Un spital modular cu 38 de paturi a fost operaţionalizat în curtea Spitalului Elias din Bucureşti – Cronica dimineții

1. Un spital modular cu 38 de paturi a fost operaţionalizat în curtea Spitalului Elias din Bucureşti, acesta fiind dotat cu toată aparatura necesară. Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că spitalul va putea primi pacienţi începând de marţi, după ce s-au alocat ventilatoare din rezerva de stat. Premierul a mulţumit Asociaţiei ”Dăruieşte viaţă” care a făcut posibilă ridicarea spitalului modular, celor 250.000 de români care au donat, dar şi sutelor de firme care s-au implicat. (News.ro)

2. Numărul cazurilor noi de Covid-19 a atins un nou record, ieri, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Aproape 260.000 de noi cazuri s-au înregistrat, cele mai multe fiind în SUA, Brazilia, India și Africa de Sud. (BBC)

3. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, că autorităţile centrale nu iau în calcul, în momentul de faţă, nici amânarea începerii noului an şcolar, nici a alegerilor locale din luna septembrie. El a precizat că scenariile luate în calcul împreună cu Ministerul Educaţiei prevăd începerea anului şcolar pe 15 septembrie. (Hotnews)

4. Liderii țărilor din UE nu au reușit nici în a doua zi să ajungă la o înțelegere în privința banilor necesari combaterii efectelor pandemiei. Cei 27 au agreat să prelungească summitul cu încă o zi. (Reuters)

5. Premierul Ludovic Orban a solicitat responsabililor din sistemul medical și șefilor Direcțiilor de Sănătate Publică să aibă pregătite bazele de date cu persoanele diagnosticate cu COVID care s-au externat la cerere din spitale și cu persoanele lor de contact, pentru a putea emite deciziile de izolare la domiciliu odată cu intrarea în vigoare, săptămâna viitoare, a Legii privind carantina și izolarea. (Ziare)

6. Autorităţile britanice au anunţat sâmbătă că, pentru un timp, nu vor mai comunica numărul deceselor asociate Covid-19 înregistrate zilnic, după ce Guvernul a dat ordin să fie făcută o analiză a calculelor, temându-se că bilanţul a fost exagerat. Mai mulţi oameni de ştiinţă au spus că felul în care Public Health England, agenţia guvernamentală responsabilă cu gestionarea focarelor de infecţie, calculează numerele în Anglia înseamnă că ele pot fi denaturate în comparaţie cu alte părţi ale Marii Britanii. (News.ro)

7. Ambasadoarea Franței la București a declarat, într-un interviu că absenţa dialogului cu Rusia nu a dus la condiţii de securitate mai bune, dimpotrivă. Diplomatul a dezvăluit că un trimis special al președintelui Emmanuel Macron urmează să vină în România, când condițiile o vor permite, pentru a explica filosofia Franței, care pledează pentru reluarea dialogului dintre UE și Rusia. (Link)

8. Guvernul japonez va plăti companiilor nipone peste $500 milioane, într-o primă fază, pentru a-și muta fabricile din China. (Bloomberg)

9. Procentul copiilor născuți în afara căsătoriilor în Uniunea Europeană a fost de 42% în anul 2018. În România, procentul a fost puțin peste 30%. Franța conduce, 60% dintre copii fiind născuți din relații extraconjugale, potrivit datelor Eurostat. Media UE este cu 17% peste valoarea din 2000 și semnalează noi modele de formare a societății, alături de modelul tradițional în care copiii s-au născut în cadrul unei căsătorii. (Ziare)

10. Luna trecută, românii au cumpărat 6 BMW-uri Serie 8, 5 Mercedes AMG GT, 5 Ford Mustang, 2 Porsche 911, un Bentley Continental, două Porsche Taycan și un Ferrari 488. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – RIP John Lewis:

Ți-ar mai putea plăcea
Eurobarometru: Românii au intenția să se vaccineze “cât mai curând posibil” doar în proporție de 18% – Cronica dimineții
După profesori și polițiștii ies în stradă să protesteze – Cronica dimineții