Rezerva Federală a SUA a aprobat creșterea ratei dobânzii cu jumătate de punct procentual – Cronica de Business

1. Rezerva Federală a SUA a aprobat creșterea ratei dobânzii cu jumătate de punct procentual și a anunțat planurile pentru restrângerea portofoliului de active în valoarea de 9000 de miliarde, începând de luna viitoare. Ambele acțiuni au rolul de a reduce inflația, care se află la un nivel maxim de patru decenii. Ultima oară când Fed-ul a crescut dobânda de referință cu un nivel similar a fost în 2000. (WSJ)

2. După anunțul Fed, bursa americană a închis sesiunea în creștere, înregistrând cel mai mare plus, la nivelul unei zile, din 2020 până în prezent. Dow Jones Industrial a câștigat 2,8%, S&P 500 3%, iar Nasdaq a avansat cu 3,2% (WSJ)

3. Prețurile petrolului au crescut miercuri cu peste $5 pe baril, în urma planurilor anunțate de Uniunea Europeană de a elimina treptat importurile de țiței din Rusia, care au provocat îngrijorări cu privire la reducerea ofertei. (Profit.ro)

4. Franţa a devenit prima ţară europeană mare care a autorizat operaţiunile platformei de criptomonede Binance, care este cea mai mare din lume. (News.ro)

5. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că, deși economia și piața muncii din SUA rămân puternice, inflația este prea mare. Ea a avertizat că embargoul planificat al Uniunii Europene asupra importurilor de petrol rusesc ar putea duce la creșterea prețurilor globale la energie. (WSJ)

Din Cronica diminetii: Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a declarat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre legea pentru combaterea speculei, la care se lucrează în Executiv, că este necesară, pentru că România s-a lovit de probleme de genul acesta și în perioada pandemiei. El precizează că autoritățile s-au inspirat de la americani, care au astfel de legislație din timpul Războiului Rece, și a anunțat că Guvernul va introduce și confiscarea profiturilor incorecte, pe lângă amenzi, dar în Parlament, prin lege. (Profit.ro)

6. Veniturile Uber pe trimestrul 1 au crescut cu 136%, în ritm anual, fiind de $6,85 miliarde. Pierderea companiei a fost de $5,9 miliarde. Veniturile brute au crescut cu 35%, ajungând la $26,4 miliarde, iar veniturile din ride sharing le-au depășit pe cele din livrarea de alimente/mâncare. (CNBC)

7. Veniturile eBay pe primul trimestru au scăzut cu 6%, în ritm anual, până la $2,5 miliarde , în timp ce vânzările brute de pe platformă au scăzut cu 20%, până la $19,4 miliarde. Acțiunile au scăzut cu 5% după anunțarea rezultatelor. (Reuters)

8. Herbert Diess, CEO-ul Volkswagen, a declarat că tot stocul actual și toată producția de mașini electrice a grupului pe acest an este deja vândută. Cei care doresc să cumpere o mașină electrică VW sau Audi vor trebui să aștepte până anul viitor pentru livrare. (FT)

9. După căderea pieței din 2020, cauzată de pandemie, veniturile generate din închirierea spațiilor de birouri din Marea Britanie au crescut anul trecut cu 48%. Datele arată că 2021 a fost cel mai bun an din 2015 până în prezent. (Bloomberg)

10. Factorul de încărcare al Ryanair, o măsură a gradului de ocupare a locurilor disponibile în aeronave, a crescut peste 90% pentru prima dată de la începutul pandemiei de COVID-19. Traficul s-a mărit brusc în perioada vacanţei de Paşte. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
China devine din ce în ce mai importantă pentru Germania, comerțul între cele două țări atingând un nivel record – Cronica de Business
Rezultate la jumătatea anului: creștere la Twitter, Danone, Nestlé și MCDonald’s – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău