Raport: Cele mai mari companii de tehnologie americane și-au folosit dominația pe piețele unde activează pentru a-și elimina competiția și a bloca inovația – Cronica dimineții

RIP Eddie Van Halen.

1. Cele mai mari companii de tehnologie americane și-au folosit dominația pe piețele unde activează pentru a-și elimina competiția și a bloca inovația. Concluzia apare într-un raport al democraților americani din comisia Camerei Reprezentanților pentru concurență, după 16 luni de investigații împotriva Amazon, Facebook, Google și Apple. Comisia cere Congresului SUA ca aceste companii să-și separe platformele online de celelalte linii de business. Raportul arată că Facebook și Google au puteri de monopol, iar Apple și Amazon domină semnificativ și durabil piețele pe care activează. (WSJ)

2. Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că autorităţile nu iau în calcul o introducere a şcolilor la nivel naţional în scenariul roşu, în situaţia unei creşteri a numărului de îmbolnăviri de COVID-19. Decizii de acest fel urmează să fie luate la nivel local, în funcţie de situaţia din fiecare regiune. (News.ro)

3. Angajații și angajatorii din HoReCa au anunțat un protest, azi, între orele 8.00-11.00, în Piața Victoriei. Mișcarea a fost anunțată pe Facebook după decizia de a închide restaurantele și cafenelele. Ultimul protest desfășurat de reprezentanții HoReCa s-a desfășurat în august, 2020, când peste 200 de mii de angajaţi din hoteluri şi restaurante şi-au suspendat timp de o oră activitatea în semn de protest față de menţinerea restricţiilor privind epidemia de covid. (G4Media)

Una din Cronica de Business: Vânzările de apartamente în cartierul Manhattan din New York au scăzut cu 46% în al treilea trimestru al anului, în contextul în care potențialii cumpărători au preferat să se îndrepte către statul Florida. În acest moment, un număr record de 10.000 de apartamente sunt disponibile la vânzare în Manhattan. (CNBC)

4. Bursa americană a închis sesiunea în scădere puternică, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat că întrerupe negocierile cu parlamentarii democraţi referitoare la noul program de stimulare a economiei, afectate de coronavirus, până după alegerile prezidenţiale. (News.ro)

5. Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump, care a părăsit luni spitalul în care primea îngrijiri pentru Covid-19, a anunţat că se “simte grozav” si abia aşteaptă să dezbată din nou cu adversarul său democrat Joe Biden. (News.ro)

6. Boardul editorial New York Times și-a anunțat susținerea pentru Joe Biden, “liderul de care națiunea americană are nevoie.” (Link)

Una din Cronica Externă: Negociatorii ruși și americani au făcut progrese către un potențial acord nuclear, în timpul discuțiilor din Helsinki, a declarat un oficial al administrației Trump. Acordul i-ar furniza lui Donald Trump o victorie diplomatică înainte de alegerile prezidențiale și ar îngheța arsenalele nucleare ale ambelor țări, cu discutarea unui tratat mult mai detaliat pentru a fi negociat anul viitor. (WSJ)

7. Apple a anunțat că pe 13 octombrie va avea un eveniment de prezentare online unde, cel mai probabil, vor fi anunțate noile modele iPhone 5G. (Bloomberg)

8. Diavolul Tasmanian, cel mare carnivor marsupial care a supraviețuit, s-a întors în mediul natural din Australia, pentru prima oară în ultimii 3000 de ani. Specia a fost declarată pe cale de dispariție în 2008.  (NatGeo)

9. Tesla și-a desființat departamentul de PR, devenind prima companiie din industria auto fără un astfel de departament. (Link)

10. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit că persoanele care vor participa la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva să nu mai atingă racla în care se află moaştele acesteia. Credincioșii vor trebui să poarte măşti, să păstreze distanţa socială cât stau la rând şi să se dezinfecteze pe mâini. (Link)

Fotografia dimineții – Eddie Van Halen și David Lee Roth în fața unui restaurant McDonalds, în 1978:

Ți-ar mai putea plăcea
Liberalii acceptă sistemul alternativ de premieri dar vor ca primul premier să fie dat de PNL – Cronica dimineții
Bilanțul săptămânal al morților din cauza Covid-19 la nivel mondial a atins cel mai scăzut nivel din toamna lui 2020 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău