Veniturile medii lunare ale românilor au crescut cu aproape 14% anul trecut – Cronica serii

1. Banca Centrală Europeană va ajuta Banca Națională a României să rezolve problemele de lichiditate în euro de pe piața locală. Cele două instituții au agreat implementarea unei linii repo de 4,5 miliarde de euro, care va fi în vigoare până la sfârșitul anului 2020 sau atât timp cât va fi necesar. (Profit.ro)

2. Veniturile totale medii lunare în anul 2019, în termeni nominali, au crescut cu 12,7%, la 4.790 lei pe gospodărie, şi la 1.853 lei pe persoană. Comparativ cu 2018 creşterea este de 13,6%. (News.ro)

3. România este blocată într-o situație dificilă cu privire la cheltuieli în condițiile în care populiștii forțează măsuri care riscă să ducă la retrogradarea ratingului suveran la categoria „junk” (nerecomandat pentru investiții), scrie vineri Bloomberg. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Copiii sub 15 ani folosesc TikTok 80 de minute pe zi, aproape la fel de mult ca YouTube, care ajunge la 90 de minute zilnic pe acest segment de utilizatori – arată un studiu care a vizat 60.000 de familii din Statele Unite, Marea Britanie și Spania. (TechCrunch)

4. OMV Petrom a efectuat prima scumpire a carburanților de la declanșarea crizei coronavirusului, majorând prețul benzinei cu 3 bani/l. Prețul petrolului pe piețele internaționale, în luna mai, a crescut cu 88%, în cazul WȚI, și cu 38%, în cazul țițeiului Brent. (Profit.ro)

5. Curtea Constituțională reafirmă că pensiile de serviciu „nu constituie un privilegiu”, în motivarea Deciziei 153/2020 prin care a decis că Legea privind eliminarea acestor pensii este neconstituțională, și avertizează Parlamentul că orice demers în acest sens va avea o soartă similară. (Hotnews)

Promo: ELROND, o echipă formată la Sibiu, a reușit să construiască în mai puțin de 3 ani, cu o finanțare de $5,15 milioane, un blockchain de 1.000 de ori mai scalabil, care poate procesa peste 10.000 de tranzacții pe secundă – față de 5-7 Bitcoin sau 15 Ethereum. Compania va introduce o interfață care va simplifica folosirea tehnologiei blockchain, deschizând-o spre adopție la scară largă: „În curând tehnologia va fi la fel de simplu de folosit ca e-mailul sau browserul pentru internet”. Detalii despre ei aici

6. Candidatul susţinut de PNL şi USR la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că pe lângă aceste două partide mai are şi susţinerea informală a Plus şi PMP, precizând că este candidatul opoziţiei din Bucureşti la alegerile din acest an. El îşi doreşte să existe o garnitură comună de primari de sector din partea acestor patru partide. (News.ro)

7. Economia americană a adăugat 2,5 milioane noi locuri de muncă în Mai, iar rata șomajului a scăzut la 13,3%, de la 14,7% cât a fost în aprilie. (WSJ)

Una din Cronica de Divertisment: Piesa de teatru “Visul unei nopți de vară” bazată pe opera dramaturgului englez William Shakespeare va fi transmisă în regim “live” pe canalul de Youtube al Teatrului Național din București. Cele trei proiecții vor fi disponibile vineri de la ora 16:00 și sâmbătă și duminică de la ora 18:00. (Teatrul Național)

8. Bursa americană a deschis pe creștere sesiunea de astăzi pe fondul veștilor pozitive privind creșterea locurilor de muncă. Indicele Dow Jones Industrial a crescut cu 2,6%, S&P 500 a câștigat 2%, iar Nasdaq 0,9%. (WSJ)

9. Creşterea economică a Chinei va scădea la 1%, cel mai scăzut nivel în 30 de ani, estimează analiştii de la Coface, după ce în luna aprilie compania prognoza o rată de creştere de 4% pentru economia chineză în acest an. (News.ro)

10. Facebook a afișat o reclamă care încuraja împușcarea celor care jefuiesc magazinele din Atlanta, plătită de candidatul Congresului din Georgia, Paul Broun. Reclama a rulat 5 zile și a fost văzută de aproximativ 50.000 de oameni din Georgia. (Popular Information)

Fotografia serii – Câinele adoptat de Ministrul de Interne. Inquam Photos / Octav Ganea:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Bursele din toată lumea continuă scăderea
Marcel Ciolacu: În 17 august, PSD va depune moţiunea de cenzură – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău