1.279.000 de cetățeni români au revenit în țară din 23 februarie – Cronica dimineții

1. Un total de 1.279.000 de cetățeni români au revenit în țară din 23 februarie și până în prezent, iar cei mai mulți s-au întors din țări europene precum Italia, Spania, Germania, Franța și Marea Britanie. Nicio țară din regiune nu s-a confruntat cu un astfel de aflux, a declarat premierul Orban, care a estimat că circa 350.000 de români se vor afla în căutare de un loc de muncă în perioada următoare, rata șomajului urmând să urce la 6%. (Profit.ro)

2. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a lăsat să se înțeleagă că bilanțul oficial din România al deceselor Covid-19 nu reflectă cu acuratețe realitatea. Multe dintre persoanele cu comorbidități, diagnosticate și cu SARS-CoV-2, erau deja într-o stare atât de gravă din cauza bolilor cronice de care sufereau, încât nu se poate spune cu exactitate dacă au murit din cauza noului coronavirus. (Link)

3. Un program masiv de investiții în infrastructura publică, în valoare de peste 6% din PIB, pe o perioadă de 2 ani, acordarea de ajutoare de stat pentru investițiile de tip greenfield, reducerea prețului la energia electrică pentru marii consumatori, garantarea de credite de lucru și pentru investiții în cazul marilor companii, susținerea impozitului și a contribuțiilor în cazul salariaților și chiar înființarea unui Fond național de investiții, sunt printre măsurile avute în vedere de Guvern pentru susținerea mediului de afaceri, în urma pandemiei de coronavirus. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Tesla a depus o aplicație pentru a deveni furnizor de energie electrică în Marea Britanie. Deși este cunoscută pentru faptul că produce automobile electrice, compania construiește și baterii solare pentru energie regenerabilă. (BBC)

4. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a decis să susțină pentru România, în actualul context de pandemie, un program investițional de 4 miliarde euro, atât pentru sectorul public cat si pentru cel privat. (Profit.ro)

5. Premierul Ludovic Orban a declarat că, după 15 mai, hotelurile nu se vor afla sub restricţii, dar restaurantele, cafenelele şi barurile nu se vor deschide, nici cele din spaţii închise, nici cele din spaţii deschise. „Vom deschide comerţul, sigur cu excepţia mall-urilor, dar comerţul va fi deschis”, anunţă el, spunând şi că deplasarea în afara localităţilor va fi permisă pentru în interes de serviciu, pentru a merge la rude, pentru activităţi agricole. (News.ro)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Prin 2Performant magazinele sunt promovate la Cost Pe Vânzare de mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate și 14 milioane de euro comisioane plătite către afiliați. Marketingul afiliat e mai simplu decât crezi, începe aici: https://ro.2performant.com

6. Premierul Ludovic Orban a anuntat că, până în 30 aprilie, pentru 40.000 de persoane fizice şi juridice s-a luat decizia suspendării plăţii ratelor, iar aproximativ 200.000 de persoane au solicitat acest lucru. (News.ro)

7. Guvernul american va împrumuta $2990 de miliarde în acest trimestru pentru a acoperi sumele nesecesare susținerii economiei afectată de pandemie. Suma este de peste 5 ori mai mare decât cea mai mare sumă împrumutată în vreun trimestru din perioada de după criză economică din 2008-2009. Estimările arată ca administrația americană va trebui sa împrumute $677 miliarde și în trimestrul al treilea. (WSJ)

8. Comisia Europeană a strâns 7,4 miliarde euro în cadrul teledonului mondial organizat ieri la Bruxelles. Banii vor fi folosiți cu pentru a finanța căutarea unui vaccin și a tratamentelor împotriva noului coronavirus. SUA nu a participat și nu a contribuit la acest eveniment. (Hotnews)

Una din Cronica Externă: Administrația Trump face eforturi pentru a înlătura China din lanțul industrial global de furnizori, inclusiv prin impunerea unor noi tarife comerciale pentru a pedepsi Beijing-ul pentru modul în care a administrat izbucnirea pandemiei COVID-19. ” Lucrăm pentru a reduce dependența de furnizorii din China de câțiva ani, dar acum am pus această inițiativă pe turbo”, a declarat Keith Krach, sub-secretar al Departamentului de Stat al SUA pentru Creștere Economică, Energie și Mediu pentru Reuters. (Reuters)

9. India va pune la dispoziția companiilor care vor să-și mute producția din China o suprafață de peste 460.000 de hectare. Pentru comparație, județul Prahova are aproximativ aceeași suprafață. (Bloomberg)

10. În cadrul unui sondaj de luna trecută, la care au răspuns 25000 de adulți americani, 54% dintre aceștia au declarat că vor să lucreze de acasă și după terminarea pandemiei. Mai mult de jumătate din respondenți au spus că vor înceta să folosească serviciile de ride sharing sau le vor folosi mai rar. Doar 10% nu vor mai merge în baruri și restaurante însă peste 50% nu vor participa la evenimente mari până la finele anului. (Link)

Fotografia dimineții vine din conferința de presă organizată de Warren Buffett:

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană: România va fi singura țară UE care nu va putea ține sub control îndatorarea în 2021 – Cronica dimineții
Ambasadoarea SUA: Românii vor scăpa de vize cel mai devreme în 2025 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău