UE investeşte 118 milioane euro în zece proiecte-cheie de transport din România – Cronica Știrilor Pozitive

1. UE investeşte 118 milioane euro în zece proiecte-cheie de transport din România, din care 49 milioane euro pentru modernizarea liniei de cale ferată Gara de Nord Bucureşti – Aeroportul Otopeni. (News.ro)

2. România și Estonia se situează pe primul loc în rândul statelor din Europa Centrală și de Est (ECE) în funcție de valoarea investițiilor în startup-urile locale în ultimii șapte ani, relevă un nou raport. (Profit.ro)

3. Ministerul Muncii propune, într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, decontarea de către stat a 75% din diferenţa între salariul pentru timp normal de lucru al unui angajat şi cel pentru program redus, instituit de angajator în situaţii de criză. (News.ro)

4. Executivul a aprobat Programul Național ”Innotech Student”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020. Bugetul total al apelului este de 20 milioane euro, din care 17 milioane euro fonduri europene, iar 3 milioane euro vor fi asigurate de la bugetul de stat. Proiectul prevede finanțarea schemelor antreprenoriale ale studenților români. (Profit.ro)

5. Guvernul a discutat şi va adopta în şedinţa următoare un program de granturi pentru repornirea activităţilor economice în domeniile unde au existat restricţii pe perioada stării de urgenţă sau de alertă. ”Vorbim despre un program de un miliard de euro pentru reluarea activităţilor economice, împărţit în 3 mari categorii de beneficiari”, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. (News.ro)

6. Guvernul a adoptat, în şedinţa de aseară, o ordonanţă de urgenţă pentru asigurarea leasingului de echipamente şi uilaje pentru IMM-uri. Valoarea finanţării pentru fiecare beneficiar este de 5 milioane de lei, iar plafonul total este de 1,5 miliarde de lei. (News.ro)

7. Guvernul a discutat, joi, în primă lectură, o hotărâre privind lansarea unui program de încurajare a antreprenoriatului rural. Bugetul total alocat programului va fi de 200 de milioane de euro. Finanțările vor fi asigurate pentru înființarea de întreprinderi în mediul rural pentru activități de procesare, distribuție și ambalare a produselor agricole. (Profit.ro)

8. Ministrul Economiei spune că a fost pus la punct un sistem de compensare a creanţelor care va debloca situaţia financiară a mii de firme şi va permite eliberarea fluxurilor de cash în economia reală. (News.ro)

9. Numărul afroamericanilor care au ajuns în închisoare, în SUA, a scăzut cu o treime comparativ cu 2006. (Link)

10. Peste două milioane de indieni s-au adunat pentru a planta 250 de milioane de copaci în nordul Indiei. (AP)

11. Din 2028 vom trece la 6G, care va avea viteze maxime de transfer de 50 de ori mai mari decât 5G, spun cei de la Samsung, care cred că utilizatorii vor beneficia de viteze de 1Gbps. Tot cei de la Samsung cred că 6G-ul va servi de 10 ori mai multe dispozitive pe kilometru pătrat, facilitate de care va beneficia zona de IoT. (VentureBeat)

12. Producția industrială din SUA a crescut în iunie, comparativ cu mai, cu 5,4%, peste estimările de 4% ale analiștilor. (WSJ)

13. Piaţa e-commerce a crescut anual cu câte două cifre, între 25-35%. Totodată, ultimul deceniu a adus şi o schimbare în ceea ce priveşte produsele disponibile în comerţul online. La începutul anilor 2000, focusul era pe IT&C şi electronice sau electrocasnice, dar în 2020 vorbim deja de materiale de construcţie, alimente, produse de îngrijire personală sau haine, relevă cun studiu realizat ce ECOMpedia. (News.ro)

14. Cercetătorii din Australia au modificat genetic bumbacul astfel încât să aibă culori naturale, eliminând chimicale necesare în procesul de colorare. (Link)

15. Amazon India a eliminat folosirea obiectelor din plastic de unica folosință în coletele folosite în toate depozitele. (Reuters)

16. Vânzările din retailul american, inclusiv cele din online și restaurante, au crescut în iunie cu 7,5% comparativ cu mai, până la $524,33 miliarde. (WSJ)

17. Apple a lansat iOS 13.6, care vine cu două noutăți importante: o secțiune de știri audio pentru News+ (disponibilă deocamdată doar în Statele Unite) și Car Key, o funcție care folosește NFC pentru deblocarea, pornirea și închiderea mașinilor compatibile prin intermediul iPhone. Interesant este că această funcție beneficiază de o rezervă de energie care-i permite să funcționeze până la 5 ore după ce bateria telefonului s-a descărcat. (Profit.ro)

18. Facebook va avea o secțiune dedicată combaterii miturilor și a informațiilor false care circulă în legătură cu COVID-19. “Facts About Covid-19” va face parte atât din aplicație, cât și din versiunea web a rețelei sociale și va furniza informații provenite de la Organizația Mondială a Sănătății. (CNBC)

19. Asociației de Dezvoltare Intercomunitară care promovează frumusețile, obiceiurile, tradițile, obiectivele și istoria Țării Făgărașului a lansat siteul de rezervari si clipul de promovare Țara Făgărașului – Destinația anului 2020 în România. (Link)

20. Toate filmele din seria „Războiul stelelor/ Star Wars” vor fi disponibile pe platforma HBO GO începând cu 17 iulie, a anunţat joi reţeaua de televiziune. (News.ro)

21. Da, numărul de cazuri la nivel global crește însă 4 țări, SUA, Brazilia, India și Africa de Sud, au înregistrat 2/3 din numărul de cazuri raportat miercuri. (NYTimes)

Fotografia dimineții – Toți cadeții din „Student Army Training Corps” poartă masca de protecție. Portland, Oregon, 27 Octombrie, 1918. National Archives:

Ți-ar mai putea plăcea
Prima femeie din Europa care a obținut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al NATO este o româncă – Cronica Știrilor Pozitive
Numărul persoanelor declarate vindecate de Covid-19 va ajunge azi la 11,5 milioane – Cronica Știrilor Pozitive
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău