Pfizer a anunţat că antiviralul său împotriva Covid-19 are o eficienţă de 89% în prevenirea riscului spitalizării sau a decesului – Cronica serii

1. CNSU a emis vineri hotărârea referitoare la desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat. (News.ro)

2. Premierul interimar Florin Cîțu a declarat că introducerea obligativității certificatului verde pentru angajați este cea mai non-invazivă măsură, în contextul valului patru al pandemiei, pentru a nu se închide din nou economia, motiv pentru care, cât de curând, vor fi introduse în Parlament amendamente în acest sens (Digi24). PSD intenționează să amendeze proiectul de lege pentru obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, urmând să susțină testare PCR și pentru anticorpi lunar pentru angajații nevaccinați. Social-democrații susțin, totodată, ca angajații care s-au vaccinat cu prima doză să poată să meargă la serviciu. PSD vrea ca testarea angajaților din sistemul medical să se facă pe banii statului. (G4Media)

3. Pfizer a anunţat că Paxlovid, antiviralul său împotriva Covid-19, are o eficienţă de 89% în prevenirea riscului spitalizării sau a decesului cauzat de această boală, potrivit primelor rezultate ale unor studii clinice. (WSJ)

Din Cronica de Business: Uber a raportat pentru prima oară un profit operațional la nivelul unui trimestru. EBITDA a fost de $8 milioane însă pierderea companiei este de $2,42 miliarde, influențată de scăderea valorii procentelor pe care le deține în Didi. Veniturile au crescut cu 72%, ritm anual, până la $4,8 miliarde. Veniturile din transportul pasagerilor au crescut cu 67%, ritm anual, în timp ce divizia de livrat mâncare a crescut cu 50%, ritm anual. (WSJ)

4. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele nouă luni faţă de perioada similară din 2020 atât ca serie brută cu 11,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,8%, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

5. Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat că din punctul său de vedere propunerea de premier ar trebui să fie Marcel Ciolacu. Grindeanu crede că miniştrii PSD trebuie să fie din prima linie a partidului. (News.ro)

6. Preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, a declarat că nu susţine formarea unei coaliţii de guvernare cu PSD şi că nu se aşteaptă ca o astfel de colaborare să fie stabilită de la nivel central şi pentru autorităţile locale. (G4Media)

7. Moartea unei femei însărcinate, Izabela, 30 de ani, aflată în săptămână a 22-a de sarcină, a reaprins dezbaterea asupra avortului în Polonia. Familia Izabelei susține că aceasta a murit din cauza unui șoc septic după ce medicii au așteptat ca inima bebelușului ei să nu mai bată, conform legilor anti avort din Polonia. Izabela este prima femeie care a murit ca urmare a noilor reguli impuse de guvernul de la Varșovia pentru limitarea întreruperilor de sarcină. (Reuters)

Din Cronica de Tehnologie: NASA va încerca anul viitor să devieze un asteroid, intrând în el cu o navetă spațială, în cadrul unui test care-și propune să vadă cât de eficientă este metoda în cazul în care un obiect ceresc de mari dimensiuni chiar va fi pe punctul de a se ciocni cu Pământul. Misiunea, care va costa $330 de milioane, va folosi o rachetă SpaceX Falcon 9, care va fi lansată pe 23 noiembrie. (Phys)

8. Piața muncii din SUA a adăugat 531.000 noi locuri de muncă în octombrie. Șomajul a scăzut la 4,6%, de la 4,8% cât a fost în septembrie. (WSJ)

9. Fanii grupului ABBA au aşteptat cu nerăbdare să cumpere primul album pe care trupa suedeză l-a lansat după o pauză de 40 de ani, iar mulţi dintre ei au format cozi în faţa magazinelor europene în noaptea de joi spre vineri. (Hotnews)

10. Deținuții din penitenciarele din România sunt vaccinați anti-COVID în proporție de 78 la sută, în timp ce rata de vaccinare în rândul polițiștilor este de 62 la sută, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
România a fost, în februarie, pentru a doua lună consecutiv, țară cu cea mai ridicată inflație din UE – Cronica serii
Cronica serii – Apă sub formă lichidă, descoperită pe Marte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău