Agenția de evaluare financiară S&P a confirmat ratingul de țară al României – Cronica dimineții

1. Agenția de evaluare financiară S&P a confirmat ratingul de țară al României la nivelul „BBB-„, cu perspectivă negativă. Decizia agenției a fost așteptată cu interes ridicat de piețele financiare și de către autorități, în contextul în care economiștii vedeau un risc ridicat ca S&P, cea mai conservativă dintre cele trei mari agenții de rating la nivel global, să retrogradeze România. (Profit.ro)

2. Agenția de evaluare financiară S&P a arătat, în motivarea deciziei de a păstra ratingul de țară al României la nivelul investment grade „BBB-„, cu perspectivă negativă, că se așteaptă ca Guvernul să aprobe o majorare a pensiilor în septembrie, din cauza apropierii alegerilor, deși criza bugetară apărută în urma pandemiei i-ar oferi context politic să nu o mai realizeze. S&P spune însă că ia în considerare o majorare cu doar 10%, nu cu 40% cum este prevăzut încă în legislație. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Averile combinate ale miliardarilor americani, între care se află fondatorul Amazon, Jeff Bezos, şi directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, au crescut cu peste 19%, respectiv cu peste $565 de miliarde, de la declanşarea pandemiei de Covid-19 în Statele Unite. (News.ro)

3. Agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings, cea mai mare din lume, estimează că economia românească va avea, anul acesta, un declin de 5,5%, iar deficitul bugetar va urca la 8% din PIB, chiar dacă pensiile nu vor fi majorate cu 40%, așa cum prevede legislația la acest moment. (Profit.ro)

4. Bursa americană a închis săptămâna în creștere, după anunțul privind creșterea locurilor de muncă în Mai. Indicele Dow Jones Industrial a crescut cu 3,2%, închizând săptămâna cu un plus de 6,8%. Indicele S&P 500 a crescut ieri cu 2,6%, iar Nasdaq cu 2,1%. (WSJ)

5. ALDE, PSD şi Pro România ar putea avea candidați comuni la următoarele alegeri locale şi parlamentare. Cele trei formațiuni poartă negocieri în vederea formării unei coaliții electorale, a anunţat, vineri, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu. (Link)

6. Uniunea Europeană urmează să-şi redeschidă complet frontierele interne până la sfârşitul lui iunie şi va începe în iulie să ridice restricţiile de călătorie, a anunţat vineri comisarul european însărcinat cu Afacerile Interne Ylva Johansson. (News.ro)

Promo: Mercedes-Benz Vito Furgon si Tourer, Sprinter 3,5t si 5t, Clasa V si Clasa X din stoc cu rate de leasing gratuite 4 luni, asigurare CASCO gratuita 6 luni si pachetul de 6 revizii cu 25% discount, pana la 30 septembrie. Oferta este supusa unor termene si conditii si este valabila prin Mercedes-Benz Leasing IFN S.A. Detalii la partenerii autorizati.

7. Organizația Mondială a Sănătății și-a schimbat din nou recomandarea în privința măștilor de protecție anunțând că acestea trebuie purtate în public pentru a reduce răspândirea epidemiei. (BBC)

8. Traficul rutier a fost intens, aseară, pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, iar în zonele unde se desfăşoară lucrări s-a circulat în coloană. (News.ro)

9. În Europa vremea a fost neobișnuită la început de iunie. Miercuri, minimele erau de 3 grade la Câmpina și Târgoviște, iar vineri la prânz a fost mai cald în Rusia, lângă Cercul Polar, decât în multe locuri din sudul Spaniei sau al Italiei. (Profit.ro)

10. Premier League se reia la 17 iunie, de la ora locală 18.00 (20.00, ora României) cu meciul Aston Villa – Sheffield, restanţă din etapa a XXVIII-a, a anunţat liga profesionistă engleză. (News.ro)

Fotografia dimineții – Coperta revistei germane Der Spiegel din această săptămână:

Ți-ar mai putea plăcea
Datoria externă totală a României a crescut în primele zece luni cu 5,82 miliarde euro – Cronica dimineții
Ministrul de Interne: România are o problemă majoră cu traficul de droguri – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău