Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 2,6%, la 3,9% – Cronica serii

1. Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 2,6%, la 3,9%, conform previziunilor economice de vară făcute publice joi. Această schimbare este consecinţa creşterii surprinzătoare a PIB în primul trimestru al anului, la 5,2%. Pentru 2023, însă, estimările sunt revizuite în scădere, la 2,9%, date fiind perspectivele de încetinire a creşterii economice atât la nivel mondial, precum şi în UE. (News.ro)

2. Datoria externă totală a României a crescut cu 2,668 miliarde euro, de la începutul anului, la 137,28 miliarde euro. În decembrie 2021, conform BNR, datoria era de 134,61 miliarde euro. (Profit.ro)

3. Ministerul Educaţiei a anunţat că 110.035 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost admişi în învăţământul liceal, în anul şcolar 2022 – 2023, după prima etapă a repartizării computerizate. Cei mai mulţi elevi repartizaţi s-au înregistrat în judeţul Dolj, respectiv 98,8%. În judeţul Giurgiu au rămas cei mai mulţi elevi nerepartizaţi după această primă etapă, respectiv peste 19%. (News.ro)

4. INS a anuntat ca perioada de recenzare s-a prelungit cu o săptămână, până pe 24 iulie. Recensământul ar fi urmat să se încheie pe 17 iulie. (News.ro)

Din Cronica de Business: După prima jumătate de an, fabricile din România ale Dacia și Ford au reușit să producă 268.759 autoturisme, cu 13,56% mai multe decât erau fabricate în urmă cu un an, în intervalul ianuarie – iunie. Este cel mai bun rezultat semestrial din istorie pentru industria auto din România, fiind produse cu circa 6.000 de autoturisme mai mult decât în 2019, anul în care cele două uzine au scos pe liniile de fabricație, la finalul anului, peste 490.000 de autoturisme. (Profit.ro)

5. Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, va fi în vizită la Bucureşti şi Constanţa, vineri, pentru a co-prezida conferinţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova şi pentru a se întâlni cu oficiali români. (Hotnews)

6. Compania aeriană low-cost Blue Air a primit o amendă de 2 milioane de euro, anunță ANPC. În decurs de un an, compania a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care au fost efectuate plăți în valoare totală de peste 66 de milioane de lei, de către pasageri din 20 de state membre ale Uniunii Europene. (Profit.ro)

7. Comisia Europeană va cere, săptămâna viitoare, statelor membre să limiteze la 19 grade temperatura furnizată de instalaţiile de încălzire din clădirile publice, iar pentru sistemele de climatizare la 25 de grade, pentru a reduce consumul de gaze de pe continent. (Digi24)

8. Fostul ministru britanic de Finanțe Rishi Sunak a obținut cele mai multe voturi în al doilea tur de scrutin pentru a-i succeda lui Boris Johnson în funcția de lider al Partidului Conservator și premier. Sunak s-a clasat pe primul loc cu 101 de voturi, urmat de secretarul de stat pentru comerţ internaţional și favorita caselor de pariuri Penny Mordaunt cu 83 de voturi și de secretarul de externe Liz Truss cu 64 de voturi. Suella Braverman a fost eliminată. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Din iunie 2020, când TikTok a depășit YouTube ca timp petrecut zilnic de tinerii sub 18 ani, diferența a continuat să crească în favoarea platformei chinezești. Conform unei analize, la finele anului trecut, cei mici petreceau 91 de minute pe zi pe TikTok și 56 de minute pe zi pe YouTube în medie. (TechCrunch)

9. O dronă militară americană MQ-9 Reaper aflată în misiune de antrenament s-a prăbuşit în apropierea bazei militare de la Câmpia Turzii. Informaţia a fost confirmată de ministrul Apărării Vasile Dîncu, care a precizat că drona executa o misiune de antrenament. Conform ministrului, drona a căzut într-o zonă nelocuită. (News.ro)

10. Ombudsmanul european, Emily O’Reilly, a criticat joi Comisia Europeană pentru „administrare defectuoasă”, întrucât executivul comunitar nu a publicat schimburile de mesajele text între preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, şi directorul companiei Pfizer, Albert Bourla, despre negocierea unui contract masiv privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19. Comisia Europeană a susţinut luna trecută că nu este obligată să păstreze SMS-urile responsabililor săi de rang înalt şi nu mai deţine acele mesaje legate de contractul prin care UE s-a angajat că cumpere de la compania Pfizer-BioNTech 900 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, cu o opţiune pentru încă 900 de milioane de doze. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
BERD a revizuit puternic în scădere estimarea privind creșterea economiei României în 2022 – Cronica serii
Directorul general al Unifarm este cercetat sub control judiciar de către DNA – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău