Ungaria a devenit prima țară a Uniunii Europene care a aprobat vaccinul rusesc anti COVID-19 – Cronica Externă

Europa

1. Ungaria a devenit prima țară a Uniunii Europene care a aprobat vaccinul rusesc COVID-19, cunoscut ca Sputnik V, a declarat șeful personalului premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas. Acesta a criticat programul de vaccinare a UE ca fiind prea lent. (FT)

America de Nord

2. SUA  și Rusia ar putea salva tratatul New START, ultimul acord de control al armelor nucleare rămas între cele două țări, care va expira pe 5 februarie. Președintele Joe Biden a propus extinderea tratatului pentru cinci ani. Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a declarat că Rusia este deschidă ideii, dar așteaptă să vadă detaliile propunerii. (AP)

Bonus: Președintele Joe Biden plănuiește să semneze un ordin executiv care va mări ajutorul alimentar federal pentru familiile cu venituri mici. El va semna de asemenea un ordin executiv pentru a pune bazele creșterii salariului minim pentru angajații federali cu $15 pe oră și va transmite Departamentul Trezoreriei să ajute livrarea stimulilor financiare către milioane de oameni eligibili care nu și-au primit încă banii. (NYTimes)

Bonus: Guvernatorul general al Canadei, Julie Payette, și secretarul său au demisionat amândoi, după ce o firmă de consultanță independentă a descoperit că au creat un mediu de lucru toxic. Guvernatorul general este în mare parte o poziție ceremonială. (Link)

Australia

3. Google a avertizat că ar putea restricționa motorul său de căutare în Australia, dacă Parlamentul aprobă propunerea guvernului de a forța platformele digitale să plătească companiile media pentru conținutul știrilor. Parlamentarii australieni sunt așteptați să voteze legea la începutul acestui an. (Link)

Orientul Mijlociu

4. Autoproclamatul Stat Islamic a declarat că este responsabil pentru teroriștii sinucigași care s-au detonat ieri în capitala Irakului și au ucis peste treizeci de oameni și rănit peste o sută. Atacul de joi a fost cel mai grav din ultimii aproape trei ani, când doi oameni cu veste explozive s-au detonat într-o piață centrală din Bagdad. (AlJazeera)

5. Media siriană de stat a relatat că atacurile aeriene israeliene din regiunea Hama au ucis patru oameni. În anii recenți, Israel a lansat sute de lovituri aeriene în Siria, împotriva unor presupuse efective militare iraniene. (Reuters)

Asia

6. Oficialii japonezi au negat relatările cu privire la anularea Jocurilor Olimpice din acest an. (Link)

7. Premierul Mongoliei, Khurelsukh Ukhnaa, a demisionat și a trimis o propunere de dizolvarea a guvernului său, la o zi după protestele din capitala Ulan Bator împotriva măsurilor guvernului pentru COVID-19. Protestele au izbucnit după ce un video, care arată o mamă externată brutal dintr-o maternitate pentru că a fost testată pozitiv, pentru COVID-19, a devenit viral. (Bloomberg)

8. Guvernul indian a trimis în ultimele zile peste trei milioane de doza din vaccinurile COVID-19 către țările vecine, inclusiv Bangladesh, Maldive și Nepal și plănuiește să trimită și altor națiuni. India a început vaccinarea propriei populații weekendul trecut. (WashingtonPost)

Africa

9. Republica Central Africană va intra în a cincizecea zi de urgență, în contextul încercării rebelilor înarmați de a bloca Bangui, capitala țării. Grupurile rebele și-au intensificat violența, într-un efort de a-l elimina pe președintele țării Faustin-Archange Touadera, care a fost reales în decembrie. (Link)

Bonus: Africa de Sud va trebui să plătească aproape de 2.5 mai mult decât națiunile europene pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca, a declarat ministrul sănătății sud-african. Africa de Sud, lovită grav de coronavirus, a comandat peste un milion de doze, care vor costa $5.25 fiecare, a spus oficialul sănătății. AstraZeneca nu a confirmat imediat prețul. (TheGuardian)

America Latină

10. Migranții hondurezi, pe care autoritățile din Guatemala i-au blocat din caravana către SUA, plănuiesc să mărșăluiască astăzi împotriva guvernului din Honduras în capitala Tegucigalpa. Autoritățile guatemaleze au returnat peste patru mii de hondurezi înapoi în țara lor. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul israelian intenționează să interzică vânzarea și cumpărarea de blănuri de animale – Cronica Externă
Suedia riscă să fie listată ca țară ai cărei cetățeni nu pot călători în alte state – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău