Unul din pionierii inteligenței artificiale și-a exprimat îngrijorarea privind capacitatea sistemelor AI de a manipula oamenii – Cronica de Tehnologie

1. Geoffrey Hinton, unul din pionierii inteligenței artificiale, și-a exprimat îngrijorarea privind capacitatea sistemelor AI de a manipula oamenii. Există deja mai multe exemple de acest gen, cel mai notabil fiind al AI-ului CICERO, dezvoltat de Meta să joace Diplomacy, care s-a dat drept om, păcălindu-i pe ceilalți jucători. (TechXplore)

2. Astăzi ajunge la final IFA 2023, cel mai mare târg de tehnologie din Europa. În cadrul acestuia au fost prezentate o gamă largă de produse, de la sisteme smart de securitate și aspiratoarea autonome, la sisteme audio și laptopuri, precum Legion 9i de la Lenovo. (The Verge)

3. Apple și Microsoft vor ca iMessage și Bing să nu fie incluse pe lista de gatekeepers, deoarece nu îndeplinesc criteriile privind numărul de utilizatori și venituri generate. Platformele care vor fi desemnate de Uniunea Europeană drept gatekeepers vor trebuie să respecte reguli mai stricte privind competiția și interoperabilitatea. (Profit.ro)

4. Mașinile electrice uzează drumurile de 2,24 de ori mai mult decât cele pe benzină și de 1,95 ori decât cele pe motorină, arată o analiză recentă. Din cauza bateriilor, care pot avea până la 500kg, mașinile electrice sunt, în medie, cu 312kg mai grele decât cele pe benzină. (Telegraph)

5. Noul smartphone Huawei, Mate 60 Pro, are la bază cipul Kirin 9000, fabricat de SMIC pe un proces de 7nm. Este primul cip dezvoltat cu cel mai avansat proces de producție al SMIC și arată progresul făcut de China în direcția dezvoltării unui ecosistem propriu pentru construirea cipurilor. (Bloomberg)

6. Meta colaborează cu LG în vederea lansării mai multor căști de VR, inclusiv a unei căști Quest Pro în 2025, care să concureze cu Vision Pro de la Apple, urmând să coste în jur de $2000. Anul viitor, Meta ar urma să lanseze o cască care să coste sub $200. (UploadVR)

7. Oamenii de știință vor să antreneze o rețea neuronală pentru ca aceasta să identifice nivelul de oboseală al oamenilor, în funcție de mișcările ochilor. Tehnologia ar putea fi aplicată în transport, facilități industriale, apărare și alte domenii, unde oboseala oamenilor poate fi catastrofală. (TechXplore)

8. BMW a prezentat conceptul „Vision Neue Klasse” la IAA Mobility 2023. Dincolo de designul deosebit, conceptul promite o eficiență cu 25% mai bună și că autonomia și viteza de încărcare a bateriei vor fi cu 30% mai mari. (Engadget)

9. Prim Ministrul Israelului Benjamin Netanyahu propune construirea proiectelor de infrastructură, precum cablurile de fibră optică, care să lege Asia și Peninsula Arabă de Europa prin Israel și Cipru. Acesta spune că Israel și Cipru reprezintă ruta cea mai scurtă și cea mai sigură între cele două regiuni. (Bloomberg)

10. Anguilla, o insulă din Caraibe care aparține Marii Britanii, urmează să câștige anul acesta până la $30 de milioane din taxele de înregistrare a domeniilor .ai (de la $7.4 milioane în 2021). Asta datorită expansiunii din domeniul inteligenței artificiale, unde multe companii caută să cumpere domenii cu extensia .ai. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Piața PC-urilor a revenit pe creștere (+1,5%) în primul trimestru, după doi ani de declin – Cronica de Tehnologie
New York City dă în judecată Hyundai și Kia, pe care-i acuză că au vândut mașini ce pot fi furate prea ușor – Cronica de Tehnologie