Comisia Europeană: Economia României va crește mai rapid în acest an comparativ cu avansul preconizat anterior – Cronica dimineții

RIP Chick Corea.

1. Economia României va crește mai rapid în acest an comparativ cu avansul preconizat anterior, susținută de consumul privat și investițiile în construcții, potrivit Comisiei Europene. Produsul intern brut este preconizat să crească cu 3,8% în 2021, după o contracție de 5% în 2020, arată Comisia în raportul de iarnă privind previziunile economice în statele UE. (Profit.ro)

2. Un număr de 244 de elevi și 329 de angajați ai unităților de învățământ au fost confirmați cu noul coronavirus în primele 4 zile de la redeschiderea școlilor, a anunțat Ministerul Educației într-un comunicat. Acesta precizează că incidența cumulată în rândul elevilor este mult mai mică decât în rândul populației generale, iar în opt județe nu există cazuri de infectare în rândul elevilor. (G4Media)

3. Măsurile incluse de Guvern în bugetul de stat pe anul 2021 prevăd înghețarea salariilor, sporurilor, indemnizațiilor și primelor în scetorul public, neacordarea primei și a voucherelor de vacanță, precum și compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber. Companiile de stat cu pierderi nu vor primi subvenții de la buget decât în urma prezentării unor planuri de restructurare, relevă documentul oficial redactat de Guvern. (Profit.ro)

Una din Cronica Externă: Ministrul apărării turc, Julusi Akar, a sugerat că Turcia este dispusă să facă un compromis cu privire la achiziționarea rachetelor rusești S-400, achiziție criticată dur de SUA. El a spus că în schimb se așteaptă ca SUA să își reevalueze sprijinul pentru milițiile kurde care au ajutat SUA în lupta împotriva auto-proclamatului Stat Islamic în Siria, dar pe care Turcia le percepe ca fiind parte a unei insurgențe militare. (Link)

4. Ministerul Sănătății va avea fonduri semnificativ mai reduse în 2021, comparativ cu anul trecut, potrivit proiectului de buget redactat de Guvern, în timp ce alte ministere vor primi fonduri majorate, printre acestea fiind Agricultura, Transporturile și Munca. Resursele alocate pentru Ministerul Educației cresc ușor în acest an. Administrația prezidențială are prevăzute fonduri în stagnare, în timp ce SRI, STS și SIE beneficiază de credite de angajament majorate semnificativ. (Profit.ro)

5. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că jumătate dintre copiii depistaţi ca fiind infectaţi cu virusul SARS-COV-2 după reluarea cursurilor sunt din Bucureşti şi din judeţele Cluj şi Arad, el considerând că această statistică duce la unele concluzii cu privire la respectarea regulilor. El îi îndeamnă pe părinţi să nu îşi trimită copiii în colectivitate dacă au fie şi „cele mai mici simptome de boală” pentru că pot pune în pericol viaţa rudelor bolnave ale altor copii. (News.ro)

6. Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.620 lei în luna decembrie a anului trecut, în creștere față de luna precedentă cu 209 lei (+6,1%), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

7. Consiliul Superior al Magistraturii a dat joi aviz negativ pentru proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, iniţiat de Ministerul Justiţiei. „Soluţia normativă propusă nu este însă însoţită de instituirea unor garanţii menite să dea eficienţă principiului independenţei justiţiei prin asigurarea unei protecţii adecvate a judecătorilor şi procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor”, a considerat Plenul CSM. (News.ro)

Una din Cronica Sportivă: UEFA a anunțat oficial că folosirea cuvântului „negru” de către arbitrii români Sebastian Colţescu şi Octavian Şovre la adresa antrenorul secund al echipei Istanbul Başakşehir, Pierre Webo, nu reprezintă rasism. Cei doi arbitri români rămân în continuare pasibili de sancțiuni disciplinare. (News.ro)

8. Administrația Biden a anunțat achiziționarea a încă 200 de milioane doze de vaccin anti Covid-19. 100 milioane doze au fost cumpărate de la Moderna, iar celelalte 100 milioane de la Pfizer/BioNTech. Joe Biden a anunțat că SUA are suficiente doze pentru vaccinarea a 300 milioane de americani până la finalul lunii iulie. (WashingtonPost)

9. Guvernul ungar a decis să introducă certificate de imunitate la coronavirus pentru persoanele care au fost vaccinate sau au trecut prin infecție, a anunțat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Certificatul le va fi emis persoanelor care au primit a doua doză de vaccin, documentul urmând să indice data administrării acesteia. (Profit.ro)

10. Disney a anunțat că platforma de streaming Disney+ a ajuns la 94,9 milioane de abonați. Comparativ, Netflix are 204 milioane de abonați însă operează aproape în toate țările. (CNBC)

Fotografia dimineții – China a intrat în Noul An 2021 care esre Anul Bivolului de Metal. Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Agenția Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României și perspectiva stabilă – Cronica dimineții
Românii care trăiesc în Marea Britanie achită anual taxe și contribuții nete de peste două miliarde de lire sterline în Regatul Unit – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău