Vladimir Putin dorește ca în Constituția Rusiei să fie trecută credința în Dumnezeu – Cronica Externă

Orientul Mijlociu

1. Benjamin Netanyahu a câștigat alegerile de ieri, partidul său Likud având cele mai multe locuri în Knesset. O coaliție formată din partidul de extremă dreaptă și ultra-ortodocși ar securiza 59 de locuri în Knesset, doar cu două mai puține de necesarul de 61 pentru un guvern majoritar. (Haaretz)

2. Forțele armate ale regimului sirian au recucerit Idlib-ul. Turcia a trimis drone deasupra pozițiilor ocupate de adversari. (AlJazeera)

SUA

3. Delegații americani sunt chemați astăzi în cea mai mare confruntare electorală din alegerile primare americane, în care votează 14 state americane. Înaintea dezbaterilor Donald Trump l-a ironizat pe twitter pe fostul primare Mike Bloomberg. (AlJazeera)

4. Actorul James Franco neagă acuzațiile de abuz de putere și sexualizarea poziției sale de profesor de actorie și regizor/producător pentru a obliga femeile să se conformeze dorințelor sale și consideră mișcarea #metoo lipsită de merite, în apărarea formulată de avocații săi în dosarul deschis de victime în Los Angeles. (TheGuardian)

Asia

5. SUA doresc tăierea fondurilor de ajutor de către ONU pentru operațiunile umanitare în Yemen, ca urmare a preluării controlului unor orașe strategice de către rebelii Huti, sponsorizați de Iran. (ForeignPolicy)

Bonus: Yemen, măcinat de un război prelungit, este preluat de puterile interesate de menținerea acestui conflict. Populația este prinsă între interesele Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Iran, SUA și UK. (Link)

Rusia

6. Vladimir Putin dorește revizuirea Constituției în sensul stabilirii în textul constituțional a uniunii dintre o femeie și un bărbat, precum și a credinței în Dumnezeu. Putin mai dorește interzicerea prin Constituție a înstrăinării oricărui teritoriu rusesc. (BBC)

7. Președintele rus a discutat la telefon cu cancelarul german Angela Merkel despre situația din Idlib și nord-vestul Siriei. (Reuters)

8. Ministrul de externe rus, Sergei Lavrov, a declarat că Rusia nu va înceta să lupte împotriva terorismului în Siria pentru a rezolva problema de migrație a Europei. (Reuters)

America Latină

9. O investigație recentă arată că producătorul global de carne JBS este implicat în masacrarea unor localnici în Amazonul Braziliei, când nouă oameni au fost uciși brutal în 2017 în Mato Grosso, într-o dispută teritorială cunoscută acum ca ”masacrul din Colniza”.  (TheGuardian)

Africa

10. Un tribunal din Cairo, Egipt a condamnat la moarte 37 de luptători ISIL, acuzați de terorism, printre care un lider al ISIL. (AlJazeera)

Ți-ar mai putea plăcea
Secretarul General al ONU: Pandemia devine ”o criză de drepturile omului” – Cronica Externă
Casa Albă a autorizat sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău