Val de reacții negative după ce senatorii au votat un prag valoric de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu – Cronica serii

1. Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Votul a atras un val de reacții negative. (News.ro)

2. Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca. (Digi24)

3. Parlamentul, prin vot final în plenul Camerei Deputaților, a adoptat legea de aprobare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, impusă la finalul anului trecut în aplicarea unui Regulament UE din octombrie 2022, cu tot cu amendamentul propus de coaliția de guvernare, menit să oblige și OMV Petrom la plata contribuției (Profit.ro). OMV Petrom a reacționat virulent după modificarea privind taxa de solidaritate semnată astăzi în Parlament, apreciind că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituției, ceea ce este foarte îngrijorător. (Profit.ro)

4. Directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Dumitru Nancu, a declarat că, pentru prima dată în 15 ani, plafonul de garantare pentru programul Noua Casă – fostul program Prima Casă – nu a fost epuizat, anul trecut. El arată că la începutul acestui an se remarcă ”o oarecare accelerare a ritmului” de accesare a creditelor garantate de stat. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Sindicatele franceze au anunțat că planifică o nouă grevă generală la nivel național în 6 aprilie. În cazul în care va fi confirmată, greva ar urma să aibă efecte majore inclusiv pentru turiști, întrucât numeroase zboruri și călătorii cu trenul ar putea fi amânate sau anulate. (Reuters)

5. Dacă Transnistria va fi atrasă într-un conflict militar, atunci Moldova, ca teritoriu vecin, va deveni inevitabil un participant direct, apoi România, care este membră NATO, și Rusia. Acest lucru ar putea duce la un război mondial, declară liderul republicii nerecunoscute, Vadim Krasnoselski. (Libertatea)

6. Un diplomat rus de rang înalt a declarat că Moscova a suspendat schimbul de informații despre forțele sale nucleare cu Statele Unite, inclusiv notificările privind testele de rachete. (G4Media)

7. Potrivit anuarului publicat săptămâna trecută de Asociația Registratorilor, străinii au cumpărat 13,8% din locuințele scoase la vânzare în Spania în 2022, în creștere de la 10,8% în 2021. Dacă analiza se concentrează pe numărul de provincii în care predomină o anumită naționalitate, românii, cu 20 de provincii, au fost cei mai populari cumpărători străini, urmați de marocani. (Profit.ro)

8. Polonia, unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, a cerut miercuri Uniunii Europene să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție să limiteze cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piața din blocul comunitar. (Hotnews)

9. Câteva mii de persoane s-au alăturat miercuri în Cehia demonstraţiilor sprijinite de sindicate împotriva unei posibile majorări a vârstei de pensionare până la 68 de ani. (Digi24)

10. O gaură neagră ultra-masivă, cu o masă de aproximativ 30 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, a fost descoperită de o echipă de astronomi britanici. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Bulgaria (9,3 euro) și România (11 euro) au cele mai scăzute costuri orare din UE cu forța de muncă – Cronica serii
Parlamentul ar putea amâna până la 25 decembrie facilitatea fiscală prin care firmele pot amâna obligații de plată – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău