Ministrul Finanţelor Publice: Efortul financiar pentru creşterea alocaţiilor și pensiilor este de 4,6 miliarde lei – Cronica dimineții

1. Creştinii prăznuiesc azi Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători din an. Maica Domnului este şi ocrotitoarea marinarilor. De această zi sunt legate tradiţii, obiceiuri şi superstiţii care pot fi întâlnite şi astăzi în diverse zone ale ţării. (News.ro)

2. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că efortul financiar pentru creşterea alocaţiilor cu 20% este 600 de milioane de lei, iar pentru creşterea cu 14% a pensiilor este de 4 miliarde lei. (News.ro)

3. Guvernul a adoptat, vineri, Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat ca sunt ”modificări minime” şi nu se vor impune restricţii suplimentare. (News.ro)

Una din Cronica de Business: MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România, a înregistrat în primele şase luni ale anului un profit net de 10,93 milioane lei, mai mare cu 4,4% faţă de perioada similară din 2019. (News.ro)

4. Autoritățile locale vor avea la dispoziție 100 milioane de euro, asigurați din fonduri europene, pentru achiziția a 500.000 de laptopuri și tablete, necesare pentru începerea anului școlar în contextul pandemiei de coronavirus. Aceste tablete și laptopuri se adaugă achiziției celor 250.000 de tablete cu conexiune la internet, proiect estimat la 150 milioane de lei și asigurat din fonduri bugetare. (Profit.ro)

5. Viteza medie de transfer date prin internet fix și mobil a crescut, la nivel național, arată Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Viteza medie de download la nivel național pentru internetul fix a crescut cu 10% față de anul 2018, până la 148,95 Mbps. (Profit.ro)

6. Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a scris vineri pe Twitter că UE nu acceptă rezultatele alegerilor, după ce Uniunea Europeană a dat undă verde sancțiunilor împotriva Belaruslui. Zeci de mii de oameni au ieșit iar în stradă pentru a protesta față de rezultatele alegerilor care l-au dat câștigător pe Alexander Lukașenko. (Hotnews)

7. 24 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2. Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei, afirmă surse citate de presa germană şi americană. Nu este clar care sunt cele trei state membre UE care nu s-au alăturat iniţiativei. (Link)

Una din Cronica de Divertisment: Documentarul “Pop Francis: A Man of his Words” (2018) va putea fi urmărit pe Netflix începând de marți, 18 august. Producătorul Wim Wenders călătorește în jurul lumii alături de Papa Francis pentru a înțelege perspectiva acestuia asupra celor mai importante lucruri pe care le întâlnește în cadrul vizitelor sale. (Trailer)

8. Figuri publice din Lituania solicită organizarea unui lanț uman până la granițele cu Belarusul, în semn de solidaritate. Un lanț uman similar a avut loc în 1989, întins din Vilnius și până în Tallinn, cunoscut drept Baltic Way, prin care s-a cerut independența față de Uniunea Sovietică. (Ziare)

9. Documente interne TikTok arată ca o treime din cei 49 de milioane de utilizatori americani au 14 ani sau mai puțin. Vârsta minimă pentru accesarea platformei este de 13 ani. (NYTimes)

10. Bayern Munchen este a treia semifinalistă a UEFA Championa League, dupa victoria de aseară, 8-2, cu FC Barcelona. Bavarezii vor juca semifinala cu învingatoarea dintre Manchester City și Olympique Lyon, meci care se va desfășura diseară. Ultima oară când Barcelona a primit 8 goluri într-un meci a fost acum 74 de ani. (Video cu golurile)

Fotografia dimineții – Ministrul de Interne, Marcel Vela, a scris, pe Facebook, că nu este în campanie, nu este în concediu şi este cu ochii pe toţi cei care încalcă legea:

Ți-ar mai putea plăcea
Din luna aprilie a acestui an, Armata Română va avea active patru sisteme antiaeriene PATRIOT – Cronica dimineții
Eurostat: 2023 a fost al doilea an consecutiv în care populația României a crescut – Cronica dimineții