Sindicatele din Educație: Greva continuă – Cronica serii

1. Guvernul a anunțat că mărește primele acordate profesorilor în lunile iunie și septembrie, de la 2.500 de lei în total, la 4.000 de lei în total. Sindicatele au anunțat însă că negocierile au eșuat. (News.ro)

2. La ieșirea de la negocierile cu președintele Klaus Iohannis, liderii sindicali au prezentat oferta în fața mulțimii de profesori protestatari de la Palatul Cotroceni: ”Președintele a promis că își va pune semnătura, că îl va gira un acord și că va urmari ca în noua grilă de salarizare să respecte măririle pe care le-am cerut. Au spus clar că nu vor da ordonanță pentru măririle pe care le-am cerut. Singura oferta în picioare este cea pe care o știti, 4000 de lei prime”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI. Mulțimea a huiduit și a refuzat să plece. (G4Media)

3. Guvernul a anunţat concluziile discuţiilor cu sindicatul SANITAS: se vor debloca 14.000 de posturi din sistem, se vor da bani pentru vouchere de vacanţă şi se vor aduce salariile la acelaşi nivel maxim în sistem. (News.ro)

4. Ucraina doreşte să înceapă lucrările pentru a face şi mai adânc canalul său de navigaţie pe Dunăre încă din acest an, pentru a-şi extinde rutele alternative pentru exportul de cereale şi intenţionează să poarte discuţii cu oficialii Uniunii Europene pe această temă în viitorul apropiat, a declarat marţi ministrul adjunct pentru renovare şi infrastructură, Iuri Vaskov. (News.ro)

5. România a avut, între 2001 și 2021, cea mai mare rată medie anuală de creștere a numărului de autoturisme la mia de locuitori (rata de motorizare) dintre statele membre ale UE (+5,4%), urmată de Polonia (+4,5%), potrivit unui raport Eurostat. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Celule solare organice cu o eficiență record de 19,31% au fost create de către cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Hong Kong. Aceștia au inventat o nouă tehnică de reglare a morfologiei panourilor organice prin utilizarea 1,3,5-triclorbenzenului ca regulator de cristalizare, sporind astfel eficiența și stabilitatea. (TechXplore)

6. Taxa de pod de la Feteşti va fi suspendată de joi, 1 iunie, până când vor fi finalizate lucrările de reabilitare a podului peste braţul Borcea, a anunțat marți Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). (Hotnews)

7. Rețeaua de magazine Lidl a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri netă de peste 18,5 miliarde de lei și un profit net de aproximativ 1 miliard de lei, rezultat cu care rămâne în continuare în fața Kaufland, pe care a detronat-o în 2020 din fruntea ierarhiei retailerilor locali. În anul anterior, cifra de afaceri a fost de 15 miliarde lei, iar profitul net, de aproape 900 de milioane de lei. (Profit.ro)

8. Miniştrii de externe din țările NATO vor încerca, cu ocazia unei reuniuni prevăzute pentru această săptămână la Oslo, să depăşească divergenţele în legătură cu o viitoare aderare a Ucrainei la organizaţie. Unele state aliate cer ca la Summitul de la Vilnius din luna iulie Kievul să primească o foaie de parcurs. (Digi24)

9. Capitala Rusiei a fost vizată marţi dimineaţa într-un atac cu dronă, care a provocat pagube ”minore” unor clădiri, fără să facă victime, a anunţat primarul Moscovei, Sergjei Sobianin. Este al doilea atac la Moscova de la începutul războiului rus din Ucraina. (News.ro)

10. Invazia Rusiei în Ucraina a fost o reacţie la expansiunea NATO, a declarat premierul Georgiei, Irakli Garibaşvili, reluând justificarea Kremlinului pentru război, deşi ţara sa aspiră să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice. Declaraţia sa este un alt semn al divizării clasei politice georgiene faţă de Occident. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Germania și Olanda refuză să împartă costurile crizei si blocheaza planul european pentru reactivare economică – Cronica serii
Cronica serii – Tudorel Toader a anunțat că își va da demisia

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău