Nicolae Ciucă: Trăim vremuri dificile și trebuie să fim pregătiţi pentru o criză de durată – Cronica serii

1. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că trăim vremuri dificile, pe care nu am crezut că le vom mai trăi în secolul 21. ”Trebuie să fim pregătiţi pentru o criză de durată şi pentru situaţia în care această criză se va extinde mai aproape de graniţa noastră”. (News.ro)

2. Liberalii s-au abținut să voteze în plenul Camerei Deputaților un amendament la un proiect de lege prin care ar fi fost reduse cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20%, contribuțiile de asigurări sociale (CAS). Colegii actuali de coaliție ai PNL, PSD și UDMR, s-au abținut și ei să voteze propunerea, care a fost susținută în schimb de opoziție, cu voturi insuficiente însă pentru a fi adoptată. Reducerea a fost susținută de fostul lider al PNL, Florin Cîțu. (Profit.ro)

3. Datoria externă totală a României a crescut cu 532 de milioane de euro în primele două luni, la 135,14 miliarde de euro, de la 134,61 miliarde euro, la 31 decembrie 2021, arată datele publicate miercuri de Banca Naţională a României. (News.ro)

4. Românii vor plăti în 2022 pentru masa de Paște mai mult cu cel puțin 70 de lei. În coșul de cumpărături nu există nici măcar un produs care să coste la fel ca anul trecut, toate fiind mai scumpe. Un kilogram de carne de miel costă cu 35% mai mult față de 2021. (Digi24)

Din Cronica de Business: O „ruptură comercială” între Rusia și Germania ar putea declanșa un șoc financiar în întreaga lume, avertizează economistul șef S&P. Comerțul dintre cele două țări a crescut semnificativ în 2021, comparativ cu anul anterior, cu 34,1%, până la 59,8 miliarde de euro, potrivit Oficiului Federal de Statistică al Germaniei. (CNBC)

5. Un proiect de lege care le-ar permite tinerilor să voteze de la vârsta de 16 ani a fost depus în Parlament, inițiativa legislativă fiind propusă de studenți de la Științe Politice. (Hotnews)

6. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, două proiecte de lege cu măsuri anunțate în pachetul coaliției de guvernare privind ajutoare sociale și pentru firme. Astfel, a fost aprobat salariul de bază în agricultură de minimum 3.000 lei lunar și stabilirea unui minim de 22 de lei pe zi pentru hrana din spitale. (Digi24)

7. Viteza maximă de circulație pe drumurile expres în România va fi de 120 km/h, față de 100 km/h cât este în prezent stipulată în Codul Rutier, potrivit unei legi adoptate de Camera Deputaților la inițiativa fostului ministru al Transporturilor, deputatul USR Cătălin Drulă. Modificarea legislativă vine chiar cu câteva zile înainte de deschiderea traficului pe primii kilometri veritabili de drum expres din România. (Hotnews)

8. O sursă militară ucraineană, citată de cotidianul The Times, a declarat că trupele rusești sunt aduse din întreaga regiune pentru ceea ce Kremlinul speră să fie o bătălie decisivă în Donbas. Sursa insistă că forța, formată din zeci de mii de militari, va fi totuși sub numărul necesar pentru ca Rusia să câștige. (G4Media)

Din Cronica de Turism: Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova a publicat prețurile orientative pentru cazare în stațiunile de pe Valea Prahovei în perioada Paștelui. Astfel, patru nopți de cazare la un hotel de 3 stele din Sinaia costă aproximativ 1.800 de lei, iar în preț sunt incluse micul dejun, produse tradiționale în noaptea de Înviere și prânz festiv de Paște. În schimb, pentru o familie formată din doi adulți și doi copii, un sejur la un hotel de 4 stele costă între 3.500 și 6.000 lei. (Profit)

9. Fostul consilier politico-militar al Angelei Merkel, generalul în rezervă Erich Vad, a declarat că livrarea de arme grele Ucrainei sunt, potențial, „o cale către al Treilea Război Mondial”. (Hotnews)

10. Mai mulţi politicieni din coaliţia guvernamentală de la Berlin şi-au exprimat iritarea după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat vizita omologului său german, Frank-Walter Steinmeier. Președintele Germaniei intenţiona să se deplaseze miercuri la Kiev împreună cu preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, însă partea ucraineană a indicat că l-ar prefera ca oaspete pe cancelarul țării, Olaf Scholz. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Igor Dodon, schimbare la 180 de grade: “România rămâne un partener strategic, de încredere”
Cronica serii – Viktor Orban: de 100 ani Romania nu stie ce sa faca (,) cu cei peste 1 milion de maghiari
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău