A fost definitivată lista miniștrilor guvernului condus de Nicolae Ciucă – Cronica serii

1. România ocupă locul 44 din 168 de țări, într-un clasament mondial privind calitatea vieții și bunăstarea socială. Astfel, țara noastră continuă să rămână pe ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene din acest punct de vedere, potrivit studiului Indicele de Progres Social 2021. (Digi24)

2. Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat oficial luni pe generalul Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, de această dată pentru a conduce un guvern PNL-PSD-UDMR. Șeful statului a făcut un anunț scurt, avându-l alături la Cotroceni pe Nicolae Ciucă și spunând că a constatat „o majoritate solidă” PNL-PSD-UDMR și minorități. (Hotnews)

3. Guvernul PNL-PSD-UDMR, care va fi condus de Nicolae Ciucă pentru următorul an și jumătate, va avea doi vicepremieri – Sorin Grindeanu, care va fi și ministru al Transporturilor, și Kelemen Hunor. PSD va avea 9 ministere, între care Finanțe – Adrian Câciu, Apărare – Vasile Dîncu, Tineret și Familie – Gabriela Firea și Sănătate – Alexandru Rafila, în timp ce PNL va avea 8 ministere, între care Justiție – Cătălin Predoiu, Fonduri Europene – Dan Vîlceanu și Cercetare și Digitalizare – Florin Roman. UDMR își păstrează cele ministere: Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație, Mediu și Sport. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Declarația anuală privind beneficiarul real va fi eliminată din nou în Parlament după ce mai multe amendamente în acest sens au fost admise, în comisiile de specialitate, la un proiect de lege privind prevenirea și combaterea spălării banilor. (Profit.ro)

4. Încrederea managerilor în economia românească a scăzut până la nivelul de la debutul pandemiei, iar perspectivele economice pentru următoarele luni s-au înrăutățit: 41% dintre manageri consideră că PIB-ul va scădea (în comparație cu 17% în Q1 2021). Principalele îngrijorări pentru perioada următoare sunt definite de lipsa forței de muncă, de creșterea prețului materiilor prime și de creșterea inflației. (Profit.ro)

5. Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, luni, după votul din conducerea PNL prin care s-a validat guvernarea cu PSD, că în ultimele două luni, au fost încercate mai multe formule şi ajuns la acest compromis, de a face această coaliţie de guvernare. Despre absenţa multor lideri PNL la şedinţa partidului, Cîţu a arătat că, atâta vreme cât nu au venit, nu ştie cum ar fi votat şi a arătat că lista miniştrilor a primit votul, cu majoritate, fiind prezenţi 60 de membri ai BPN. (News.ro)

6. Fostul lider PNL Ludovic Orban a anunţat, după şedinţa conducerii partidului, în care s-a validat guvernarea cu PSD, că îşi va da demisia din partid. „Începând de astăzi, pentru mine Partidul Naţional Liberal a murit, e adevărat, în pat cu PSD!”, a spus Orban. El a anunțat că 17 preşedinţi de filiale au lipsit de la şedinţă. Orban are deja şi o decizie de excludere din partid, din data de 12 noiembrie. (News.ro)

7. Europarlamentarul PNL Dan Motreanu i-a cerut demisia lui FLorin Cîţu de la şefia partidului, după votul din BPN pentru alianţa cu PSD. ”Nu poţi câştiga Congresul cu un program şi un mesaj puternic împotriva PSD, nu îţi poţi construi carieră politică doar pe acest discurs, expus într-un mod aproape „isteric” în timpul Congresului şi apoi, după nici două luni de zile, să propui tot TU să se facă Guvern cu PSD”, scrie Motreanu, care afirmă că e impune un gest de onoare. Luni dimineaţă, şi Raluca Turcan a transmis un mesaj intern în partid în care l-a criticat dur pe Florin Cîţu şi i-a cerut, la rândul ei, demisia. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Politica neutră a Facebook privind rasele a afectat, în fapt, minoritățile, reiese dintr-o serie de documente. În urma unui studiu intern, inginerii companiei au propus măsuri clare pentru a combate un anumit tip postări care încurajau la ură, însă, executivii companiei le-au respins, considerând că, astfel, unele minorități vor beneficia de o protecție mai bună decât altele. (Washington Post)

8. Persoanele fizice nu vor mai putea crește, în cadrul propriilor gospodării, pentru consum, decât cel mult 5 porci. Porcii vor fi crescuți numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia acestora și hrănirea lor cu ”resturi alimentare”. Persoanele fizice vor putea crește și chiar comercializa doar în exploatații comerciale, autorizate sanitar-veterinar, cel mult 15 porci anual, prevede un proiect de lege adoptat de Senat. (Profit.ro)

9. Slovacia, a treia cel mai puțin vaccinată țară anti-Covid din Uniunea Europeană, după Bulgaria și România, ar putea introduce vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului pentru vârstnici, potrivit premierului Eduard Heger. (Euractiv)

10. PSD a ajuns la 38%, PNL a scăzut la 18%, pe locul trei AUR cu 14%, iar USR pe locul 4 cu 11%, se arată într-un sondaj CURS realizat la comanda PSD în perioada 17-22 noiembrie. La întrebarea „Cine considerați că este vinovat de producerea crizei politice prin care România trece în momentul de față?” 35% îl consideră vinovat pe Klaus Iohannis, 24% spun că PNL și USR în egală măsură, 9% PNL, 7% PSD, USR 5%, AUR 2%, UMDR 1%. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Numărul infecţiilor dobândite în spitale s-a dublat în ultimii 12 ani
Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 7,8% în noiembrie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău