. (Digi24)

3. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că decizia de reducere cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost luată după o analiză a specialiştilor şi că a considerat necesar să existe o abordare echitabilă pentru toţi jucătorii din domeniu. În plus, premierul a precizat că s-a căutat o soluţie pe care România şi-o permite. Ciucă a declarat că reducerea de 50 de bani pe litru la carburanţi se va putea vedea pe bonul fiscal. (News.ro)

4. Rata creditelor neperformante pentru debitorii care au apelat la suspendarea ratelor în pandemia COVID-19 este de peste trei ori mai mare decât a celor care nu au beneficiat de moratorii, arată datele publicate Banca Națională a României. Guvernul a pus în dezbatere un nou moratoriu, de această dată pentru debitorii afectați de inflație. Banca centrală avertizează că indicatorii ar putea fi afectați de calitatea activelor și solvabilitatea instituțiilor de credit. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep a trecut în ”sferturi” de americanca Amanda Anisimova, locul 25 WTA şi favorită 6, scor 6-2, 6-1. Adversara din semifinalele turneului pe iarbă de la Bad Homburg va fi sportiva canadiană cu origini româneşti Bianca Andreescu, locul 63 mondial.

5. Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat că, începând de vineri, începe prima tapă de înscriere în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Se pot cumpăra maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare. Bugetul etapei este de 25 de milioane de lei. (News.ro)

6. Aprovizionarea cu gaze în Uniunea Europeană este garantată în prezent, însă situația rămâne gravă și trebuie luată în serios, au anunțat reprezentanții Comisiei Europene. (Digi24)

7. Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat joi că aşteaptă din partea Comisiei Europene să clarifice cu ”mai multă precizie” cum trebuie aplicate sancţiunile împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, în virtutea cărora Lituania a blocat parţial tranzitul de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad. (G4Media)

8. Fostul președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, condamnat pentru corupție, conduce în sondajele de opinie fiind favorit să redevină președintele Braziliei la alegerile din octombrie. Da Silva e creditat cu 47% din voturi, în timp ce pe actualul președinte, Jair Bolsonaro, l-ar mai vota 28%. Un eventual tur doi între ei ar fi câștigat de da Silva cu 23% avans. (Reuters)

Din Cronica de Turism: Aeroportul Schiphol din Amsterdam va limita numărul zilnic de pasageri la 67.500 în luna iulie și 72.500 în luna august, ca urmare a personalului redus. Decizia a fost luată pentru că, în medie, în luna iulie, există 13.500 de pasageri pe zi pentru care nu poate fi asigurat controlul de securitate. Din această cauză, unele zboruri cu plecare sau aterizare pe aeroportul Schiphol vor fi anulate. (Business Traveler)

9. Papa Francisc va efectua, luna viitoare, o vizită în Canada. Papa își va cere scuze pentru rolul jucat de Biserica Catolică în abuzurile sexuale și fizice suferite de copiii băștinași în școlile operate de biserică. (NYTimes)

10. Cinci planete din sistemul nostru solar vor fi aliniate din această seară până luni. Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn vor putea fi văzute cu ochiul liber. Ultima oară când s-a întâmplat a fost în 2004, iar următoarea aliniere va fi în 2040. (BBC)

Fotografia dimineții – Un membru al forțelor armate ucrainene împreună cu un câine în Sievierodonetsk, oraș asediat de trupele ruse. Oleksandr Ratushniak/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – deficitul bugetului de stat a crescut de aproape 4 ori
România învinge din nou Anglia la un European de fotbal – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău