A treia lună consecutivă în care creșterea comerțului românesc este cea mai mare din UE – Cronica serii

1. Preşedintele CE Ursula von der Leyen a acceptat nominalizarea europarlamentarului PNL Adina Vălean pentru postul de comisar european din partea României. (News.ro)

2. Purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă, fost consilier de stat la Cancelaria premierului tehnocrat Cioloș, totodată fost realizator, iar ulterior și editor-coordonator la Realitatea TV și The Money Channel, a fost numit șef al Cancelariei prim-ministrului, cu rang de ministru. (Profit.ro)

3. Deficitul bugetar va continua să crească şi la 10 luni, depăşind nivelul de 2,6%, situaţia fiind îngrijorătoare şi confirmând ”cele mai mari temeri ale noastre”, a spus azi noul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Veniturile totale ale publicației New York Times au crescut până la $428,5 milioane în al treilea trimestru, versus $417,3 milioane în perioada similară de anul trecut, pe fondul creșterii numărului de abonați la versiunea digitală. Reclamele în print au adus, însă, încasări mai mici cu 6,7%, până la valoarea de $113,5 milioane. (Reuters)

4. Bucureștenii din mai multe zone din Sectoarele 1, 2 și 3 nu au apă caldă de câteva zile. Este vorba despre zeci de mii de locuitori din cartierele Lacul Tei, Calea Moșilor, Colentina, Parcul Circului, Dristor, Titan. Acestora li se adaugă locuitorii din cartierul Aviației care nu au apă caldă în mod constant de peste două luni. Oamenii spun că se spală cu apă încălzită la aragaz, ca în vremea comunismului, și cer autorităților să rezolve problema. (Hotnews)

5. Luna septembrie a fost a treia lună consecutivă în care volumul comerțului cu amănuntul în România a înregistrat cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cu un avans de 7% comparativ cu aceeași lună a anului 2018. (Profit.ro)

​​6. În prima lor ședință, membrii noului Consiliu de Administrație al Băncii Naționale au decis menținerea dobânzii cheie la 2,5% pe an, într-un context în care majoritatea băncilor centrale au trecut la relaxarea politicii monetare. (Hotnews)

7. Economiile din Europa Centrală și de Est au rezistat relativ bine la stagnarea producției din Germania. Dar dacă perspectivele se înrăutățesc, România ar fi cea mai prost plasată în regiune să facă față unei încetiniri semnificative sau a unei contracții în mediul extern, ca urmare a poziției fiscale proaste, dar și a poziției în lanțul de producție cu Germania, arată un raport ING. (Profit.ro)

8. Boeing a anunțat că India va fi piață care va crește cel mai mult, în următorii douăzeci de ani, urmând să necesite avioane în valoare de $330 miliarde. (Bloomberg)

Una din Cronica de Tehnologie: Microsoft și Warner Bros. au stocat o copie a filmului Superman din 1978 pe cuarț, în cadrul unei demonstrații pentru Project Silica, cercetare ce-și propune folosirea cuarțului ca mediu de stocare cu ajutorul laserelor ultrarapide și a inteligenței artificiale. (Microsoft)

9. Octombrie 2019 a fost cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în lume, a anunțat marți serviciul european Copernicus privind schimbările climatice, menționând că este a cincea lună consecutivă care a depășit sau s-a apropiat de un nivel record. (Profit.ro)

10. Jucătoarele de fotbal din Naționala Australiei vor fi plătite la același nivel cu jucătorii din Naționala masculină, o victorie pentru egalitatea între sexe în sport. (AFP)

Fotografia serii – Adina Vălean, a patra propunere a României pentru funcția de comisar european. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Numărul elevilor din România va scădea cu 1,5 milioane până în 2060
Economia României a crescut cu 4% în primele nouă luni – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău