Un nou record de persoane vaccinate în 24 de ore: 110.633 – Cronica dimineții

1. Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis, sâmbătă, că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 110.633 persoane, cel mai mare număr înregistrat până în prezent. S-au raportat 79 de reacţii adverse, 135 fiind în analiză. (News.ro)

2. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, sâmbătă, semnarea unui nou contract pentru achiziţionarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid de la BioNTech-Pfizer. Contractul include o comandă de 900 de milioane de doze şi o opţiune pentru încă alte 900 de milioane. Aceste noi livrări, prevăzute până în 2023, vor permite „adaptarea la noile variante de coronavirus”, dar şi „vaccinarea copiilor şi adolescenţilor”. (News.ro)

3. Comerţul ambulant cu păsări a fost suspendat 30 de zile, în toată țara, după apariția unui focar de gripă aviară în județul Mureș. (Profit.ro)

4. Circa 20 de state membre ale UE resping propunerea Parlamentului European (PE) ca ele să suporte costurile testelor PCR pentru COVID-19 efectuate de posesorii viitorului ”certificat verde digital” pe care blocul comunitar dorește să-l creeze pentru a facilita călătoriile fără restricții între țările UE în timp de pandemie. Conform unor surse, respectivele țări afirmă că nu dispun de capacitatea tehnică, logistică și economică pentru a-și asuma plata testelor PCR. (Profit.ro)

O știre din Cronica Spațială: O echipă de cercetători susține că a descoperit pe planeta Marte bacterii asemănătoare cu ciupercile care cresc în dimensiuni. Imaginile arată exemplare albe amorfe care apar în diverse crăpături și își modifică forma și localizarea. Una dintre imagini arată câteva sute de astfel de bacterii cu dimensiuni de circa un milimetru. Pentru moment nu este clar dacă aceste bacterii sunt cu adevărat marțiene, mai ales că unele asemănătoare au fost descoperite inclusiv pe roverele care au realizat imaginile. Prin urmare, nu este exclus ca bacteriile să aibă, de fapt, originea pe Pământ și să fi ajuns pe Marte împreună cu roverele. (Interesting Engineering)

5. Locuitorii din Germania care sunt consideraţi complet imunizaţi la noul coronavirus nu vor mai trebui să respecte restricţiile impuse pe timpul nopţii şi anumite restricţii privind contactul social începând de duminică la miezul nopţii. Oricine a primit ambele doze de vaccin anti-Covid-19 sau s-a refăcut după ce a fost bolnav de Covid-19 se va putea întâlni în privat, fără restricţii, cu alte persoane din aceeaşi categorie. Când se întâlnesc cu persoane nevaccinate, aceştia nu vor fi nevoiţi să respecte limita de contact. (Hotnews)

6. Premierul scoţian Nicola Sturgeon s-a angajat, sâmbătă, să continue planurile pentru organizarea unui nou referendum referitor la separarea de Regatul Unit, după ce a afirmat că nu există nicio îndoială că Parlamentul Scoţiei va avea o majoritate pro-independenţă. Sturgeon l-a criticat pe premierul britanic Boris Johnson, care a spus că va bloca un nou vot referitor la secesiune, spunând că ar fi absurd ca vreun politician din Londra să încerce să blocheze votul. Rezultatele alegerilor au arătat că Partidul Naţional Scoţian (SNP) al lui Sturgeon a obţinut un rezultat bun pentru un al patrulea mandat consecutiv. (News.ro)

7. Una dintre cele mai mari rețele de conducte din SUA, care transportă combustibil petrolier din Texas către coasta de est, a fost nevoită să se închidă complet din cauza unui atac cibernetic de tip ransomware. Colonial Pipeline a anunțat vineri seara închiderea completă a conductei de aproape 9000 de km, prin intermediul căreia se transportă aproximativ 45% din necesarul de combustibil al coastei de est a SUA. (NYTimes)

8. Înregistrările convorbirilor telefonice a trei reporteri de la Washington Post au fost obținute de Departamentul de Justiție al Statelor Unite, în perioada administrației Trump. Cei trei au fost informați că înregistrările a ceea ce au vorbit la telefon, pentru o perioadă de aproape 4 luni, între aprilie și iulie 2017, au fost puse la dispoziția Departamentului de Justiție. Cei trei au relatat despre rolul jucat de Rusia în alegerile prezidențiale din 2016, câștigate de Donald Trump. (WashingtonPost)

O știre din Cronica Sportivă: Lewis Hamilton (Mercedes) va pleca de pe prima poziție a grilei de start în Marele Premiu de Formula 1 al Spaniei, reușind al 100-lea pole position din carieră. Pe locul doi s-a clasat în calificări Max Verstappen (Olanda, Red Bull Racing), iar pe trei Valtteri Bottas (Finlanda, Mercedes). Cursa are loc astăzi, de la ora 16.00. (News.ro)

9. Papa Francisc susţine renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile Covid-19, sprijinind astfel propunerea preşedintelui american Joe Biden care a fost respinsă de anumite state europene, inclusiv de Germania. Într-un discurs înregistrat pentru un concert caritabil prin care se promovează accesul echitabil la vaccinuri, Suveranul Pontif a spus că lumea a fost infectată cu „virusul individualismului”. (News.ro)

10. La nici o lună de la ridicarea restricțiilor, pub-urile din Marea Britanie au rămas fără bere. “Așteptările ne-au fost depășite, iar furnizorii nu pot ține pasul” cu cererea, explică Phil Urban, patronul celei mai mari rețele de pub-uri din țară. Directorul de vânzări de la Budweiser Brewing Group UK & Ireland a declarat că vânzările au fost de trei ori mai mari decât estimările. „Suntem într-un moment de euforie și credem că ar putea dura până la ridicarea completă a restricțiilor”. (Digi24)

Fotografia dimineții prezintă diploma de vaccinare oferită de Castelul Bran. Timp de o lună, castelul va găzdui un maraton special de vaccinare, în perioada weekend-urilor:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Sănătății califică drept „regretabil” modul în care a decurs evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Teleormanleaks cu documente de la Tel Drum

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău