Iohannis: România susține aderarea Ucrainei la NATO – Cronica dimineții

Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. România se confruntă cu un fenomen îngrijorător, arată o analiză bazată pe informații furnizate de Comisia Europeană (Eurostat), Institutul Național de Statistică, precum și date extrase din cercetarea sociologică Barometrul Tinerilor din România 2022: Peste 60% din tinerii români consideră că România merge într-o direcție greșită și nu au încredere în Parlament, Guvern și Președinție, iar numărul tinerilor care părăsesc definitiv România s-a dublat în ultimii 10 ani. (G4Media)

2. Gradul de umplere al depozitelor subterane de înmagazinare de gaze naturale ale României a ajuns la 85,7% pe 30 septembrie. Strict aritmetic, cantitatea este suficientă pentru acoperirea consumului național pe timp de circa 2 luni de iarnă, în condițiile unor temperaturi similare cu cele din sezonul rece trecut (unul blând). (Profit.ro)

3. Președintele Klaus Iohannis a postat o declarație semnată de el și de președinții statelor din Europa centrală și de est, care reiterează „sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. Este vorba despre preşedinţii Cehiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegru, Poloniei şi Slovaciei, informează Administraţia Prezidenţială. ”Noi susţinem cu fermitate decizia Summitului NATO de la Bucureşti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”, a transmis preşedintele Iohannis. (Hotnews)

4. Majoritatea economiştilor şefi din băncile comerciale din România văd posibilă o majorare cu 50 de puncte de bază a dobânzii cheie în şedinţa de politică monetară din 5 octombrie. Există voci care spun că nu e exclus nici un 25 de puncte de bază sau chiar 75 de puncte de bază. Mediana este la 0,5%, ceea ce va conduce la o rată a dobânzii de 6%, urmând ca până la finalul anului să ajungă la 6,25% sau chiar 6,5%, motivată în principal de inflaţie. (Economica)

Din Cronica de Carte: O arhivă online care conține 7.000 de cărți clasice pentru copii a fost digitalizată și poate fi consultată gratuit pe internet (Open culture)

5. Ministerul Finanțelor a planificat, în luna octombrie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 3,4 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 465 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. (Profit.ro)

6. Fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Brazilia, fiind creditat cu 48,31% din opțiunile celor care au votat, după numărarea a peste 99% din voturi. El îl va întâlni în turul 2, pe 30 octombrie, pe actualul președinte, Jair Bolsonaro, care a obținut 43,30% din voturi, mult peste cei 36-37% cu care era creditat în ultimele sondaje. (WSJ)

7. Partidul GERB al fostului premier Boiko Borisov pare să câştige la limită alegerile legislative din Bulgaria, de duminică, al patrulea scrutin în mai puţin de doi ani. Exit-poll-urile Gallup Internationaal şi Alpha Search arată că partidul de centru-dreapta GERB ar fi obţinut 23,6%-25,5% din voturi. Principalul rival al GERB, “Continuăm Schimbarea”, partidul lui Kiril Petkov, este creditat cu 19,5%-19,9%. Dacă va fi confirmat, acest rezultat ar anunţa negocieri dificile pentru formarea unei coaliţii, care ar putea duce la un parlament fără majoritate sau chiar la noi alegeri. (News.ro)

8. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că orașul Lîman a fost eliberat complet de trupele ruse. Anunțul vine la o zi după ce soldații ucraineni au intrat în oraș, iar ministerul Apărării din Rusia a confirmat retragerea “strategică” din acest oraș. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Manchester City a învins pe teren propriu, cu scorul de 6-3, echipa Manchester United, într-un meci din etapa a noua a campionatului Angliei. Pentru ”cetățeni” au înscris Foden ‘8, ’44, ’73 şi Haaland ’34, ’37, ’64, iar ”diavolii” au punctat prin Antony ’56 şi Martial ’84, ‘90+1 (penalty). Cele mai importante faze se pot vedea aici.

9. Casa Del Sole, o vilă aflată în construcție pe una din insulele artificiale din Dubai, a fost vândută pentru $82,4 milioane. Cumpărătorul nu a avut nevoie de credit pentru achiziție. Vila, care va fi gata anul viitor, are 18 dormitoare și 18 băi, sala de sport, jacuzzi, un mic cinematograf, pistă de bowling și parcare subterană pe 15 mașini. Este cea mai scumpă casă vândută până acum în Dubai. (Bloomberg)

10. Senatoarea Diana Şoşoacă l-a criticat dur, în timpul protestelor de duminică, din centrul Bucureștiului, pe fostul său coleg de partid, George Simion, pe care l-a numit „Iudă”, „trădător” şi despre care a afirmat că „şi-a bătut joc de AUR”. ”Şi-a adus oamenii lui, împreună cu boxele lui, şi ne impun nouă să nu mai vorbim pe scenă. Ruşine! Ruşine”. Şoşoacă a fost huiduită, duminică, atunci când a încercat să ţină un discurs la protestele organizate în Capitală. (News.ro)

Fotografia dimineții – Copiii din Chennai, India, au copiat stilul vestimentar al lui Mahatma Gandhi, pentru a marca 153 de ani de la nașterea lui. Idrees Mohammed/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Juncker: România şi Bulgaria trebuie să intre în spaţiul Schengen cât mai curând
AUR a cerut demararea procedurii pentru verificarea averii președintelui Klaus Iohannis. USR a votat pentru ca solicitarea să fie pe ordinea de zi – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău