Ursula von der Leyen: Nu vom uita solidaritatea poporului român în aceste momente esenţiale – Cronica serii

1. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a mulţumit, joi, la Palatul Cotroceni, României pentru solidaritatea cu poporul ucrainean şi i-a felicitat pe românii care i-au primit pe cei care fug din calea războiului, cu braţele deschise. ”Nu vom uita solidaritatea poporului român, în aceste momente esenţiale”. (News.ro)

2. La fel ca la începutul pandemiei, în 2020, românii încearcă să se protejeze de efectele unei crize generate în contextul războiului din Ucraina cumpărând valută cash, pentru a avea o rezervă în caz de urgență. Volumele de vânzări pentru euro au crescut la toate casele de schimb, unde un euro nu mai poate fi cumpărat sub 5 lei, mult peste cursul comunicat de BNR, de 4,9489 lei. Preocuparea pentru achiziția de valută se vede și în Google Trends, unde în topul căutărilor făcute în România au crescut puternic în ultimele zile, în special în nordul țării, la granița cu Ucraina, cele pentru “curs valutar”. Președintele ARB, Bogdan Neacșu, spune că situația este una de conjunctură și nu există cu adevărat o “criză de euro”. (Profit.ro)

3. Nu există nicio intenție de mobilizare a rezerviștilor din București de către Primăria Capitalei, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook, catalogând drept fake news informațiile care circulă în acest sens pe rețelele de socializare. Și Ministerul Apărării Naționale a catalogat drept fake news aceste informații. (Hotnews)

4. Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă, că ţara sa este alături de România în ambiţia ei de a intra în zona Schengen. „Europa are nevoie de economii puternice, independente energetic de Rusia, trebuie să ne întărim flancul estic pentru a ne întări suveranitatea”. (G4Media)

Din Cronica de Business: Piața auto din România continuă să crească în raport cu anul trecut, chiar dacă nivelul rămâne redus, raportat la anul 2020 și la lunile de vârf din 2021. În februarie, revenirea pieței a adus un avans de 25% la autoturisme și 15,34% pe toate segmentele. (Profit.ro)

5. Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat din nou joi telefonic cu omologul său rus Vladimir Putin şi l-a sunat apoi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat Palatul Elysee. „Se pare că Vladimir Putin îşi menţine poziţiile, dorinţa de demilitarizare a Ucrainei, capitularea Ucrainei, iar acest lucru, evident, este inacceptabil”, a mai spus prim-ministrul francez. Kremlinul a transmis la rândul său că Putin i-a spus lui Macron că scopurile operaţiunii Rusiei în Ucraina, şi anume demilitarizarea şi obţinerea statutului de neutralitate, vor fi obţinute până la urmă (Digi24). Moscova a salutat eforturile preşedintelui francez, Emmanuel Macron, de mediere a conflictului din Ucraina, a declarat, joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă. (News.ro)

6. Agenţiile de rating Fitch şi Moody’s au retrogradat Rusia în categoria ţărilor care riscă să nu poată să-şi plătească datoria, la o săptămână după ce Vladimir Putin a lansat invazia rusă a Ucrainei. (News.ro)

7. Premierul francez Jean Castex a anunţat, joi, suspendarea paşaportului de vaccinare împotriva coronavirusului la data de 14 martie, ceea ce i-a permite sârbului Novak Djokovici, care nu este imunizat, să participe în mai la turneul de la Roland Garros. (News.ro)

8. Grupul de hackeri Anonymous mulțumește României, Moldovei, Poloniei și Slovaciei pentru umanitatea de care dau dovadă în criza refugiaților din Ucraina. „Polonia / Moldova / România / Slovacia – Vă mulțumim pentru susținerea – umanizarea crizei refugiaților din #ucraina ! Vă mulțumim buni cetățeni ai lumii #Rusia are de plătit un preț!”, a postat Anonymous pe Twitter. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Procurorii mai multor state americane au declanșat o investigație ce vizează TikTok. Investigația își propune să descopere dacă și în ce fel platforma socială chineză are un impact negativ asupra sănătății mintale a tinerilor. (WSJ)

9. Partidul lui Viktor Orban și-a dublat avantajul în sondaje față de opoziția unită, potrivit unui sondaj efectuat în perioada 22-26 februarie. Datele vin cu o lună înaintea alegerilor din Ungaria. Dintre respondenții care au declarat că sunt decisi să voteze, 50% au indicat Fidesz, iar 40% alianța Opoziției. În sondajul precedent, diferența dintre cele două partide era de 5%. Cercetarea sociologică efectuată de Median a început cu două zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina și nu conținea întrebări referitoare la război. În primele două zile ale cercetării, avantajul Fidesz la momentul recenziilor era de patru puncte procentuale. După atacul Rusiei în Ucraina acesta a crescut la 12, înregistrându-se o scădere a opțiunilor pentru Opoziția Unită. (Hotnews)

10. Truth Social a început să cadă în topul aplicațiilor din App Store, fiind acum pe locul 57 în SUA. În vreme ce mulți oameni încă nu au primit acces, fiind pe o lungă listă de așteptare, Donald Trump încă nu a postat pe propria rețea socială. (Axios)

Ți-ar mai putea plăcea
Pentru prima oară, un startup a anunțat că a scos dioxidul de carbon din aer liber și l-a stocat în subteran – Cronica serii
DNA cere ridicarea imunității a trei foști membri ai guvernului în legătură cu achiziția de vaccinuri: Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău