Ministrul Finanțelor: Guvernul are până la acest moment venituri nerealizate de 21 de miliarde de lei. Țintă de deficit bugetar de 4,4% din PIB ”a fost nerealistă” – Cronica serii

1. Fondurile UE accesate de România de la aderare (2207) și până la final de septembrie 2023 au ajuns la 89,4 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Soldul fluxurilor nete (sume primite minus contribuții ale României la bugetul UE), a depășit de 60 de miliarde de euro. (Profit.ro)​

2. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat vineri că guvernul are până la acest moment venituri nerealizate de 21 de miliarde de lei. El a dat vina pe faptul că ”ipotezele luate în calcul la buget nu s-au validat” și a dat ca exemplu inflația, care a scăzut. Ela spus și că țintă de deficit bugetar de 4,4% din PIB ”a fost nerealistă”. (G4Media)

3. La 1 iulie, populaţia, după domiciliu, a fost de 21.873.000 persoane cu 0,3% mai mică faţă de 1 iulie 2022, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Populaţia urbană reprezenta 56% din total, iar cea de sex feminin era, de asemenea, majoritară (51,2%). (News.ro)

4. Exporturile de energie electrică aproape s-au dublat în primele șapte luni din 2023, arată date de la Statistică. Practic, România a devenit exportator net în 2023, spre deosebire de anul trecut când importurile au fost mai mari. (Hotnews)

Stirea Hope.ro: A început prima terapie genetică care-și propune vindecarea unei afecțiuni a auzului realizată vreodată.

5. Ministerul Apărării a retras proiectul de lege care permitea spionajului militar să devină serviciu secret și îi oferea puteri similare SRI. (G4Media)

6. Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a aprobat planul întocmit de forțele armate în vederea invadării fâșiei Gaza pentru a acorda mai mult timp negocierilor. El se teme și de un eșec militar al invaziei. (NYTimes)

7. Aproape jumătate dintre israelieni (49%) se opun unei operaţiuni militare terestre ”imediate” în Fâşia Gaza, arată un sondaj publicat în ediţia de vineri de către cotidianul Maariv. Alţi 29% dintre chestionaţi vor ca operaţiunea să fie lansată ”imediat”. (News.ro)

8. Preşedintele entităţii sârbe din Bosnia, Milorad Dodik, a susţinut vineri ideea creării unei Șerbii Mari în Balcani, într-o declaraţie acordată presei ruse înaintea unei noi vizite la Moscova, unde ar urma să se întâlnească cu preşedintele Vladimir Puțin. Este a treia vizită la Moscova de când Rusia a declanşat războiul contra Ucrainei. (G4Media)

Din Cronica de Divertisment: Mai multe blockbustere programate pentru 2024 vor fi amânate din cauza grevei actorilor, care nu s-a încheiat încă. Potrivit presei internaționale, premiera filmulului “Mission: Impossible 8” cu Tom Cruise va fi amânată cu aproape un an, din iunie 2024 în 23 mai 2025. De asemenea, “Deadpool 3” va fi lansat în toamna 2024 în loc de mai 2024, iar “Captain America: Brave New World” va fi mutat din iunie 2024 în mai 2024, întrucât este deja gata. (Inverse)

9. CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, își va vinde 1 milion de acțiunile deținute anul viitor. Este prima vânzare de acțiuni pe care o face Dimon de când s-a alăturat băncii, în urmă cu aproape 20 de ani. La cotațiile actuale ale acțiunilor JP Morgan, vânzarea i-ar aduce lui Dimon peste $140 de milioane. El și familia să vor continua să dețină aproximativ 7,6 milioane de acțiuni. (FT)

10. Se estimează că peste 200.000 de minori au fost abuzați sexual în Spania de către clerul romano-catolic din 1940 până în prezent, potrivit unei comisii independente. Ombudsmanul național al Spaniei, Angel Gabilondo, spune că răspunsul bisericii catolice la cazuri este „insuficient” și solicită crearea unui fond de reparații. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană a majorat estimarea de creștere pentru economia României în acest an, de la 2,5% la 3,2% – Cronica serii
Secretar de Stat: Salariul minim va fi mărit din nou, după negocieri cu sindicatele şi patronatele – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău