67,2% rata de promovare la bacalaureat – Cronica serii

1. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor. Actul normativ prevede o creștere treptată a punctului de pensie, începând din 1 septembrie 2019 și până în 2022. Impactul bugetar pentru acest an este de 8,4 miliarde lei, de 24,8 miliarde în 2020, de 51 de miliarde în 2021, iar în 2022 de 81 de miliarde de lei. (Hotnews.ro)

2. Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat, după centralizarea rezultatelor la examenul de bacalaureat, că rata de promovare, înaintea contestaţiilor, incluzând şi elevii proveniţi din promoţiile anterioare, este de 67,2%. (News.ro)

3. Câştigul salarial mediu net a crescut în luna Mai, nominal, cu 14,7% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 3101 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 10,2%, potrivit datelor trasnmise de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

4. Statul trebuie să plătească anul acesta 9,15 miliarde de lei pentru pensii speciale, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor. Beneficiarii, al căror număr se situa în 2018 la aproape 150.000, sunt cei care au servit în structurile de forță ale statului și includ pensionari MAI, MApN și SRI, parlamentari, procurori și judecători, personal auxiliar de pe lângă instanțe și parchete, diplomați și auditori ai Curții de Conturi. (Profit.ro)

5. Registrul Auto Român (RAR) a anunţat că numărul vehiculelor hibride şi electrice din România este în creştere, în primele şase luni ale anului, prezentându-se pentru obţinerea documentelor cu 50% mai multe astfel de maşini decât în toată perioadă a anului trecut. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Pentru prima oară, un avion a aterizat singur pe o pistă obișnuită și fără ghidarea ILS (Instrument Landing System). Sistemul autonom dezvoltat de o echipă de cercetători germani a aterizat fără pilot și fără ghidare de la sol. (TechCrunch)

6. Agenția europeană pentru siguranța zborurilor a descoperit un nou defect la pilotul automat de pe Boeing 737 Max. Boeing a primit o listă cu 5 probleme pe care trebuie să le rezolve înainte ca avionul său să poată zbura în Europa. (Bloomberg)

7. Universitatile de top americane isi dubleaza prezenta in Africa. (Quarz)

8. Japonezii inchiriaza masini dar multi dintre ei nu le conduc. Masinile inchiriate sunt folosite pentru a dormi in ele, a lucra, a manca sau a le folosi ca spatiu de depozitare. (TheVerge)

9. Samsung a fost dată în judecată în China de un utilizator al cărui Galaxy S10 a luat foc în timp ce se afla la încărcat. Incidentul a avut loc la două zile după cumpărarea telefonului, iar reclamantul cere 1 yuan însoțit de scuzele publice ale producătorului. (IBTimes)

10. Simona Halep s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de la Wimbledon, după ce a învins-o, cu 6-3, 6-3, pe americanca de 15 ani, Cori Gauff.

Fotografia serii – O statuie din lemn a primei doamne a Statelor Unite, Melania Trump, a fost ridicată în apropiere de orașul său natal din Slovenia. AFP Photo/Jure Makovec:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Apărării Naționale a semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei – Cronica serii
Pentru prima oară în istorie, bogății din SUA plătesc cel mai mic procent la taxe – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău