Încrederea în economie a crescut puternic în aprilie și a recuperat aproape integral pierderile cauzate de pandemia – Cronica serii

1. Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății care prevede modul în care elevii revin la școală după vacanța de Paște a fost semnat azi. Potrivit acestuia vor merge fizic la școală toți elevii din clasele terminale, cei din clasele primare, copiii de grădiniță și cei din școlile speciale. (Hotnews)

2. Parlamentul European şi-a adoptat joi poziţia de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la liberă circulaţie în Europa în timpul pandemiei. Eurodeputaţii au fost de acord că noul „certificat UE COVID-19” – în locul „adeverinţei electronice verzi”, conform propunerii Comisiei – ar trebui să fie valabil timp de 12 luni şi nu mai mult. Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcţie de caz, că a obţinut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecţie anterioară cu virusul. Cu toate acestea, certificatele UE Covid-19 nu vor servi drept document de călătorie şi nici nu vor deveni o condiţie prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie, afirmă eurodeputaţii. (News.ro)

3. Încrederea în economie a crescut puternic în aprilie și a recuperat aproape integral pierderile cauzate de pandemia COVID-19. Cea mai mare accelerare a fost în sectorul serviciilor, dar au fost recuperări importante și în comerțul retail și construcții, în timp ce industria manufacturieră a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, susținută de evoluțiile similare din zona euro. Indicatorul percepției asupra economiei (ESI – economic sentiment indicator) a crescut cu 10,2 puncte în aprilie la 101,5 puncte. În martie 2020 era la 105 puncte. (Profit.ro)

O știre din Cronica de Tehnologie: Veniturile Facebook din reclame au crescut în ultimul trimestru cu 46% YoY, ajungând la $25.4 miliarde. Numărul de reclame a crescut cu 12%, iar prețul mediul al unei reclame a crescut în ultimul trimestru cu 30% YoY. În ciuda noului sistem de protejare a intimității din iOS, Facebook spune că va continua să crească și în trimestrul următor. (ZDNet)

4. Pensionarii care au primit pensii mai mici decât ar fi trebuit, în urma unor greşeli de calcul făcute de funcţionari ai statului, îşi pot primi banii înapoi pe întreaga perioadă calculată eronat, după ce şeful statului a promulgat Legea care elimină termenul de prescripţie în aceste cazuri. (G4Media)

5. În luna martie 2021, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precentă. Numărul șomerilor, în vârstă de 15-74 ani, estimat pentru luna martie a anului 2021 a fost de 464.000 de persoane, în scădere cu 14.000 de persoane față de luna precedentă, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

6. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a anunțat că a aprobat primele garanții solicitate în cadrul programului IMM Invest, pentru care au aplicat peste 10.000 de firme care solicită o finanţare de 12,7 miliarde de lei. (News.ro)

7. Economia Statelor Unite a crescut în primul trimestru din acest an cu 6,4%, ritm anual. (WSJ)

8. Populaţia chineză a continuat să crească în 2020, a anuţat joi Biroul Naţional chinez de Statistică (BNS), după ce Financial Times a dezvăluit un declin al populaţiei chineze pentru prima oară după o jumătate de secol. ”Din câte ştim noi, în 2020 populaţia nostră a continuat să crească”, reacţionează într-un scurt comunicat BNS. Date detaliate urmează să fie publicate odată cu rezultatul acestui recensământ, care se efectuează din zece în zece ani, precizează BNS. (News.ro)

O știre din Cronica de Divertisment: Scurt-metrajul românesc “Zimnicea” din 2020 va putea fi urmărit pe HBO Go tot de luni, 3 mai. În regia lui Bogdan Naumovici, producția prezintă povestea adevărată a evenimentelor petrecute în Zimnicea în ziua cutremurului din 4 martie 1977, în urma căruia 80% din oraș a fost distrus. (HBO Go)

9. Facebook a blocat în India toate postările care cereau demisia primului ministru indian sub tag-ul #ResignModi. Compania spune că a fost vorba de o greșeală, nu de o cerere oficială, și că va restaura posturile blocate. (TechCrunch)

10. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a apreciat joi că numărului noilor cazuri de Covid-19 a scăzut „semnificativ” în Europa, însă a reamintit că rata de infectare este în continuare una ridicată. Totodată, potrivit unui oficial al OMS, noua variantă indiană a coronavirusului este „de interes” dar nu și „de îngrijorare”, cum este cazul celei britanice, sud-africane şi braziliene. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Persoanele care au primit ambele doze de vaccin nu transmit aproape niciodată virusul – Cronica serii
România a avut, în trimestrul al doilea, a doua mare creștere economică din UE – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău