Agenția Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României și perspectiva stabilă – Cronica dimineții

1. Agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã, precum și perspectiva stabilã. (Profit.ro)

2. Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles. (G4Media)

3. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că militarii au găsit sâmbătă, lângă localitatea tulceană Plauru, fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi-a exprimat solidaritatea cu România, după convorbirea telefonică avută cu preşedintele Klaus Iohannis. Stoltenberg a precizat că „nu există indicaţii că au fost intenţii de a lovi NATO, însă atacurile sunt destabilizatoare”. (News.ro)

4. Poliţia de Frontieră a anunţat că aproximativ 30 de milioane de persoane au tranzitat punctele de frontieră în timpul sezonului estival, iar cea mai tranzitată frontieră a fost cea cu Ungaria pe unde au trecut 10 milioane de persoane. (News.ro)

Din Cronica de Mediu: Cercetătorii japonezi au descoperit pentru prima dată că microplasticele, al căror impact asupra ecosistemelor oceanice a devenit o preocupare, există și în nori. Grupul își va continua cercetările, deoarece microplasticele din nori ar putea afecta clima și ar putea fi dăunătoare corpului uman. (asia.nikkei.com)

5. Pentru prima dată salariul mediu în R. Moldova l-a depășit pe cel din Federația Rusă. Salariul mediu al cetățenilor R. Moldova l-a depășit pentru prima dată pe cel al cetățenilor Federației Ruse. Potrivit președintelui Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, salariul mediu înregistrat în luna iulie 2023 a fost de 12.176 de lei, echivalentul a $681. Acesta a depășit salariul mediu din Federația Rusă, care, în luna iulie 2023, a constituit $670. (Link)

6. Preţul pentru gazele naturale ruseşti livrate Chinei prin conductă ar urma să scadă treptat în următorii ani şi va fi la aproximativ jumătate din cel cerut de Moscova pentru gazele livrate Europei, potrivit unui document al Guvernului rus. (Hotnews)

Din Cronica Spațială: Cercetătorii au identificat o stea cu o masă de 200.000 de ori mai mare decât Soarele care “pierde” o masă echivalentă cu de trei ori masa Soarelui atunci când trece pe lângă o gaură neagră. În mod obișnuit, stelele care ajung în preajma unei găuri negre sunt practic “distruse” de puterea acesteia și se transformă în gaz, însă noua descoperire demonstrează că există și situații în care un astfel de fenomen este mult mai lent. Scena se petrece la 500 de milioane de ani-lumină de Pământ, în constelația Triangulum. (NASA)

7. Ratingul de credit al Greciei a fost ridicat la statutul de investiții pentru prima dată de la criza datoriilor care a izbucnit în urmă cu mai bine de un deceniu și a dus la trei salvari internaționale de la default. (FT)

8. Oficiali americani au anunțat că este probabil ca administrația Biden să trimită Ucrainei sisteme de rachete tactice ale armatei cu rază lungă de acțiune (ATACMS), pentru a fi folosite împotriva forțelor ruse. (abcNEWS)

9. Rusia a desfăşurat peste 420.000 de soldaţi în zonele ocupate din estul şi sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă un general al serviciilor de informaţii militare ucrainean. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Cori Gauff a câștigat US Open, la 19 ani, fiind primul său turneu de mare șlem. Ea s-a impus cu 2-6, 6-3, 6-2 în fața Arynei Sabalenka, care a devenit noul lider WTA.

10. Cutremurul care a avut loc în Maroc a făcut cel puțin 2000 de victime, iar numărul e posibil să crească. Este cel mai puternic cutremur care a lovit țara din nordul Africii în ultimii 120 de ani. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Locuitorii dorm într-o piață din Marrakech, după cutremurul care a lovit Marocul. Fadel Senna/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Fost ministru de externe polonez: România ne-ar putea lua locul de lider în următoarea fază a dezvoltării Europei – Cronica dimineții
Iohannis: Serviciile secrete şi serviciile speciale nu au ce căuta în cazurile penale. Acestea se fac de către procurori – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău