UNICEF: O treime dintre elevii din lume, 463 milioane de copii, nu pot să urmeze nicio formă de învăţământ, din cauză că nu au acces la internet, televiziune sau radio – Cronica dimineții

1. Cheltuielile cu salariile din sectorul public și pensiile au ajuns să reprezinte 96,3% din veniturile fiscale și contribuțiile sociale la buget în șapte luni din 2020, față de 81% la finele anului trecut, arată o analiză a BCR. Datele sunt înainte ca pensiile să fie majorate cu 14% din septembrie. (Profit.ro)

2. O treime dintre elevii din lume, adică 463 milioane de copii, nu pot să urmeze nicio formă de învăţământ, din cauză că nu au acces la internet, televiziune sau radio, conform UNICEF. ONU estimează că, la nivel mondial, aproape 1,5 miliarde de copii au fost afectaţi de închiderea şcolilor sau de măsurile de izolare. (Link)

3. Restaurantele şi cafenelele se redeschid în interior din 1 septembrie în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este de maximum 1,5/1.000 de locuitori, a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. La evenimentele private în spaţiu închis pot participa 50 de persoane, iar la cele în aer liber – 100. În aceleaşi condiţii referitoate la incidenţa cazurilor, organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, fără a depăşi 50 % din capacitatea maximă a spaţiului. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Walmart, cea mai mare companie din lume după vânzări, a făcut un parteneriat cu Microsoft pentru achiziția subsidiarei din SUA a companiei de social media TikTok. Mișcarea i-ar aduce colosului din domeniul retailului acces la un public tânăr și l-ar transforma într-un jucător de top în sectorul de media digitală. (The Guardian)

4. Rata deceselor cauzate de Covid-19, raportată la numărul de cazuri, pentru ultimele 30 de zile, este de 0,76%. Statistică a fost realizată pe numărul de cazuri din Italia, Franța, Spania, Marea Britanie, Elveția și Suedia. În prezent numărul de decese al pacienților infectați cu noul coronavirus este mai mic de doi pe zi la 10 milioane de locuitori. Comparativ, numărul de sinucideri zilnice este mai mare. (Link)

5. Guvernul a împrumutat 430 de milioane de lei din piața internă, la randamente în scădere, pe fondul unei cereri ridicate din partea investitorilor, după ce miercuri a emis obligațiuni în euro de 495 de milioane de euro. (Profit.ro)

6. Campania electorală pentru alegerile locale a început în această noapte, la ora 00.00, și se va termina sâmbăta, 26 septembrie, la ora 07.00. (Ziare)

7. Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a anunţat joi o nouă politică, prin care va permite un nivel mai ridicat al inflaţiei decât în mod normal, pentru a susţine piaţa muncii şi economia în ansamblul ei. (News.ro)

8. Un rus de 27 de ani a fost arestat după ce a promis un milion de dolari unui angajat Tesla al fabricii din Nevada pentru a introduce malware în sistemele companiei. (Reuters)

9. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a semnat un act normativ care introduce o nouă taxă pe băuturile care conțin zahăr, băuturile energizante precum și pe micile sticle de băuturi alcoolice. Decizia este motivată de încercarea de a-i determina pe consumatori să adopte un stil de viață mai sănătos. (Profit.ro)

10. FC Botoșani și FCSB s-au calificat în turul 2 al Europe League în timp ce Universitatea Craiova a fost eliminată. (Rezumat video FCSB) (Rezumat video Craiova) (Rezumat video Botosani)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Bloomberg BusinessWeek din această săptămână:

Ți-ar mai putea plăcea
Secretarul General ONU: Liderii mondiali ar trebui să declarare „Stare de Urgenţă Climatică” în ţările lor – Cronica dimineții
Ministrul Educaţiei: În România sunt 836 de şcoli cu toalete în curte – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău