Valeriu Gheorghiţă: La varianta Delta, încărcătura virală e și de 1000 de ori mai mare decât la infecţia cu varianta iniţială. Vaccinarea reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital – Cronica dimineții

1. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că o persoană care se infectează cu tulpina Delta a virusului SAR-CoV-2 are o încărcătură virală care poate fi şi de o mie de ori mai mare decât varianta iniţială a virusului. În cazul persoanelor vaccinate cu serul bazat pe ARN Mesager, anticorpii au o activitate neutralizantă de trei ori mai redusă faţă de varianta Delta, arată el. Gheorghiţă adaugă însă că vaccinarea „reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital”. Valeriu Gheorghiţă susţine că România este, în acest moment, „mult sub media europeană” în ceea ce priveşte vaccinarea anti-COVID şi face din nou apel la populaţie să de vaccineze. (News.ro)

2. Europarlamentarul Rareş Bogdan, susţinător al lui Florin Cîţu pentru funcţia de preşedinte al PNL, se declară „tulburat” de afirmaţiile făcute duminică de preşedintele formaţiunii, Ludovic Orban, cu privire la ingerinţele din afara partidului în campania pentru alegerile interne pentru şefia PNL. El explică faptul că unul dintre motivele pentru care îl susţine pe Florin Cîţu este acela că, în ultimii 30 de ani, atunci când au pierdut alegerile, preşedinţii în funcţie au renunţat la poziţiile lor în partid. (News.ro)

3. Firmele din România au cu aproape 60% mai multe credite din afara țării decât de la băncile din țară. Banca centrală crede că situația este una dintre cauzele intermedierii financiare reduse și amenință stabilitatea financiară în vremuri de tensiuni pe piețele externe. Valoarea creditelor de la instituții financiare din afara României era de 43,2 miliarde de euro la finele primului trimestru din acest an. (Profit.ro)

Din Cronica de Carte: World Vision România i-a propus premierului Florin Cîțu două modele de investiții care dau rezultate în educație: bursele care să acopere o parte din nevoile de bază ale elevilor și programele remediale însoțite de masă caldă (Edupedu); 

4. Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat că în prezent sunt 362 de pacienţi cu coronavirus care sunt trataţi în spitale, iar dintre aceştia, 212 sunt consideraţi a fi în stare foarte gravă. Pentru prima oară din aprilie, numărul pacienților de la ATI a depășit 200. (G4Media)

5. Financial Times anunță că Pfizer și Moderna și-au scumpit vaccinul împotriva Covid-19, în cadrul unui acord cu Uniunea Europeană (UE) – Pfizer de la 15,5 la 19,5 euro, iar Moderna de la 19 la 21,5 euro. (Profit.ro)

6. Goldman Sachs estimează că economiile populației din SUA, zona Euro, Marea Britanie, China, India, Japonia, Norvegia, Suedia, Africa de Sud, Canada și Australia au crescut, în pandemie, de la sub $500 de miliarde până la $5000 de miliarde. (Link)

7. În pofida politicilor ecologiste anunțate de UE, dar și de alte state, cărbunele, cel mai antipatizat activ la nivel global, s-a apreciat considerabil, cu peste 40% de la începutul anului, ajungând la un nivel record al ultimei decade, ca urmare a problemelor de aprovizionare, a secetei instalate în China și a majorării cererii în urma repornirii economiilor. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Echipa feminină a României s-a calificat, duminică, în sferturile de finală ale competiţiei de tenis de masă din cadrul Jocurilor Olimpice, după ce a învins în optimi Egipt, scor 3-0. În următoarea fază a competiției, România va juca împotriva echipei din Hong Kong, în această dimineață, de la ora 8:30. (News.ro)

8. Finlanda extinde școala obligatorie până la finalul liceului, într-un proces de reformă realizat prin măsuri legislative care intră în vigoare de la 1 august. Conform acestora, nivelul de învățământ obligatoriu este atins atunci când tinerii au 18 ani și/sau au absolvit învățământul secundar superior. Autoritățile finlandeze pun accent pe avantajele programului, de la masă gratuită și manuale la excursii, așa cum reiese din prezentarea schimbărilor. (G4Media)

9. O mare parte din insula Rhodos a rămas duminică fără curent electric și apă, din cauza unui incendiu de vegetație care a afectat rețelele de alimentare. Soldații greci au venit să ajute pompierii care se luptă cu focul. Două localități aflate în calea incendiului au fost evacuate parțial. (Digi24)

10. Ieri s-au împlinit 40 de ani de la lansarea canalului de muzică MTV. (Variety)

Fotografia dimineții – Lotul de canotaj s-a întors ieri de la Tokyo unde a câștigat o medalie de aur și două de argint. George Calin, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Primul deces cauzat de coronavirus în afara Chinei – Cronica dimineții
Gabriela Firea: PSD a „reuşit să impună” în coaliţie demararea negocierilor la Bruxelles privind procentul din PIB alocat pensiilor – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău