63% dintre români sunt mulţumiţi de cum a reacţionat Uniunea Europeană de la începutul războiului din Ucraina – Cronica serii

1. 63% dintre români sunt mulţumiţi de cum a reacţionat Uniunea Europeană de la începutul războiului din Ucraina, peste media europeană de 52%, arată un sondaj Eurobarometru Flash realizat în toate statele membre. Majoritatea românilor consideră că, de la începutul invaziei, UE a dat dovadă de solidaritate (78%), reacţia sa fiind caracterizată de unitate (70%) şi rapiditate (64%). (Digi24)

2. Parlamentul European a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova. Tot joi, comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, și-a exprimat optimismul că raportul Comisiei Europene de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în UE, va fi gata înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie. (Digi24)

3. Curtea Constituţională a admis excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că aleşii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcţie de numărul de mandate. Câteva zeci de foşti parlamentari au atacat în instanţă eliminarea acestor pensii (News.ro). Judecătorul constituțional Daniel Morar a declarat că decizia CCR potrivit căreia pensiile speciale sunt constituționale este nulă, în condițiile în care el a cerut amânarea pronunțării și a părăsit sala de deliberări înainte de pronunțare. (G4Media)

4. Un nou program „Rabla”, prin care cei care își casează mașinile mai vechi de 15 ani pot primi primă de „cel puțin 3.000 de lei”, fără a fi obligați să cumpere un autovehicul nou, va debuta pe 1 iulie, conform anunțului făcut într-o conferință de presă de către ministrul Mediului, Barna Tanczos. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Veniturile Uber pe trimestrul 1 au crescut cu 136%, în ritm anual, fiind de $6,85 miliarde. Pierderea companiei a fost de $5,9 miliarde. Veniturile brute au crescut cu 35%, ajungând la $26,4 miliarde, iar veniturile din ride sharing le-au depășit pe cele din livrarea de alimente/mâncare. (CNBC)

5. Preşedintele Iohannis a promulgat legea prin care activitatea Persoanele Fizice Autorizate (PFA) este considerată vechime în muncă. (News.ro)

6. Pe parcursul lunii aprilie 2022, prețurile locuințelor au consemnat o evoluție în creștere: suma medie solicitată la nivel național pentru un apartament a urcat cu 3,2%, de la 1.654 euro la 1.707 de euro pe metru pătrat util. (Profit.ro)

7. Lucian Heiuș a fost numit președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), decizia fiind semnată astăzi de premierul Nicolae Ciucă. Heiuș, fost parlamentar PNL, trece acum la șefia ANAF de pe poziția de secretar de stat în Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

8. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi lansarea unei platforme online unde poate dona orice persoană din lume, ca să ajute Ucraina în războiul declanșat de Rusia în urmă cu aproape două luni și jumătate. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Google cumpără Raxium, un producător de ecrane MicroLED care se laudă cu o eficiență energetică de cinci ori mai mare decât standardul anterior. Tehnologia ar putea fi folosită de Google pentru a dezvolta căști de AR și VR mai bune și mai ieftine. (The Verge)

9. Un nou sistem de testare rapidă a virușilor promite o acuratețe de 150 de ori mai mare decât cea a testelor rapide obișnuite. Dezvoltat în laboratoarele Universității din Dallas, acesta folosește lasere și particule de aur pentru a atinge un nivel de acuratețe comparabil cu cel al testelor PCR, care durează mai multe ore. (MedicalXpress)

10. Elon Musk a declarat că a asigurat $7 miliarde pentru finanțarea achiziției Twitter. Banii vin de la investitori notorii, inclusiv Sequoia Capital și fondatorul Oracle, Larry Ellison. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 4 miliarde euro – Cronica serii
Cronica serii – Trump aplaudat de americani după discursul despre Starea Națiunii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău