Vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete – Cronica serii

1. Liderii USR PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, au anunţat, vineri, că au primit mandat să ceară, în şedinţa coaliţiei, retragerea sprijinului politic pentru Florin Cîţu. În caz contrar, se va depune moţiunea de cenzură ”în cel mai scurt timp”. (News.ro)

2. Guvernul Cîțu a adoptat, vineri, fără participarea miniștrilor USR PLUS, ordonanța de urgență care instituie Programul național de investiții ”Anghel Saligny”, cu finanțare de 50 miliarde lei pentru proiecte ale autorităților locale. Criteriile solicitate de USR PLUS pentru acest program nu au fost incluse în prevederile proiectului de ordonanță avizat intrat în ședința de Guvern, deși după adoptare premierul Cîțu a susținut că ”o parte” din ele se regăsesc în ordonanță. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a susținut însă că de la USR nu a primit astfel de criterii, dar ele s-ar regăsi sub altă formă în ordonanță. (Profit.ro)

3. Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete, după ce ministrul Ioana Mihăilă a semnat un ordin în acest sens. Ministrul Sănătăţii a precizat că România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. (G4Media)

4. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut ca serie brută cu 12,5%, în primele şapte luni, şi cu 11% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Apple ar putea începe producția primei sale mașini în 2024 și negociază în acest sens cu Toyota. Tot legat de diverse aspecte ale viitoarei mașini, Apple a mai purtat discuții cu LG și SK Group. (MacRumors)

5. Ministerul Educaţiei a anunţat că rata finală de promovare a înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului naţional de bacalaureat 2021 este 32,9% – în creştere cu 2,6%, comparativ cu primele rezultate (30,3%). (News.ro)

6. Peste un milion de contoare de măsurare a consumului de energie electrică instalate de Distribuție Energie Electrică România (DEER), parte din Grupul Electrica SA, erau expirate la finalul anului 2020 și numărul lor urmează să ajungă la 1,5 milioane, până în 2023. Situația are în loc în contextul în care mulți consumatori se plâng de facturi la curent extraordinar de mari. (G4Media)

7. Apple a anunțat că intenționează să amâne și să aducă îmbunătățiri noului software dezvoltat pentru a identifica și raportă imaginile care conțin elemente de exploatare sexuală a copiilor. (CNBC)

8. Economia SUA a adăugat 235.000 noi locuri de muncă în august, un ritm mai slab în condițiile răspândirii variantei Delta a coronavirusului. Șomajul a scăzut la 5,2%. (WSJ)

Din Cronica de Divertisment: Astăzi are loc pe Netflix premiera celei de-a cincea părți a serialului “La Casa de Papel” (“Money Heist”), cu primele 5 episoade ale sale, în timp ce ultimele 5 episoade vor fi disponibile din 3 decembrie. Netflix a anunțat încă de anul trecut că aceasta este ultima parte a serialului.

9. Un bărbat din Los Angeles a pledat vinovat miercuri pentru participarea la ceea ce procurorii americani au descris drept „o schemă Ponzi de manual” care a înșelat investitori din întreaga lume, obținând venituri ilicite de peste două miliarde de dolari. Procurorii afirmă că Glenn Arcaro, în vârstă de 44 de ani, a condus filiala nord-americană a BitConnect, o schemă piramidală legată de investiții. (Hotnews)

10. Dacia a prezentat vineri noul său model, Jogger, care înlocuiește Logan MCV și Lodgy și care poate transporta până la șapte pasageri. Este o încrucișare între un mono-volum, un break și un SUV. Este cel mai lung model Dacia de până acum, așa că are o caroserie inedită. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană va propune o plafonare a prețului la gazul rusesc. Puțin amenință că va opri complet livrările de gaze, petrol și cărbune – Cronica serii
România a depășit Cehia, în 2019, și a devenit a 13-a economie din UE – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău