UDMR a depus un proiect de lege prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică – Cronica dimineții

1. Papa Francisc a îndemnat comunitatea internaţională ”să garanteze securitatea” în Orientul Mijlociu, mai ales în Siria, în mesajul său de Crăciun. În tradiţionalul său discurs „Urbi et Orbi”, suveranul pontif a îndemnat la ”îmblânzirea inimii noastre adesea întărite şi egoiste”, pentru a-i face ”să zâmbească pe copiii din întreaga lume”, abandonaţi sau victime ale violenţei. (News.ro)

2. Aurul a depășit 1.500 dolari/uncie, iar piețele globale au urcat la niveluri record, pe fondul optimismului sfârșitului de an, stimulate de speranțele finalizării fazei unu a conflictului comercial dintre China și SUA și de anunțurile autorităților chineze. (Hotnews)

3. Deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza au depus, la Camera Deputaţilor, un proiect prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în României. Limbile maghiară şi română vor fi folosite în instituţiile publice de cetăţenii domiciliaţi în Ţinutul Secuiesc. (Link)

4. Mai mulți parlamentari de la PSD, PMP și UDMR au depus, la Senat, un proiect de lege care prevede că structurile de vânzare cu o suprafață de peste 400 metri pătrați, cum ar fi supermarketurile și hipermarketurile, să fie amplasate exclusiv în afara orașelor. (Hotnews)

5. Armata SUA, prin divizia cibernetică, lucrează la tactici ce ar putea fi folosite împotriva unor oficiali de top ruși și a oligarhilor în cazul în care Rusia va încerca să influențeze alegerile prezidențiale de anul viitor. (WashingtonPost)

Bonus: Mike Bloomberg a folosit, în campania sa electorală, forță de muncă din rândul condamnaților aflați în închisori. Aceștia au fost angajații unui call center ce deservea campania. (Axios)

6. Preşedintele american Donald Trump este considerat mai periculos decât preşedintele rus Vladimir Putin, dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei sau preşedintele chinez Xi Jinping, relevă un sondaj YouGov în care au fost chestionaţi peste 2.000 de germani. Alt sondaj, realizat de Institutul Kantar pentru grupul de presă Funke, relevă că germanii au mai multă încredere în preşedintele francez Emmanuel Macron (57%) decât în propriul lor conducător, cancelarul Angela Merkel (53%). (News.ro)

7. Consilierul american pentru securitate națională Robert O’Brien a avertizat Marea Britanie în legătură cu riscul care ar fi implicat de folosirea echipamentelor Huawei Technologies în rețelele 5G. “Vor fura engros secrete de stat, indiferent că sunt secrete nucleare ale Marii Britanii sau secrete de la M16 sau M15”, a afirmat O’Brien într-un interviu acordat publicației Financial Times. (Profit.ro)

8. Asigurarea obligatorie a locuințelor se va scumpi și va acoperi și pagubele produse de furtuni. (Profit.ro)

9. Baltimore va deveni primul oraș din SUA supravegheat aerian, după ce șeful poliției și-a dat acordul pe proiect, blocat acum 3 ani. Trei avioane finanțate din bani privați vor zbura deasupra orașului. Supravegherea nu se va face real time, imaginile urmând să ajungă la poliție, la cerere. (Link)

10. Restaurarea catedralei Notre Dame va începe, cel mai probabil, din 2021, iar șansele de reușită sunt 50%. (AP)

Fotografia dimineții – Simona Halep a fost colindată de Ştefan Hruşcă în seara de Ajun. Sursa.

Ți-ar mai putea plăcea
Alegeri anticipate in Republica Moldova – Cronica dimineții
Proiect: Firmele și angajații din industria HoReCa ar urma să aibă o scutire de impozite pentru anii fiscali 2020, 2021 și 2022 – Cronica dimineții
Un comentariu
  • ZuLu
    dec. 26,2019 la 2019-12-26T22:08:36+02:000000003631201912

    Site-ul „The Baltimore Sun” nu este disponibil in UE (stirea 9) – probabil GDPR.

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău