Valeriu Gheorghiţă: Azi, numărul persoanelor vaccinate îl va depăşi pe cel al persoanelor infectate de la începutul pandemiei – Cronica dimineții

1. Premierul Florin Cîţu a anunţat, vineri seară, după şedinţa de Guvern, că a fost adoptat bugetul pentru anul 2021, iar documentul va merge pentru aprobare în Parlament. Cîţu a precizat că nu au fost făcute modificări importante faţă de proiectul anunţat anterior. (News.ro)

2. Ministerul Educaţiei a anunţat vineri seară, că are, în 2021, ”cel mai mare buget din ultimii 30 de ani”, o creştere, în cifre absolute, 241,8 milioane lei, în condiţiile în care nu mai sunt incluse voucherele de vacanţă şi alte cheltuieli. (News.ro)

3. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că, sâmbătă, numărul persoanelor vaccinate îl va depăşi pe cel al persoanelor infectate de la începutul pandemiei. Până vineri, 771.239 de persoane au fost vaccinate de la debutul campaniei, iar 774.555 s-au infectat. De asemenea, Gheorghiţă a anunţat că vaccinarea angajaţilor din învăţământ va începe săptămâna viitoare. (News.ro)

Una din Cronica Sportivă: Astăzi, de la ora 10.30, se va juca finala feminină de la Australian Open, între Naomi Osaka (numărul 3 mondial) și Jennifer Brady, aflată la prima ei finală importantă. Dacă va învinge, Naomi Osaka va câștiga al patrulea turneu de Mare Șlem din carieră și o va depăși în clasament pe Simona Halep, trecând pe locul 2 în lume.

4. Abia adoptată la finele anului trecut, schema de compensare pentru pierderile suferite de industria HoReCa în urma pandemiei de coronavirus a fost modificată, impunând noi obligații firmelor și eliminând din responsabilitățile Guvernului. Astfel, în timp ce beneficiarii, care vor fi verificați de ANAF și vor plăti experți, sunt obligați să mențină activitatea până la 2 ani în loc de 6 luni, Guvernul a prelungit acum, printr-o ordonanță de urgență, și mai mult durata de semnare a contractelor de finanțare și termenul de plată pentru granturi. (Profit.ro)

5. Joe Biden a pus din nou Statele Unite în poziția de lider al lumii libere printr-o decizie fantastică ce a ajutat Occidentul să se unească, a declarat vineri premierul britanic Boris Johnson. (Hotnews)

6. Noi dovezi din China confirmă teoriile inițiale: noul coronavirus s-a răspândit fără să fie detectat, în Wuhan, din noiembrie 2019, înainte de a apărea în diferite locații ale orașului, o lună mai târziu, în decembrie 2019. Autoritățile chineze au identificat 174 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în decembrie 2019, au anunțat experții Organizației Mondiale a Sănătății. Numărul este suficient de mare pentru a presupunere că au fost mult mai multe cazuri nedetectate inițial, asimptomatice sau cu simptome ușoare. (WSJ)

7. Uber a pierdut o dispută majoră în Marea Britanie, Curea Supremă stabilind că șoferii care lucrează pentru compania americană de ride-sharing trebuie să aibă statutul de angajați. Decizia poate reprezenta un precedent și pentru alte state. Verdictul vine după aproape 5 ani de procese între Uber și un grup de foști șoferi ai companiei. Statutul de angajat aduce șoferilor o serie de drepturi ca salariul minim, asigurări de sănătate sau plata concediilor. Zeci de mii de șoferi din Marea Britanie ar urma să devină angajați ai Uber în urma deciziei. (Profit.ro)

Una din Cronica de Divertisment: Noul serial SF german “Tribes of Europa” (“Triburile Europei”) e disponibil, pe Netflix, începând de ieri. Acțiunea se petrece în anul 2074, la 45 de ani distanță de un eveniment catastrofic în urma căruia omenirea a rămas fără enegie electrică, perioadă de timp în care Europa s-a împărțit în patru triburi cu propriile aspirați. Serialul este produs de aceeași echipă ca și apreciatul serial german “Dark”, iar actrița româncă Ana Ularu face parte din distribuție. Primul sezon are 6 episoade. (Trailer)

8. Primele date oficiale transmise de Centrul american pentru Controlul și Prevenția bolilor arată că după administrarea a 13,8 milioane doze de vaccin Modernă și Pfizer/BioNTech cele mai multe rapoarte indică efecte adverse minore, de tipul oboseala sau dureri de cap. Nici un deces nu a fost raportat ca fiind cauzat de vaccinuri. Datele se referă la perioada 14 decembrie 2020 – 13 ianuarie 2021. În această perioadă, 6994 de sesizări ale unor efecte adverse au fost făcute la nivel național. Dintre acestea, 90,8% au fost clasificare ca reacții normale, iar 9,2% că reacții serioase, mai grave. (Reuters)

9. Angela Merkel a declarat, la finalul video conferinței grupului celor 7 cele mai puternice economii din lume, că pandemia nu se va termina decât atunci când toată populația Planetei va fi vaccinată. Merkel a pledat ca țările bogate să doneze, din propriile stocuri, vaccinuri către țările sărace. (Reuters)

10. Ministrul Sănătății din Argentina a fost demis după ce presa a relatat că mai multe “VIP” au fost vaccinate înaintea celor vulnerabili. (FT)

Fotografia dimineții vine din Myanmar, de la protestele împotriva loviturii de stat:

Ți-ar mai putea plăcea
Înmatriculările de mașini noi au scăzut în Europa cu 57% în luna mai – Cronica dimineții
A fost realizată, pentru prima oară, teleportarea quantică între două chip-uri ale unor calculatoare diferite – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău