Prima activitate detectată pe o mega-cometă din apropiere de Saturn – Cronica Spațială

1. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au demonstrat că fosfina detectată anterior în atmosfera planetei Venus provine de la activitatea vulcanică. Fosfina a fost detectată inițial anul trecut și a generat numeroase controverse, întrucât pe Pământ aceasta se găsește doar în locuri în care există viață anaerobă, astfel că a fost lansată ipoteza că pe Venus ar putea exista forme incipiente de viață. (The Cosmic Companion)

2. Profesorul Howard Zebker de la Universitatea Stanford a acordat un interviu în care a explicat principalele obiective ale misiunii VERITAS către planeta Venus. Printre altele, misiunea VERITAS va avea rolul de a înțelege activitatea vulcanică și plăcile tectonice de pe Venus. (Futurity)

3. Astronomii din Noua Zeelandă au observat prima activitate pe o mega-cometă aflată după orbita planetei Saturn. Astronomii au detectat o zonă de gaze și praf pe cometa a cărei dimensiune este estimată la de peste 1000 de ori mai mare decât o cometă obișnuită. De altfel, aceasta ar putea fi cea mai mare cometă descoperită vreodată. (Space)

4. Aurorele de pe planeta Jupiter emit frecvent lumini neobișnuite sub forma unor raze X cu puteri de circa 1 GW, însă cauza acestora nu a fost deslușită pentru o lungă perioadă de timp. Pe baza datelor obținute de la sonda Juno, cercetătorii au ajuns acum la concluzia că razele X sunt declanșate de vibrațiile regulate ale liniilor câmpului magnetic al planetei, care este de circa 20.000 de ori mai puternic decât câmpul magnetic al Pământului. (Live Science)

5. Imaginile obținute de elicopterul Ingenuity în cel de-al nouălea zbor pe Marte au scos în evidență o serie de detalii ale suprafeței planetei care nu au putut fi observate până acum cu ajutorul sondelor. Cercetătorii NASA au putut astfel să identifice diverse roci și vor putea astfel stabili un traseu mai eficient pentru rover-ul Perseverance. (Space)

6. Cercetătorii NASA consideră că au descoperit adevărata problemă tehnică din cauza căreia telescopul Hubble este offline din 13 iunie. Deși inițial bănuiau că problema este la unul dintre computerele telescopului, cercetătorii au identificat o defecțiune la sistemul de siguranță al unității de control (Power Control Unit). Fiecare componentă hardware a telescopului are o unitate de rezervă, astfel că cercetătorii vor încerca să înlocuiască componenta defectă cu cea de back-up. Dacă problema a fost identificată corect, telescopul ar putea fi repornit în câteva zile. (Science Alert)

7. Virgin Galactic a efectuat un zbor suborbital cu vehiculul VSS Unity, care a fost lansat de pe avionul VMS Eve la o altitudine de 15 kilometri și a ajuns la o altitudine maximă de 86.18 kilometri. Zborul a fost popularizat în special datorită prezenței proprietarului Richard Branson la bord. NASA consideră că spațiul începe de la o altitudine de 80 de kilometri, în timp ce Federația Internațională de Aeronautică a stabilit limita la 100 de kilometri.

8. Blue Origin va efectua în 20 iulie un zbor orbital cu capsula New Shepard, în care va urca inclusiv Jeff Bezos. Zborul va marca și un nou record, întrucât Oliver Daemen va deveni la 18 ani cea mai tânără persoană care ajunge în spațiu. Daemen va înlocui misteriosul câștigător al licitației pentru ultimul loc disponibil în capsulă. Deși a plătit 28 de milioane de dolari pentru această aventură, câștigătorul a renunțat la locul său “din cauza programului încărcat”. (CNBC)

9. Rusia va înlocui în luna iulie modulul Pirs al Stației Spațiale Internaționale (ISS) cu noul modul Nauka. O rachetă Proton-M va lansa Nauka în 21 iulie, la ora 17:58. Ulterior, în 23 iulie, la ora 15:45, actualul modul Pirs va fi decuplat de la ISS și va plonja în atmosfera Pământului. Apoi, modulul Nauka va fi andocat automat la modulul Zvezda al ISS în 29 iulie, la ora 16:25. Modulul Nauka are 24 de tone și este cu 20% mai mare decât cel mai mare segment rusesc al ISS, Zvezda. (ArsTechnica)

10. China a inaugurat în 16 iulie Muzeul de Astronomie din Shanghai, care a devenit cu această ocazie cel mai mare muzeu astronomic din lume. Acesta are o suprafață de 39.000 de metri pătrați și face parte din Muzeul de Știință și Tehnologie de la Shanghai. Designul este inspirat din romanul SF “Three-Body Problem” al scriitorului chinez Liu Cixin și iese în evidență prin absența completă a unghiurilor drepte, motiv pentru care clădirea seamănă cu o uriașă navă spațială. (Universe Today)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit o structură cosmică ce ar putea schimba teoriile despre Univers – Cronica Spațială
Astronomii au observat pentru prima oară explozia unei stele – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău