România distruge aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca expirate – Cronica serii

1. Comisia Europeană estimează că economia românească va crește cu 4,2% în acest an, potrivit prognozei de iarnă publicate astăzi. Estimarea de creștere pentru economia României în acest an a fost diminuată substanțial față de toamna anului 2021, când se situa la 5,1%. (Profit.ro)

2. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a anunțat că școlile din toată țara rămân deschise săptămâna viitoare, gradul de ocupare a paturilor pentru COVID fiind sub 75%. (G4Media)

3. Sporul natural pentru populația României fost negativ în luna decembrie 2021, respectiv minus 11.090 de persoane, dar mai redus față de aceeași lună din 2020, când valoarea a fost de minus 19.508 de persoane, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

4. 51,4% dintre cazurile de COVID-19 confirmate în săptămâna 31 ianuarie-6 februarie, s-au înregistrat la persoane nevaccinate, iar 49,6 la vaccinate, potrivit ultimelor date ale Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). 78,2% dintre decesele înregistrate în aceeași perioadă au fost la persoane nevaccinate. (Hotnews)

Din Cronica de Business: România este cel mai mare exportator de porumb din UE şi al doilea la grâu şi orz în sezonul 2021/22 arată datele publicate de Comisia Europeană. (Economica)

5. Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vor vizita, vineri, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu unde ajunge primul convoi de tehnică militară din SUA. (News.ro)

6. Parchetul General a deschis un dosar penal în care efectuează cercetări in rem, ca urmare a unei plângeri în care se reclamă faptul că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. (Digi24)

7. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că 917.800 de doze de vaccin AstraZeneca care au expirat vor fi distruse. (G4Media)

8. Inflația din SUA a ajuns, în ianuarie, la 7,5%, peste nivelul din decembrie anul trecut. Este cel mai ridicat procent înregistrat din februarie 1982 până în prezent. Analiști se așteptau la un nivel de 7,2%. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: 40 dintre cei 49 de sateliți lansați în urmă cu o săptămână de SpaceX au fost distruși din cauza unei furtuni geomagnetice. Rezistența suplimentară a împiedicat sateliții să ajungă pe orbită, care au intrat pe o traiectorie descendentă și au ars complet în atmosferă. SpaceX spune că nu există riscul prăbușirii de resturi pe Pământ și nici nu au fost generate deșeuri spațiale. (TechCrunch)

9. Românii au înmatriculat pentru prima dată mai multe modele noi electrificate (electrice + hibride) decât diesel la nivel de lună, arată datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA). În ianuarie 2022 au fost înmatriculate în România 9.248 de autoturisme, în creștere cu 56,3% față de ianuarie 2021. Dintre acestea, 6.306 unități au fost pe benzină, 1.286 de unități au fost diesel și 1.656 de unități au fost electrice + full hybrid. (Digi24)

10. Mai puţin de jumătate din populaţia lumii a trăit în democraţie în 2021 și doar 21 din 165 de ţări au avut statutul de ”democraţie completă”, arată un studiu publicat joi de către grupul britanic The Economist. Statele Unite, Franţa şi Spania au fost ”democraţii eşuate” anul trecut, confirm aceluiași raport. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Afacerile laboratoarelor de analize medicale au trecut de 2,5 miliarde de lei în 2020 – Cronica serii
Premierul Marcel Ciolacu a mers azi în Israel – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău