424 de localități din România nu au niciun medic de familie – Cronica serii

Guvernul a decis ca 27 decembrie și 3 ianuarie să fie zile libere pentru bugetari.

1. 424 de localități din România nu au niciun medic de familie, iar 1.098 de localități au medici de familie insuficienți pentru a acoperi populația, a anunțat Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. (Hotnews)

2. Rata de ocupare a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din România, un indicator al gradului în care populaţia este activă din punct de vedere economic, a crescut, în trimestrul al treilea, de la 71,6% la 71,8%. Rata rămâne peste ţinta fixată pentru 2020, care prevede o rată de ocupare de minimum 70%. (News.ro)

3. Președintele Klaus Iohannis a declarat că Ludovic Orban va rămâne premier chiar și în cazul unor alegeri anticipate, care, apreciază șeful statului, au o probabilitate de 50%. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Facebook își dezvoltă propriul sistem de operare, pe care vrea să-l folosească pe device-urile sale care se bazează în prezent pe o versiune modificată de Android (Oculus, Portal) și pe dispozitivele pe care le va lansa în viitor. (Profit.ro)

4. Pentru prima oara în istorie, economia SUA a avut parte de un deceniu fără recesiune. Economia SUA se află în luna 126 de creștere continuă. (CNBC)

5. Într-o bază de date stocată online și lipsită de orice măsură elementară de protecție, au fost descoperite datele personale a nu mai puțin de 267 milioane de utilizatori Facebook. Specialiștii în securitate cibernetică de la Comparitech, care au făcut descoperirea, spun că baza de date conținea date complete de identificare pentru cei mai mulți utilizatori, inclusiv numele complet și numărul de telefon. (Profit.ro)

6. Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea unui contingent de 30.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2020, a anunţat Ministerul Muncii. (News.ro)

7. Un studiu care a vizat 189 de algoritmi pentru recunoașterea facială vine să confirme prejudecata rasială a acestora. Identificările eronate sunt mai frecvente în cazul persoanelor de culoare decât în cazul albilor. (Washington Post)

8. Amazon a interzis comercianților care operează pe platforma sa să mai facă livrări pentru comenzile Prime cu FedEx până când acesta nu își îmbunătățește metodele de livrare. (ArsTechnica)

Una din Cronica de Divertisment: Un singur film are premiera la cinematografele din România în acest weekend, întrucât nimeni nu a îndrăznit să împartă sălile de cinema cu “Star Wars: The Rise of Skywalker” (“Star Wars: Skywalker – Ascensiunea”). În regia lui J.J. Abrams, cel de-al nouălea și ultimul capitol din saga lui Skywalker va doborî probabil noi recorduri de audiență inclusiv în România. Primele review-uri au început deja să apară, iar publicația Variety notează că “niciun film Star Wars nu poate reproduce emoțiile din urmă cu 40 de ani, însă […] ultimul capitol se poate apropia mai mult decât orice alt film Star Wars apărut între timp”. (Trailer, Variety)

9. Oamenii de știință au descoperit rămășițele ultimilor membri cunoscuți ai speciei Homo erectus, pe insula Java din Indonesia. Strămoșul oamenilor a murit din cauza schimbărilor climatice. Rămășițele găsite în Indonezia sunt ale unui grup care a murit acum 100.000+ ani. (Newsweek)

10. 12 milioane de americani, aproape 5% din total șoferi, au recunoscut că au condus sub influența cannabisului în anul precedent. (CNN)

Fotografia serii – Coperta ultimului număr Bloomberg BusinessWeek:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a fost revocat de premierul Cîţu – Cronica serii
Cronica serii – Ping pong declarativ între președintele Iohannis și premierul Dăncilă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău