Rata de promovare la Bacalaureat a crescut la 75,2%, după contestații – Cronica serii

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a prezentat rezultatele finale la Bacalaureat, în sesiunea din luna iulie. El a arătat că rata de promovare este de 75,2%, cu 1,9% mai mult decât rezultatele dinainte de contestaţii. De asemenea, 30.377 de note care au fost mărite, în urma contestaţiilor, şi 15.986 de note care au fost micşorate. (News.ro)

2. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că prețurile la carburanți „au scăzut” și că guvernul, prin măsurile luate, a evitat „penuria și raționalizarea carburantului”. „Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în dimineața aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren și să ia măsuri imediate”. Noaptea trecută a intrat în vigoare reducerea de 50 de bani per litru aprobată de Guvern. (Digi24)

3. România a umplut 43% din depozitele de gaze naturale, mai mult de jumătate din ținta asumată la nivel european, de 80%, a anunțat guvernul într-un comunicat de presă. (G4Media)

4. Pentru prima oară în acest an, piață auto din România a intrat în declin în luna iunie, Înmatriculările de autovehicule au scăzut cu 6,11%, iar cele de autoturisme, cu 6,63%. Singurul segment care a crescut este cel al motocicletelor. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Prețul de revânzare al plăcilor video a scăzut cu până la 50% în ultimele luni, în contextul în care Ethereum va elimina minarea. Ca studiu de caz, o placă GeForce 3080, care se vindea în aprilie pe eBay cu $1,140, este listată acum la $710. (Bloomberg)

5. România a îndeplinit la limită cele 27 de jaloane din PNRR asumate pentru trimestrul doi din acest an, încheiat la 30 iunie 2022, iar acum urmează emoții și mai mari în procesul de validare a acestor jaloane din partea Comisiei Europene și e posibil să apară ajustări și modificări, a precizat vineri Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și proiectelor Europene. (Hotnews)

6. Rezervele valutare la Banca Națională a României se situau, la finele lunii iunie, la nivelul de 42,033 miliarde de euro, în creștere cu 2,7%, față de cele 40,920 miliarde de euro înregistrate la 31 mai 2022, informează BNR. (Profit.ro)

7. Deputatul USR de Bucureşti Cătălin Teniţă a câştigat alegerile primare desfăşurate de echipă „Curaj”, în vederea stabilirii unui candidat pentru preşedinţia USR. Ceilalți doi candidați au fost primarul Brașovului, Allen Coliban, și Mihai Poliţeanu. (Digi24)

8. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat, vineri, Ucrainei să-şi accelereze reformele împotriva corupţiei, asigurând ţara de sprijinul statelor membre pe ”drumul lung” către aderarea la Uniunea Europeană. (News.ro)

Din Cronica de Divertisment: HBO a publicat trailer-ul pentru un documentar în patru părți despre sporturi extreme. Documentarul „Edge of the Earth” va explora activitățile a patru grupuri de aventurieri profesioniști care acceptă patru provocări fără precedent pe patru continente. Premiera este programată în 12 iulie. (Dark Horizons)

9. Finlanda şi Turcia nu au discutat despre extrădarea anumitor indivizi sau grupuri de persoane în timpul negocierilor de la summitul NATO de la Madrid din această săptămână, a declarat vineri ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto. Declarația lui vine la o zi după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că Finlanda şi Suedia trebuie să-şi respecte promisiunile referitoare la extrădări făcute în timpul convorbirilor, în caz contrar protocolul lor de aderare la NATO nu va fi trimis pentru ratificare în parlamentul turc. (Digi24)

10. Inflația din zona euro a atins încă un record record în iunie. Creșterea prețurilor de consum în cele 19 țări care împart moneda euro a accelerat la 8,6%, în iunie, ritm anual, de la 8,1%, cât a fost în Mai. Așteptările analiștilor erau pentru un procent de 8,4%. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Ana Birchall s-a intalnit cu Mike Pompeo, Secretarul de Stat american
Primul automobil electric Dacia va fi lansat pe piață în 2021-2022 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău