706.529 pensionari, care au perioade lucrate în agricultură, primesc o pensie medie de 507 lei – Cronica serii

1. Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2022 este de 8.659 lei pe lună, faţă de 7.233 lei în septembrie 2021, în creştere cu 19,7%, conform datelor Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România. (Hotnews)

2. Un număr de 4.790.807 pensionari era înregistrat în septembrie 2022 în România, iar pensia medie a fost de 1.735 lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceștia, 706.529 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 507 lei. (Profit.ro)

3. Un singur tronson de autostradă mai are șanse certe de a fi deschisă traficului rutier în acest an. Cei circa 13 km de la Sibiu la Boița ar reprezenta de fapt și singurii kilometri de autostradă deschiși anul acesta, după ce în vară au fost deschiși 40 de km de drum de mare viteză, dar la rang de drum expres. Cu această deschidere, România se va apropia simbolic de borna simbolică de 1.000 km de drumuri de mare viteză: circa 955 km de autostradă și 40 km de drum expres. (Hotnews)

4. Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-un interviu, că președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia în vara lui 2018 de la șefia DNA, înainte de a semna decretul de revocare din funcție, obligat printr-o decizie a Curții Constituționale.  Kovesi a spus că a refuzat să demisioneze. (G4Media)

Din Cronica de Business: Marii operatori din industria retail spun că vor fi nevoiți să aplice noi scumpiri la raft, pe lângă cele semnificative înregistrate deja până acum anul acesta, dacă prețurile la energie electrică, unul dintre costurile semnificative ale industriei, se vor menține și în perioada următoare la actualele niveluri fără precedent . ″Dacă prețurile la energie electrică râmân la nivelurile de acum, vom fi nevoiți să scumpim cu încă 10-15%, creând astfel supra-inflație, peste indicele actual existent″, au declarat surse din industria de profil. (Profit.ro)

5. Camera Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a votat pentru moţiunea simplă, după cum reiese din votul electronic afişat pe site-ul instituţiei. Au fost 88 de voturi „pentru”, 162 „împotrivă”, iar şase deputaţi nu au votat. (News.ro)

6. Polițiștii rutieri vor putea ridica și mașinile staționate neregulamentar pe trotuar, potrivit unui proiect adoptat miercuri de deputați. Până acum, ei le puteau ridica doar de pe șosea. (Digi24)

7. Kevin McCarthy, liderul Republicanilor din Camera Reprezentanților a transmis că dacă Partidul Republica va avea majoritatea în Camera Reprezentaților după alegerile de luna viitoare este posibil ca Partidul Republican să se opună unor noi ajutoare pentru Ucraina. (WashingtonPost)

8. Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a anunţat miercuri că Israelul nu va furniza armament Ucrainei, la două zile după ce Moscova avertize Israelul să nu furnizeze armament israelian Kievului. ”Politica noastră faţă de Ucraina nu se va schimba. Vom continua să susţinem Occidentul şi să ne aflăm alături de el. Nu vom furniza armament Ucrainei”, a anunţat Gantz într-un briefing cu ambasadori ai Uniunii Europene. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Platforma de cazări Booking a publicat rezultatele unui studiu la care au participat 24.000 de turiști din 32 de țări cu privire la intențiile de călătorie pentru anul 2023. O mare parte dintre turiști afirmă că anul viitor doresc să călătorească în zone mai retrase și liniștite sau în destinații exotice pentru a înțelege cultura altor popoare. (Hotel News Resources)

9. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat introducerea legii marțiale în cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia. Putin a semnat un decret care introduce legea marțială în regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. Declararea legii marțiale oferă Rusiei un control mai strict asupra acestor teritorii. (TheGuardian)

10. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri că a convenit cu omologul său rus Vladimir Puțin să creeze un „nod de gaze” în Turcia. În timpul unui discurs adresat parlamentului turc, Erdogan l-a citat pe Puțin, spunând că Europa ar putea să-și obțină aprovizionarea cu gaz de la hub-ul din Turcia, după ce aprovizionarea Rusiei către Europa a fost întreruptă de sancțiunile legate de Ucraina și de scurgerile provocate la conductele Nord Stream care trec pe sub Marea Baltică. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană în funcție de creșterea economică în ritm trimestrial – Cronica serii
Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns la 429.240 de hectare în 34 de judeţe – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău