Un sfert din populația României nu este conectată la sistemul public de alimentare cu apă – Cronica dimineții

1. Bugetul a înregistrat un deficit, suma cu care cheltuielile depășesc veniturile, de 42,2 miliarde de lei, 2,65% din PIB, în primele opt luni din aces an. În perioada similară a anului trecut, deficitul a fost de 33 miliarde lei, 2,34% din PIB. (Profit.ro)

2. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat că au fost viraţi României, de către Comisia Europeană, banii aferenţi Cererii de plată II din PNRR, respectiv peste 2,7 miliarde de euro. Comisie Europeană a precizat că plata a fost posibilă datorită îndeplinirii de către România a 49 de jaloane şi de ţinte. (News.ro)

3. În anul 2022, fluxul net de investiții străine directe în România a înregistrat valoarea record de peste 10 miliarde de euro, în creștere cu 12,3% față de anul 2021, arată BNR în Raportul privind investițiile străine. Austria este al doilea mare investitor în România, după Germania. Nemții controlează investiții de peste 16 miliarde de euro (circa 15% din total), iar austriecii au peste 10% din totalul investițiilor străine (peste 11 miliarde de euro). (News.ro)

4. România își mută apărarea antiaeriană mai aproape de satele de la Dunăre aflate pe malul opus de porturile ucrainene atacate de dronele rusești și crește numărul posturilor militare de observație și al patrulelor în zonă, au declarat două surse de rang înalt din domeniul apărării. (Reuters)

Știrea Hope.ro: Cel mai mare parc solar plutitor din Europa va fi construit pe o fostă carieră inundată din Franța

5. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că legea privind măsurile fiscale pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament „are mici şanse să meargă mai departe în forma aceasta”. Zegrean a dat ca exemplu mai multe proceduri tehnice greșite cum ar fi și procedura asumării răspunderii. (RFI)

6. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a transmis că SUA cere Serbiei să-şi retragă trupele desfăşurate la graniţa cu Kosovo. NATO a transmis vineri că „a autorizat forţe suplimentare pentru a aborda situaţia actuală” din Kosovo. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Autoritățile franceze au operat percheziții la sediile Nvidia. Acestea au avut în vedere suspiciuni de practici anticoncurențiale, în ceea ce reprezintă primul control semnificativ cu care Nvidia se confruntă de când a devenit un furnizor esențiale de soluții pentru AI. (WSJ)

7. Inflaţia anuală din zona euro a coborât în septembrie la 4,3%, la cel mai scăzut nivel atins din octombrie 2021. (News.ro)

8. Un fost colaborator al fiscului american a fost acuzat de scurgerea de informații fiscale către presă. Acesta este acuzat că a copiat informațiile din declarația fiscală a mii dintre cei mai bogați oameni americani pe care le-a trimis către două publicații. (AP)

9. Poliția din Las Vegas l-a arestat vineri pe Duane „Keffe D” Davis în legătură cu împușcarea și uciderea rapperului Tupac Shakur, în urmă cu aproape trei decenii. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Jucătoarea cehă Karolina Pliskova, locul 36 WTA, a anunţat că nu va participa la ediţia din acest an a turneului Transylvania Open, din cauza unei accidentări.

10. Un sfert din populația României nu este conectată la sistemul public de alimentare cu apă. Populaţia conectată la sistemul public de alimentare cu apă a reprezentat 74,9% din populaţia rezidentă a României în anul 2022, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

Fotografia dimineții – Fostul președinte polonez Lech Wałęsa și-a sărbătorit împlinirea a 80 de ani cu un șnițel în loc de tort:

 

Ți-ar mai putea plăcea
The Economist: România se transformă dintr-o țară de emigranți într-una de imigranți – Cronica dimineții
Peste 100.000 de pacienți, un record, internați din cauza Covid-19 în spitalele din SUA – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău