Yoshihide Suga va fi viitorul premier al Japoniei – Cronica Externă

Europa

1. Zeci de mii de bieloruși s-au adunat pe străzile din Minsk și alte orașe și localități pentru a-l forța pe președintele Aleksandr Lukashenko să anunțe noi alegeri, după cinci săptămâni de proteste față de rezultatele anunțate la scrutinul recent. Ministrul de Interne a anunțat că a arestat peste 400 de oameni pe 13 septembrie. (Link)

Bonus: Președintele bielorus Aleksandr Lukashenko și președintele rus Vladimir Putin au început astăzi primele discuții de la începutul demonstrațiilor care cer demisia lui Lukashenko. Cei doi președinți s-au întâlnit pe 14 septembrie în stațiunea Soci, de la Marea Neagru. Lukashenko îl consideră pe Putin ”fratele său mai mare”. (Link)

2. Grecia a salutat plecarea unui vas turc de cercetare din partea disputată a estului Mării Mediterane, numindu-l primul pas către reducerea tensiunilor cu Turcia cauzate de accesul la apele bogate în resurse. Turcia a declarat că retragerea nu înseamnă că renunță la drepturile sale în zonă. (DW)

Rusia

3. Doi aliați ai liderului opoziției ruse Aleksei Navalny au primele șanse de a câștiga locurile din parlamentul local în orașul siberian Tomsk, în alegerile locale și regionale care au loc în Rusia. (Link)

SUA

4. Guvernul Iranian a analizat posibilitatea asasinării ambasadorului american în Africa de Sud, arată rapoarte ale serviciilor de informații americane și un oficial guvernamental familiar discuției. Știrea complotului a apărut ca urmare a dorinței Iranului de a se răzbuna pentru uciderea generalului Qassem Soleimani, ucis de o dronă americană. (Politico)

Orientul Mijlociu

5. Ministrul de externe al Iranului l-a convocat pe ambasadorul german în Teheran astăzi, 14 septembrie, din cauza unui tweet în care condamna execuția unui campion la lupte condamnat pentru crimă, numind reacția Germaniei ca ”interferență în afacerile interne”. Navid Afkari, 27 ani, a fost executat recent, după un proces fraudat, în opinia organizațiilor de drepturile omului, pentru că a ucis un ofițer de pază în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2018. (Link)

Asia

6. Partidul Democratic Liberal, aflat la guvernarea Japonei, l-a ales ca șef de cabinet pe Yoshihide Suga, ca lider al formațiunii, ceea ce înseamnă că el va succeda lui Shinzo Abe în funcția de prim ministru. Parlamentul țării se va întâlni miercuri pentru a-l valida pe Yoshihide Suga. (Link)

7. Autoritățile chineze au acuzat doisprezece persoane arestate pe mare în august, că au încercat să separe Hong Kong de China. Hong Kong a declarat că nu va interveni să îi ajute pe deținuți, care se îndreptau spre Taiwan să ceară azil politic. (AlJazeera)

Africa

8. Coaliția opoziției din Mali a respins un plan anunțat de junta militară pentru impunerea unui guvern tranzițional timp de 18 luni. Coaliția a declarat că planul a fost inconsistent cu negocierile, întrucât a permis posibilitatea unei tranziții guvernate de armată. (France24)

America Latină

9. Președintele Nicolas Maduro a anunțat că școlile din Venezuela, care ar fi trebuit să se redeschidă în această lună, vor rămâne închise până cel puțin în 2021, din cauza pandemiei. Lecțiile vor fi ținute online, prin televiziunea de stat. (BBC)

Global

10. Organizația Mondială a Sănătății a raportat 307.930 de noi cazuri coronavirus în ultimele douăzeci și patru de ore, un record în creșterea infecțiilor zilnice. India, SUA și Brazilia au avut cele mai multe creșteri. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Vladimir Putin: Rusia va face exerciții militare cu Belarusul ”practic în fiecare lună”
SUA a amenințat cu sancțiuni orice companie sau persoana care ajută la construirea conductei de gaz Nord Stream 2 dintre Germania și Rusia – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău